Vannbransjen må gripe mulighetene

 
Vannbransjen må gripe muligheteneBildet: - Innkjøperne må gjøre seg kjent med markedet og delta i dialogkonferanser for å øke omstillingsevne og nyskapning, mener direktør i NHO, Ingebjørg Harto. (Foto: NHO)
Direktør i NHO, Ingebjørg Harto, var under vannbransjens innovasjonskonferanse i Trondheim i dag tydelig på at NHO er bekymret over den lave investeringstakten i norsk ledningsnett.

Av Odd Borgestrand

- Det er viktig å komme i gang for å takle utfordringene. Vi må ta i bruk nye metoder for raskere, rimeligere og bedre løsninger, og her kan offentlige innkjøp benyttes som en sterk innovasjonsmuskel. 

Norge har tjent godt på oljen, og nå er vi inne i en brytningstid. Vår største utfordring er å sikre en bærekraftig utvikling. Vår jobb er å skape flere lønnsomme bedrifter også innen norsk vannbransje. NHOs bioøkonomi-utvalg har pekt på vår tilgang til enorme vannressurser. Da må vi utnytte merkevaren Norge, som er det rene og det naturlige, sa hun til 120 konferansedeltakere i Trondheim i dag.

Offentlige innkjøpere disponerer 450 milliarder i året. Dersom fem prosent av dette ble benyttet til innovative offentlige innkjøp ville dette alene utløst kostnadseffektive anskaffelser i størrelsesorden 20 milliarder kroner. Det er betydelig mer enn det Innovasjon Norge, Forskningsrådet og andre offentlige etater disponerer i dag.

NHO-direktør Harto hevdet at mange offentlige innkjøpere ikke bevisst på hvilke verktøy de egentlig sitter på. Årsaken kan være mangel på bestillerkompetanse og vilje til fleksibilitet.
- Innkjøperne må gjøre seg kjent med markedet og delta i dialogkonferanser for å øke omstillingsevne og nyskapning. De må bli tydeligere på sine behov. Innovasjon betyr også å ha vilje til å ta en risiko. Utfordringen er at innovative løsninger og økonomisk egevinster ofte kommer andre budsjetter til gode.

Derfor baseres de fleste anbud på det som kan betegnes som trygge valg. Vi vil gjerne ha flere til å bevege seg på dypere vann.
- Gode anskaffelser er et lederansvar.  Vi kaster milliarder ut av vinduet på grunn av dårlige innkjøpsstrategier. Ledere må prioritere kompetansen på innkjøpssiden, understreket Harto til slutt. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår