Vann i store mengder i Kristiansand

 
Vann i store mengder i KristiansandIllustrasjonsbilde: Det er bare å finne fram paraplyen når Norsk Vann inntar Kristiansand i morgen. Meteorologene lover konferansedeltakerne inntil 60 mm med vann ovenfra i løpet av tirsdagen.
Det blir enorme mengder med vann i Kristiansand de neste dagene. Meteorologene lover opp mot 60 millimeter vann fra oven i morgen, samtidig med at Norsk Vann arrangerer sin årskonferanse i byen.

Av Odd Borgestrand

Norsk Vanns årskonferanse samler et par hundre deltakere og er vannbransjens viktigste møteplass for alle som er opptatt av vannfagets mange fasetter. 

For arrangørene er det stor symbolverdi at klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) stiller opp i Sørlandets hovedstad for å innlemme vannbransjen som en del av løsningen på klima- og miljøutfordringene i Norge. At lederen for Stortingets vanngruppe, Ketil Kjenseth (V) følger opp med å redegjøre for Stortingets ambisjoner framover på vannområdet er med å understreke at politikerne gjerne vil være på vann-ballen selv om lokalpolitikerne ikke direkte løfter fram vann og avløp i sine festtaler foran årets valg.

At Norsk Vann avholder sin årskonferanse halvannen uke før lokalvalget får neppe de store konsekvensene for infrastruktur og ledningsnett rundt om i landet, men Norsk Vann vil gjerne ha et ord med i laget når det gjelder økonomiforvaltningen ved kommunestrukturreform og andre organisatoriske omstillinger i vannbransjen. Kommunereformen var oppe til debatt under årskonferansen på Hamar også i fjor, men det er tydelig at vannbransjen ønsker å følge utviklingen tett på dette området. Kommunegrensene blir av mange i bransjen oppfattet som et hinder for sterke enheter og god rekruttering til bransjen.

I tillegg til politiske innlegg er det sikkerhet og beredskap som står i fokus under første dag av Norsk Vanns årskonferanse i morgen. I et åpent forum vil noe av risikobildet bli løftet fram av underdirektør Kjetil Tveitan i Helse- og omsorgsdepartementet. Han vil komme med departementets anbefalinger til landets vannverk om sikkerhets- og beredskapstiltak etter den såkalte objektsikkerhetsforskriften og drikkevannsforskriften.

Aftenposten satte i sommer fokus på manglende sikkerhet ved vannverkene i Oslo. Den internasjonale terrortrusselen gjør at byrådet i år bruker 18 millioner kroner for å øke sikkerheten rundt renseanlegget ved Maridalen. Ifølge Aftenposten fikk Oslo VAV senest for to år siden kritikk for sin IKT-sikkerhet. Aftenposten henviste til en hemmelig rapport fra 2013 laget av Kommunerevisjonen, som Aftenposten hadde fått tilgang til. Avisen hevder at rapporten er en av seks rapporter som er laget om vannsikkerheten i Oslo siden 2010.

Det er ingen tvil om at Norsk Vann tar sikkerhet på alvor. Nylig kom en rapport om sikkerhetsstyring på et overordnet nivå og en beskrivelse av hvordan de enkelte virksomhetene kan integrere arbeidet med sikkerhet i sin drift. Rapporten omfatter både utilsiktede hendelser med konsekvens for sikkerheten og det som kan betegnes som viljestyrte hendelser, eksempelvis sabotasje.

Onsdag er det lagt opp til et variert program med tre paralleller. Den ene parallellen belyser temaer for å lykkes i arbeidet med klimatilpasning og ledningsfornyelse. Den andre parallellen omhandler investeringsbehov, bærekraft, forskning og innovasjon. Og den siste parallellen er satt av til befaringer på ulike prosjekter og installasjoner i Kristiansand.

VVS aktuelt følger konferansen og leverer fortløpende rapporter på våre nettsider.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår