Vann på avveie koster mest

Publisert: 14 Sep 2018
Av Lisbet Jære
I dag regner det 20 prosent mer i Norge enn det gjorde for 100 år siden. Ekstremregn er det som vil gi de største problemene i Norge fram mot år 2100, viser klimaforskningen.
– Såkalte overvannshendelser er det som koster mest, mer enn flom eller jordskjelv eller andre naturkatastrofer. Kanskje er grunnen til at problemet ikke har fått så mye oppmerksomhet at det ikke er farlig, ingen omkommer av det, sier Nathalie Labonnote, seniorforsker ved SINTEF.
Klima 2050 ønsker å finne ut hvordan bruken av data kan være et godt tiltak til å redusere samfunnsrisikoen ved klimaendringer. Labonnote har kartlagt hva som finnes av data på overvannsskader og håndtering av disse, og publisert funnene i rapporten Stormwater-related Databases – Review and Recommendations.
Færre grøntområder og mer nedbør
Den tradisjonelle metoden for overvannshåndtering har fått to store utfordringer: Den første er at det blir vanligere med ekstremnedbør der store vannmengder på kort sikt overbelaster overvann- og avløpsnettverk. Den andre utfordringen er urban fortetting og færre grøntområder som naturlig håndterer vannet. Statistikk fra Finans Norge viser en kraftig økning i skader siden 2008. Antall meldte skader knyttet til overvann og tilbakeslag var i 2008 på 18.000, mens tallet for samme type skader i 2016 var 28 000. Erstatningsutbetalingen for disse skadene økte fra 700 millioner i 2008 til 1,3 milliarder i 2016.
– Det finnes mye data om overvann, men informasjonen er fragmentert og spredt på ulike databaser. Det meste er til internt bruk og ikke tilgjengelig for andre. Tanken vår er at denne informasjon kan være nyttig for andre, sier forsker ved SINTEF, Edvard Sivertsen. Han leder Klima 2050 sitt arbeid med overvann som er ett av fire hovedsatsningsområder.
Lite tilgjengelig informasjon
I dette prosjektet er databaser for overvannshendelser fra Bane Nor, Statens Vegvesen, Norges vassdrag og energiverk (NVE), Trondheim kommune og Finans Norge kartlagt. Den største utfordringen med informasjonen som finnes, mener Sivertsen er at den ikke er samlet inn med det formål at andre skal kunne bruke den. Alle har sin måte å kartlegge og registrere data på, til og med hvert sitt språk, noe som gjør det vanskelig å bruke for andre.
– Noen kaller det vann i kjeller, noen kaller det overvann, andre kaller det bare vann. Kjært barn har mange navn. Fordi det ikke finnes en bestemt standard er dataene vanskelige å bruke for andre, sier Sivertsen.
Dobbeltarbeid og mangel på kostnadsoversikt
Det at hver og en samler data kun til eget bruk er ikke en effektiv måte å jobbe på, mener Labonnote, og kommer med et eksempel: Om Bane Nor skal lage en risikoanalyse i forbindelse med utbygging så samarbeider de ikke med Statens Vegvesen som allerede kan ha informasjon om tidligere hendelser på området i sin database. Dette kan føre til unødvendig dobbeltarbeid.
– Vi må finne en løsning som er bra for samfunnet der kunnskapen på overvann bygges opp. Utfordringen er å få alle institusjonene til å snakke sammen.
En annen utfordring Labonnote ser er at de dataene som finnes først og fremst er registering av hendelser, de er ikke laget for å brukes i et lengre perspektiv til forebygging. Om Bane Nor må reparere et spor etter en skade, så er ikke dataene koblet til Meteorologisk institutt som kan ha informasjon om at det var flom på stedet da skaden skjedde.
– Fordi dataene ikke er analysert så vet en ikke årsaken til overvannshendelsene, og det blir vanskelig å ta riktig beslutning for å unngå at skaden gjentas i framtida. Det er i tillegg et stort problem at det mangler god informasjon om kostnadene. Dette gjør det vanskelig å planlegge og argumentere for tiltak.
Nytt smart system henter data
Basert på den kunnskapen de har samlet inn har Labonnote et forslag for å gjøre data mer tilgjengelige og relevante slik at de kan brukes i planlegging for å redusere samfunnsrisiko:
– Det kan jo være logisk å tenke at en bør bygge en ny database, men det vil være for vanskelig fordi det fordrer at alle endrer sin måte å jobbe på. I stedet ser vi for oss et system som kan hente data fra ulike databaser. Planen er å lage en demonstrasjonsmodell, for så å videreutvikle den
Hun forteller at i dette systemet kan en legge inn spesifikke spørsmål, som hvilke overvannshendelser som har inntruffet på et bestemt sted i Trondheim kommune. Systemet vil søke etter informasjon fra ulike baser, for eksempel fra Vegvesenet, Trondheim kommune og forsikring. Basert på dette lager systemet en rapport til brukeren. Sivertsen påpeker at her må de først klarere de juridiske rettighetene til dataene og hvem som skal ha tilgang til et slikt system. En viktig konklusjon etter kartleggingen er at før de går videre med å utvikle systemet, trenger de å vite mer om sluttbrukers behov. Labonnote har snakket med folk som bruker data på daglig basis som forteller at heller ikke interne data dekker deres behov.
Forsikringsselskapene har best data
De som sitter på de beste dataene i dag er forsikringsselskapene. Skadedata fra forsikring inneholder informasjon om hvor, hva og hvor mye det bør investeres i forebygging for å redusere samfunnsrisiko. Skadedata kan gjøre det lettere for myndigheter og bedrifter å forebygge og forsikre seg mot skader. Mia Ebeltoft, fagsjef skadeforsikring i Finans Norge, jobber for at forsikringsselskapene skal forstå nytten av å dele data.
– Bedre planlegging og forebygging krever kunnskap om sårbare områder, såkalte «hot-spots», Det er blitt større forståelse i selskapene for hvor viktig disse dataene er når man skal bygge opp igjen etter skader for å unngå at det skjer på nytt, som for eksempel etter flommen i Asker og Bærum sommeren 2016.
Samarbeid forskning, privat og offentlig
Det viktigste med Klima 2050 synes hun er samarbeidet mellom forskning, privat og offentlig.
– Dette samarbeidet er helt nødvendig for klimatilpasning og har vært en mangelvare. For oss er det verdifullt at forskningen får vite hvordan forsikring håndterer skader, risiko og bruk av skadedata, og at dette nyttiggjøres i ny forskning, sier Ebeltoft.
Hun understreker at økningen av skader ikke bare skyldes klimaendringer, men også dårlig planlegging av bygg i eksponerte områder og vedlikeholdsetterslep i avløpsnettet. Hun mener verdien av å forebygge bør forstås bedre.
– Ifølge FN og Verdensbanken vil 1 dollar i forebygging bety 5–7 dollar spart i skader. Om dette også gjelder for Norge bør det være interessant for norske myndigheter, sier Mia Ebeltoft
Kilde: Gemini.no
-
Nå åpner registreringen for VA Tour
Har du satt av tid til å avlegge VA Tour Norge 2019 et besøk i april i Bodø eller Tromsø? Nå åpner registreringen for alle som jobber i bransjen.
-
- Energivurdering ved et veiskille
De foreslåtte endringene i energiloven adresserer viktige aspekter for å nå energi- og klimamål knyttet til bygningsmassen. Det er samtidig meget viktig at tiltakene bidra til å sikre et godt inneklima for brukerne.
-
Styr Toshiba-varmepumpen med mobilen
Toshiba-modellene Daiseikai 9 og Shorai kan nå fjernstyres via app. Alt du trenger er adaptere, trådløs netttilgang – og en smarttelefon.
-
Ford tester nytt transportsystem
Ford tester et skybasert transportsystem med varebiler, sykkelbud og bud til fots for å levere pakker. Bilprodusenten forventer en kraftig økning i leveringseffektiviteten, færre køer og bedret miljø i urbane strøk.
-
Myter rundt avfallsforbrenning og fjernvarme
- Spillvarme fra avfallsforbrenning er den største energikilden i norsk fjernvarme. Det kan da ikke være særlig klimavennlig, eller?
-
Stenger klasserom etter muggsoppfunn
Muggsopp og elendig luftkvalitet har ført til bekymring blant foreldre og skoleledelsen ved Ramberg skole i Lofoten.
-
Støtter Lysgården med 5 millioner
Enova har støttet byggeprosjektet Lysgården med 4 991 000 kroner, som skal oppnå et direkte klimaresultat i Norge på 48 703 kg CO2-ekv/år.
-
Innovativt og heldigitalt på Sluppen i Trondheim
AKTUELLE PROSJEKTER: Som en smidig hovmester skal teknologien i Lysgården i Trondheim, gjennom en app, tenke ut hva du trenger og sørge for alle har det behagelig med tanke på varme, lys, luft. Målet er en mest mulig energieffektiv drift.
-
Terje Dengerud blir nye direktør i Rambøll
Terje Dengerud kommer fra stillingen som direktør for Mesta Elektro og blir ny direktør for samferdsel og byutvikling i Rambøll.
-
Klart for Vestlandets største proffmesse for VVS og VA bransjen
22 og 23 august lanseres VVS-Messen Vest 2019. Dette er Vestlandets største proffmesse for VVS og VA bransjen.
-
Starter forskningsprosjektet LTTG+
Forskningsprosjektet LTTG+ (local low-temperature grids) skal utvikle smarte oppvarmingsløsninger for nye bygningsområder. Det vil si lokale lavtemperatur-varmenett, som benytter seg av nærliggende spillvarmekilder.
-
Stor interesse for Schneiders brukerforum
Nylig inviterte Schneider Electric sine byggautomasjonskunder til et halvdags brukerforum i sine lokaler i Oslo.
-
Europas beste ingeniør fra norsk selskap
Stanislas Merlet (32), solenergirådgiver i Multiconsult, ble nylig kåret til Young Professional of the Year 2018 i EFCA sin anerkjente kåring.
-
Nytt beredskapsstudie åpnet i dag
I dag åpnet det nye studiet i "Beredskap og krisehåndtering for vannbransjen" ved Høgskolen i Innlandet på Hamar. Studiet er initiert av bransjen selv.
-
GK med trippelt oppkjøp i Stockholm
GK etablerer sin rørvirksomhet i Stockholms-regionen gjennom oppkjøpet av AB Täby Rör, Rörcompaniet AB og US Rörteknik AB.
-
AxFlow AS utvider driften med ny avdeling for ventiler
Ventilsatsingen i AxFlow har stått på dagsorden lenge allerede. Dette er nå på plass med distribusjonsavtaler med finske Metso og tyske VAG.
Messeguiden
-
Klart for Vestlandets største proffmesse for VVS og VA bransjen
22 og 23 august lanseres VVS-Messen Vest 2019. Dette er Vestlandets største proffmesse for VVS og VA bransjen. -
Bygg reis deg 2019
Norges Varemesse, Lillestrøm 16 - 19. Oktober 2019 -
ARCHITECT@WORK Denmark
Forum Copenhagen, Spring 2020. -
ARCHITECT@WORK Spain
Architect meets innovations. -
ARCHITECT@WORK Italy
Architect meets innovations. -
ARCHITECT@WORK France
Architect meets innovations. -
ARCHITECT@WORK Germany
Architect meets innovations. -
ARCHITECT@WORK London
Old Truman Brewery, 30 - 31 January 2019 -
ARCHITECT@WORK Netherlands
Rotterdam Ahoy, 16 - 17 September 2020 -
ARCHITECT@WORK Norge
X Meeting Point Oslo, 22 - 23 May 2019. -
CERSAIE 23-27 September 2019
The international meeting with surface design and bathroom furnishings new trends. -
VVS’19 - 8.-10. mai
VVS’19 vil bygge videre på den store succesen som oplevedes i 2017. -
ARCHITECT@WORK Sverige 3 - 4 april 2019
Arkitekt møter innovasjoner. -
Fagmesse for svømmebasseng og velvære
Piscine Global Europe har også utviklet et faglig konferanseprogram med temaer knyttet til offentlige bad, fritidsanlegg og sommerland.
Aktuelle prosjekter
-
Vil bygge praktbygg av "søppel"
AKTUELLE PROSJEKTER: Under Building Green-konferansen fortalte konsernsjef i MAD arkitekter, Nicolai Riise, om planene MAD har om å bygge et praktbygg av "søppel" i Oslo, der absolutt alt er gjenbrukte materialer - og om all motgangen de møter. -
Helseforetak skal ha rørleggeravtale
AKTUELLE PROSJEKTER: Helse Fonna skal inngå en ny rammeavtale på sine rørleggertjenester. Avtalen skal gjelde Haugesund sykehus, Odda sykehus, Stord Sykehus, og Valen sykehus.Anbudsfristen er 28. mai. -
Bygger folkebad og helsesenter
AKTUELLE PROSJEKTER: Orkdal kommune skal bygge nytt folkehelsesenter i Orkanger. Prislappen blir på rundt 310 millioner kroner. Trolig blir det byggestart allerede denne våren. -
Bygger ny skole og barnehage
AKTUELLE PROSJEKTER: Vågan kommune skal bygge ny barnehage og skole i Kabelvåg i tilknytning til dagens ungdomsskole. Prosjektets kostnader er på totalt 166 millioner kroner, hvorav 30 millioner kroner er til barnehagen. Den nye skolen skal stå klar i 2019. Anbudsfristen for hovedentreprenør er 27. april. -
Skal bygge bade- og kulturhus
AKTUELLE PROSJEKTER: I Aukra kommune er prosessen i full gang med planene for et nytt kulturhus og basseng. Går alt etter planen skal kommunens nye storstue stå ferdig i 2021. -
Fikk svømmehall-kontrakt
AKTUELLE PROSJEKTER: Sandnes Eiendomsselskapet KF har valgt hovedentreprenør for byggingen av nye Iglemyr Svømmehall. Det var Byggmester Sagen AS som vant anbudskonkurransen. De er allerede i gang på byggeplassen. -
Har inngått energisparekontrakt
AKTUELLE PROSJEKTER: Eid kommune har inngått en energisparekontrakt for 12 av sine bygg. Byggene omfatter totalt nesten 23.000 kvadratmeter. Etter anbudsrunden valgte kommunen å inngå kontrakt med AF Energi & Miljøteknikk AS. -
Skal bygge innovasjonssenter i Oppdal
AKTUELLE PROSJEKTER: Nå skal det investeres store penger i et innovasjonssenter i Oppdal. Planene omfatter et 6500 kvadratmeter stort bygg og totalt kan investeringen bli på 130 millioner kroner. Innovasjonssenteret vil gi arbeid til mellom 80 og 100 personer. -
Rammeavtale til 60 millioner kroner
AKTUELLE PROSJEKTER: Undervisningsbygg i Oslo skal inngå rammeavtaler for rørleggertjenester for de to neste årene. Avtalene har en estimert verdi på cirka 60 millioner kroner. -
To skoler blir til en i Nittedal
AKTUELLE PROSJEKTER: Nittedal kommune skal bygge ny barneskole, idrettshall og svømmehall på Elvetangen i Hakadal. Den nye skolen skal erstatte to eksisterende skolert. Et prosjekt som inkludert flomvoll og nytt veikryss vil koste over en halv milliard kroner. -
NTNU får nybygg på 18500 kvadratmeter
AKTUELLE PROSJEKTER: Ved NTNU i Trondheim skal det bygges et nytt universitetsbygg på 18.000 kvadratmeter. I bygget skal det integrerres et idrettsbygg på 5000 kvadratmeter. -
Museumsbygg til 120 millioner kroner
AKTUELLE PROSJEKTER: Dersom alt går etter planen vil byggingen av «nytt» hurtigrutemuseum starte i august. Et spektakulært signalbygg som skal sørge for at hurtigruteskipet M/S Finnmarken blir bygd inn. Kostnadene er beregnet til cirka 120 millioner kroner. -
Slik blir Grandkvartalet i Larvik
AKTUELLE PROSJEKTER: I løpet av året starter utbyggingen av Grandkvartalet i Larvik. Et prosjekt som skal bidra til at Larvik blir en mer attraktiv by for både innbyggere og tilreisende, sommer som vinter. Et prosjekt som inneholder både boliger, utvidelse av Grand Hotel, moderne møtesenter, kontorer, butikker og grønne byrom. -
Toppåsen gjenoppbygges
AKTUELLE PROSJEKTER: Bare dager før sommeravslutningen i fjor ble Toppåsen skole i Oslo rammet av brann. Nå skal den delen av skolen som ble ødelagt av flammene bygges opp igjen. Prosjektet ligger nå ute på anbud. -
Modum har inngått energisparekontrakt
AKTUELLE PROSJEKTER: Modum kommune satser på energieffektivisering, og har etter en anbudskonkurranse nå inngått en energisparekontrakt med entreprenøren AF Energi & Miljøteknikk AS. -
Skole får jordvarmesentral
AKTUELLE PROSJEKTER: Røyken kommune har vedtatt bygging av jordvarmesentral ved Spikkestad barneskole. Det antas at byggingen starter i mai.
Bransjekommentar
-
Myter rundt avfallsforbrenning og fjernvarme
- Spillvarme fra avfallsforbrenning er den største energikilden i norsk fjernvarme. Det kan da ikke være særlig klimavennlig, eller? -
Rent vann – vår fremtid
En fersk undersøkelse viser at innbyggerne er fornøyde med vann- og avløpstjenestene sine. Det er ingen selvfølge fremover. Vann og avløp bør være tema i årets kommunevalgkamp! -
Er det nok å åpne vinduet?
Ett spørsmål klarer ikke arkitekter og ingeniører å bli enige om. Er det best å bare åpne vinduene om du vil lufte ut en bygning? -
- Kan ikke være opplæringsbedrifter
KOMMENTAR: Byggmesterforbundet mener bemanningsselskaper ikke kan være opplæringsbedrifter, blant annet på grunn av midlertidige arbeidsplasser og risiko for stadig nye kolleger i læringsmiljøet. -
Lineærhuset versus kretsløpshuset
KRONIKK: - Hva er vitsen med en moderne boligstandard og energisparende teknologi, hvis den går på bekostning av et godt inneklima og helsefremmende bokvalitet? -
Kaster du avfall i toalettet?
Stadig færre innbyggere kaster avfall i toalettet, og den eldste generasjonen har best «do-vett». Benytt Verdens toalettdag 19. november til å innføre gode rutiner! -
- Det jobbes for å dempe gebyrveksten
KOMMENTAR: Takk til Huseiernes Landsforbund, som med sine gebyrutspill i media bidrar til oppmerksomhet om de viktige kommunale vann- og avløpstjenestene. I folkeopplysningens navn kommer her noen nødvendige oppklaringer. -
Er vann dyrt, Morten Meyer?
KRONIKK: Huseiernes Landsforbund har gått høyt på banen denne uken og kritisert kommunene for at det er store forskjeller på de kommunale gebyrene, herunder vann- og avløpsgebyrene. -
Takker ja til dialog om plastrør og levetid
- Hallingplast og Borealis takker Norsk Vann og Gunnar Mosevoll for det kontante og fyldige svaret på vår artikkel som gikk ut i norsk fagpresse for 2 uker siden. -
- Viktig debatt om ledningskvalitet!
KOMMENTAR -
Unødvendig vannsløsing
Tørken i sommer viste hvor sårbare vi er for vannmangel. Enkle grep kan ruste oss for framtiden. -
Taleassistenter - den nye hverdagen?
Er du klar for en digital talestyrt assistent som kan hjelpe deg å styre huset ditt? -
Myter om fagutdanning står for fall
- Vi i BNL vet at det å velge utdanning innenfor vår næring er noe av det lureste du kan gjøre. Vi har jobbene, og flerfoldig med karrieremuligheter. -
Ventilasjonsteknikk ‒ nytt lærefag fra 2020
- En ventilasjonstekniker må beherske spennet mellom strømningsteknikk, termodynamikk og elektronikk og kunne justere sensorer og pådragsapparater, slik at resultatet blir optimalisert energiforbruk og god luftkvalitet. -
Er det virkelig takst- og advokatbransjens skyld?
Fagrådet for våtrom har gått hardt ut mot takst- og advokatbransjens rolle ved spørsmål om mangler ved våtrom. Fagrådet mener advokater og takstmenn dramatiserer sakenes innhold, og bruker unødvendig mye ressurser. Det påstås at våtrom er blitt den «nye gullkalven» for bransjen. -
- Ikke la varmen ta knekken på inneklimaet
- Skoleelever fortjener de beste forutsetningene de kan få for å prestere best mulig. Det krever et læringsmiljø med godt inneklima.
Kurs og Seminarer
-
VKE Årsmøte og Årskonferanse 23. mai 2019
Tema for VKE Årskonferanse er tekniske entrepriser, kontrakter og finansiell risiko i forholdet mellom byggherre, hovedentreprenør, underentreprenør og leverandører. -
Hvordan håndtere brannfarlige kuldemedier?
Å håndtere brannfarlige kuldemedier som R32 og propan krever god kunnskap om sikkerhet. Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) arrangerer nå éndagskurs om temaet. -
Vil vannskadene til livs
SINTEF Byggforsk, Rørentreprenørene Norge og Fagrådet for våtrom går sammen om å arrangere et årlig fagseminar med fokus på vannskadeproblematikken. Seminaret går av stabelen 7. februar. -
Klart for Rørdagene 2019
Pipelife samler fagfolk innen VA, energi og samferdsel til Rørdagene 2019 – på Lillestrøm 12.-13. februar. -
Send inn resyméer til NORDIWA
Nordisk avløpskonferanse (NORDIWA) arrangeres 23.-25. september 2019 i Helsinki, Finland. Nå er fristen for innsendelse av resyméer (abstracts) til konferansen utsatt til 20. januar. -
Kurs 2019
Nedenfor ser du en oversikt over alle våre kurs. Klikk på kursnavnet for mer informasjon om kurset samt tid, sted og påmelding. -
Vil fremtidens boligkjøpere gjøre bærekraftige valg?
Et frokostseminar for sivilarkitekter, entreprenører og boligutviklere. -
VELKOMMEN TIL VA TOUR NORGE!
Planleggingen er nå i gang for neste VA Tour Norge i Tromsø 24. april 2019 og Bodø 26. april 2019. Vi håper at vi sees neste gang! -
Fagmesse for svømmebasseng og velvære
Piscine Global Europe har også utviklet et faglig konferanseprogram med temaer knyttet til offentlige bad, fritidsanlegg og sommerland. -
Grundfos satser på «webinar»
Grundfos inviterer til et gratis online «webinar». Første tema blir TPE3 og hvordan disse vertikale inline pumpene brukes i klimaanlegg og varmeanlegg i kommersielle bygninger. -
Radonkurs 2018
Kursoversikt radon -
Legionellakurs 2018
-
Nye openBIM-/IFC-kurs
Graphisoft Norge har oppdatert det populære BIM/IFC-kurset og lagt til en rekke nye tema. -
BREEAM-NOR AP-kurs
BREEAM-NOR APs rolle er i et utviklingsprosjekt er å være rådgiver for og bidra til å drive design- og utviklingsprosessen av prosjekter med høye miljøambisjoner på en rasjonell og kostnadseffektiv mate. BREEAM-NOR AP skal støtte og fremme prosjektgruppens bestrebelser, bidra til å sette mål og samarbeide I og utenfor prosjekt for at ønsket BREEAM-NOR klasse/sertifikat skal være oppnådd etter formell revisjon. -
BREEAM-NOR innføringskurs
BREEAM-NOR innføringskurs går over én dag og gir en grunnleggende forståelse av prinsippene i BREEAM-NOR. Målet med kurset er å gi innsikt i de kriteriene som må tilfredsstilles for å få gode BREEAM-karakterer og kunnskap om den tidslinjen som reduserer kostnadene for de energi- og miljøtiltak som kreves i BREEAM-NOR. -
SINTEF med innreguleringskurs
SINTEF Byggforsks arrangerer lærerike kurs om innregulering av ventilasjonsanlegg.
Produktnyheter
-
Lanserer mySortimo
Sortimo presenterer en ny digital plattform som heter mySortimo. Plattformen gjør det enklere for håndverkere å holde en tett dialog med Sortimo og skreddersy komplette løsninger – på ett og samme sted. -
Stripstang med skråavbiter
Würth lanserer nå en enkel løsning for manuell stramming og klipping av plaststrips. Dette er en skråavbiter med utsparing og ribber for å gripe strips eller kabelbånd uten å klippe det av. -
- Ren bil, rent verksted og ren samvittighet
- Det er så mange ulike vaskeprodukter på markedet at det kan være vanskelig å finne frem til dem som gjør skikkelig rent, samtidig som hensynet til miljøet ivaretas. Den sterkeste såpa er ikke alltid den beste, forteller produktsjef kjemi Henning Sørensen hos Würth. -
Ta branntettingen selv
Den nye Branntettekatalogen fra Würth, med produkter for brann-, røyk- og lydtetting, samt Branntetteguiden, er nå på markedet. -
Vil gjøre vannledningsnettet smartere
INNVA AS har inngått en distribusjonsavtale med Sea-Lix AS om å forhandle deres smartvann-løsninger til det norske VA-markedet fra og med 2. januar 2019. -
Ny betongskrue fra Würth
Der man tidligere har brukt tradisjonelle ekspansjonsankere, vil betongskruen W-BS fra Würth være et svært godt alternativ. Fagfolk vil oppleve at nyheten er både rimelig og effektiv å arbeide med. Betongskruen leveres i en rekke aktuelle dimensjoner og har svært gode lastkapasiteter. -
Rittal oppgraderer varmevekslere
Rittal har oppgradert sine luft/vann-varmevekslere for kjøling av kapslinger. Nå finnes det to varianter til bruk også i produksjonslokaler som krever hygienisk utforming, for eksempel i næringsmiddelindustrien. -
Hendig inspeksjonskamera
InspectorCam er et helt nytt inspeksjonskamera, utviklet for å gi innsyn i trange og utilgjenglige plasser. -
Würth lanserer kjemisk ankermasse
Würth lanserer en universal ankermasse for bruk i betong, lettbetong og tegl, med bruks- og lagringstemperatur ned til -20°C. -
Liscio bad fra danske Designa
Designa Liscio gir baderommet et lekkert og minimalistisk uttrykk med enkle, rene linjer og dramatiske kontraster. -
Lanserer SpeedyLight+ UV LED
NoDig Norway underskrev nylig en distribusjonsavtale med den spanske leverandøren Sewertronics, som leverer et bredt utvalg av rørrenoveringsløsninger med UV LED herdingsutstyr. -
Lanserer ny garasjevifte
Vifter & Miljø AS lanserer en helt ny garasjevifte under VVS-dagene i neste uke. -
DEN FØRSTE STORE 18V VINKELSLIPEREN MED MULIGHET FOR TO BATTERIER
Med en unik mulighet til å velge om man vil hente kraft fra et eller to batterier, gjør denne vinkelsliperen PRO18V BEWS18-230L fra AEG til det første av sitt slag på markedet. -
Informativt om brannfarlige kuldemedier
Stig Rath, fagdirektør kulde i bransjeorganisasjonen VKE, er nå ute med informasjonsheftet «Brannfarlige kuldemedier». -
Lanserer mobil arbeidsstasjon
Sortimo har utviklet WorkMo, som består av bærbare enheter. Disse kan enkelt samles eller demonteres, transporteres og utvides til en verkstedsvogn, en arbeidsbenk eller til en komplett arbeidsstasjon. -
A. Bergli inngår avtale med Ecoforest
I dag er Arne Bergli AS en totalleverandør som leverer komplette varme og tappevannsanlegg til bolig og næringsbygg over hele landet. Flere og flere ser fordelen med å kjøpe alt fra en leverandør og med varmepumper fra Ecoforest som er framtidens varmepumper vil vi kunne tilby komplette anlegg med varmepumpe, tappevannsystem og gulvvarme/viftekonvektorer/radiatorer som varmeavgivere.
Nyttekjøretøy
-
Ford tester nytt transportsystem
Ford tester et skybasert transportsystem med varebiler, sykkelbud og bud til fots for å levere pakker. Bilprodusenten forventer en kraftig økning i leveringseffektiviteten, færre køer og bedret miljø i urbane strøk. -
Fleksibel lastesikring for varierende lastestørrelser
Hvert år, og særlig på glatte veier om vinteren, skjer det ulykker der last har vært for dårlig sikret. -
Lanserer nytt hurtigladesystem
For at Norge skal nå sitt klimamål innen 2030, må vi finne drivstoff som kan erstatte fossile brensler. Regjeringen setter et arbeidsmål for utslippskutt i transportsektoren på 35-40 prosent. Dette gjøres hovedsakelig ved elektrifisering av bilparken og derfor er det svært viktig at antall ladere vokser fort. -
Ny spesialutgave av Ranger
For å lansere den helsvarte og tøffe spesialutgaven av Europas mest solgte pickup, Ford Ranger, la Ford filmingen av Ranger Black Edition til et like tøft og mørkt miljø - Svalbard. -
Smart oppgradering av pickup
Med en robust utformet Hardtop fra Sortimo kan du oppgradere lasteplanet på pickupen din til et alminnelig varerom. Det gir deg full frihet til å bruke lasteplanet som det passer deg best – uansett om du bruker bilen privat eller profesjonelt. -
Posten kjøper Tesla Semi
Posten Norge har allerede en av verdens største flåter av el-kjøretøy. Neste år utvides den med en elektrisk semitrailer fra Tesla. -
Nissan leder an med kunstig intelligens
Et gjennombrudd i visjonen Nissan Intelligent Mobility, som lover at biler nå vil kunne lære fra sine førere -
Volkswagen Amarok er kåret til ”Årets pickup”
I likhet med forgjengeren har Volkswagen Amarok lykkes med å overbevise juryen bestående av transportjournalister fra hele verden. -
MøllerGruppen blir Møller Mobility Group
Morselskapet i Nordens ledende bilkonsern MøllerGruppen, skifter navn til Møller Mobility Group og forbereder seg på fremtidens kundebehov. -
Avduket nye Ford Transit Custom
- Transit Custom har vært en stor suksess siden lanseringen i 2012, og nå blir den enda bedre. Vi har lyttet til kundene, og er stolte av å levere en 1-tonns varebil som i tillegg til å se bra ut - både er mer praktisk i bruk og stappfull av smarte funksjoner, sier salgsansvarlig for nyttekjøretøy i Ford Motor Norge Johnny Løvli. -
Slik unngår du tyver i varebilen
Tapt arbeidstid, dyre reparasjoner og innkjøp av nytt kostbart verktøy. Innbrudd i varebiler er både ubehagelig og dyrt. Men med de rette sikkerhetstiltak kan risikoen for tyveri minimeres betraktelig. -
Klimabensin til besvær
Den nye klimabensinen blir snart påbudt I Norge, men mange er redd for at den skal skade bilmotoren. Men motortrøbbel kan enkelt unngås. -
Bedre energi- og miljømerking av biler
En ny merkeplakat vil gjøre det lettere å velge ny bil ut fra energi- og miljøegenskaper. Bak den nye ordningen står hele bilbransjen. -
Ny generasjon Isuzu Pick Up
Suksessmodellen Isuzu D-Max lanseres nå i en ny generasjon. -
Enklere for sjåfører med yrkesbil
Eiere av bil med grønne skilter får nå en enklere hverdag. Nå kan de selv velge hvordan privat bruk av bilen skal skattlegges, og dermed større fleksibilitet til å kombinere privat- og jobbkjøring. -
Lokal bilinnredning slår an
Faste, nære relasjoner til mennesker som møter deg i øyehøyde har avgjørende betydning når håndverkere investerer i bilinnredning. Derfor prioriteres forhandlernettverket høyt hos Sortimo, som er Europas ledende bilinnredningsleverandør og står sterkt lokalt forankret over hele Norden.