Vannbransjen er mulighetenes marked

 
Vannbransjen er mulighetenes marked Bildet: Bård Haug, daglig leder i Vannklyngen. (Foto: Odd Borgestrand)
06.01.14: Tiden er inne for å sende ut signaler om at vannbransjen er mulighetenes marked og ikke problemenes marked. Det er tid for å omstille seg i forhold til egen mentalitet, sier Bård Haug, daglig leder i Vannklyngen.
06.01.14: Tiden er inne for å sende ut signaler om at vannbransjen er mulighetenes marked og ikke problemenes marked. Det er tid for å omstille seg i forhold til egen mentalitet, sier Bård Haug, daglig leder i Vannklyngen.
Av Odd Borgestrand

- Det er ikke lett å få folk til å jobbe i avløpsbransjen, men unge mennesker vil gjerne arbeide for rent vann, mener Haug.
Haug leder et tverrfaglig nettverk innen vannbehandling med medlemmer fra leverandørindustrien konsulentselskaper, akademia og offentlig sektor. Hele verdikjeden fra underleverandører og systemleverandører via kunnskapsleverandører fram til krevende offentlige og private kunder er representert.  Eksempler på dette er Krüger Kaldnes, Aquateam, Asplan Viak, Enwa Water Treatment, Innovasjon Norge, Brødrene Dahl, Teknologisk Institutt, Alfa Laval og en rekke andre selskaper og institusjoner.

Bransjens mulighet
Haug mener vannbransjen representerer mulighetenes marked, midt i en tid hvor mange roper på fornyelse og rekruttering. Klimaendringene er bransjens mulighet til å starte en rekrutteringskampanje som fører vannbransjen opp på siden av oljebransjen, mener Haug. 
– Dersom vi kan hente underliggende kunnskap fra offshoreindustrien, fra medisin og andre kunnskapsområder kan vi benytte dette inn i norsk og internasjonal vannbehandling. Vannbehandling er spennende ingeniørkunst og teknologi på sitt viktigste, og samtidig noe få legger merke til. Skal faget og bransjen oppdages, må det enten skje en krise, eller så må det informeres aktivt om betydningen av god vannbehandling. Ingen ønsker det første, så vi velger det siste, sier han.  

Omdømmebygging
– Klarer vi det vil høyskoler, universiteter og dyktige fagfolk fra en rekke kunnskapsbaserte bransjer bidra til rekruttering også innen vannbransjen, fortsetter han.
– Rekrutteringen kommer ikke av seg selv.  Det handler om en helt ny omdømmebygging i bransjen. Da må hele verdiskjeden delta, inklusiv de små produsentene og leverandørene, og via de store og tunge kunnskapsbedriftene.
– Norge er kjent for å være gode på teknologi. Dette er også en del av vår internasjonale "image". All erfaring fra oljeindustrien har også vist å stille strenge krav til en bransje kan være en teknologi- og kompetansedriver som senere blir et fortrinn for bransjen. Hadde det ikke vært for strenge myndighetskarv til norsk offshoreindustri, er det aldeles ikke sikkert at den ville vært så ledende som den er på menge felt i dag. Det er mange analyser som antyder nettopp dette, mener Haug.
Han mener vannbehandling også kan brukes innenfor fiskeoppdrett, ballastvannbehandling og andre områder som foreløpig ikke er dukket opp. 

Holdningsendring må til
Når det gjelder rekruttering, mener Haug bransjen tenker alt for ”kommunalt”.
– Kommunene eier ledningsnettet, og da må det jo bli kommunalt?
– Det er helt i orden at kommunene eier ledningsnettet, men vi må endre holdningene til eierne. Vi må få initiativer over på brukerne.  I dag sender kommunen ut gebyr for forbruk av vann og avløpstjenester. Det er ikke mange som får et eierforhold til dette. Vi må jakte på de positive tiltakene som over tid vil endre omdømmet for bransjen. Med bedre omdømme får vi større verdiskapning og dermed også mulighetene for å øke lønningene. Da er vi inne i en positiv spiral.
I dag får bransjen premie for hver meter de legger med rør. Nå må vi premiere for å komme opp med framtidsrettede løsninger, sier han. 

Kompetansebehovet
Klimaendringene øker kompetansebehovet, og Haug mener det er bransjens store mulighet.
Velfungerende vann- og avløpsanlegg er avgjørende for helse og miljø.
– Høsten kommer hvert år, og med den kraftig regn mange steder. En rekke kommuner opplever flom- og vannskader og tilbakeslag av avløpsvann i bygninger som følge av disse intense nedbørssituasjonene år etter år.  Klimaendringene vil øke risikoen for svikt i våre vann- og avløpstjenester. Økte mengder overvann vil også kunne føre til stor belastning på avløpsrør og renseanlegg. Store mengder overvann på avløpsnettet fører til at unødvendig mye vann går gjennom renseanlegget, som dermed får redusert oppholdstid som gir dårligere renseeffekt. Ved kraftig nedbør og flomsituasjoner kan ledningsnettet for drikkevann bli utsatt for økt forurensningsrisiko ved at ledninger og kummer kan bli satt under vann og forurenset vann trenger inn i vannforsyningssystemet. Aldri har behovet for nytenkning og innovasjon for å møte morgendagens utfordringer vært større, sier Haug. 

Global og lokal krise?
Det snakkes mye om den globale vannkrisen, men vi har betydelige utfordringer også her hjemme, mener Haug.
– Handler vi raskt og benytter anledningen til å bygge nasjonal kompetanse, mener jeg dette det kan utvikle seg til en nasjonal utviklingsmulighet. Vannbehandling handler om videreutvikling av vår eksisterende kompetanse.
Markedet for vannrensing vokser raskt og vil om få år være like stort som olje- og gassmarkedet. for å møte de behovene vi vet vil komme, må både ny teknologi utvikles og eksisterende løsninger foredles.
Haug har tro på en innovativ framtid for vannbransjen. Vannklyngens medlemsbedrifter dekker svært mange teknologier innen vannbehandling. Alt fra hypermoderne nano- mikroteknologi til klassiske filterløsninger som har vært kjent i hundrevis av år. Dette gjør nettverket unikt, mener han.

Innovasjonstakten
En hovedårsak til at innovasjonstakten ikke har vært høy innen vannbehandling de senere årene, er en struktur som har ført til en fragmentert verdikjede der de forskjellige teknologi- og kunnskapsmiljøene ikke kommuniserer.
– Det er det vi nå skal rette på gjennom Vannklyngen i samarbeid med blant andre Norsk Vann og forsknings- og utdanningsinstitusjoner. I dette bildet er også konsulentenes og entreprenørenes rolle som kunnskapsleverandør og skriver av anbud for offentlige vannbehandlere sentral.
Dette blir det spennende og nye produkter av, avslutter Haug.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår