Vannbransjepris til Lindås kommune

 
Vannbransjepris til Lindås kommuneBildet: Glade vinnere av Vannprisen 2019, representert av Arne Helgesen, Arne Eikered og Atle Dingen fra Vann og avløpsetaten i Lindås kommune. Helt til høyre leder av Driftsassistansen i Hordaland, DIHVA, Michal Forland. Foto: Odd Borgestrand.
VANNDAGENE PÅ VESTLANDET: Tre sterke kandidater kjempet om årets Vannbransjepris under Vanndagene på Vestlandet. Med én stemmes overvekt gikk seieren i år til Litlås vannbehandlingsanlegg på Lindås nord for Bergen.

Av Odd Borgestrand

Det var en svært fornøyd avdelingsleder for vann og avløp Arne Helgesen som sammen med sine VA-kolleger Arne Eikered og enhetsleder Atle Dingen kunne motta prisen etter en av tidenes jevneste avstmninger blant deltakere og utstillere på årets vanndager. De to andre kandidatene var Voss Kommunale Renseanlegg, som var nominert for en automatisk vasker for pH-elektroder og Notaneset renseanlegg i Kvam kommune med renseområde i Øystese, Norheimsund og Kvamskogen.

Litlås vannbehandlingsanlegg er en del av en større utbygging som også omfatter et nytt pumpeanlegg for industrivann med kapasitet 600 m3 /time. Utbyggingen er et samarbeidsprosjekt mellom Lindås kommune og Equinor Mongstad der en nødvendig oppgradering og sikring av eksisterende industrivannsforsyningen til raffineriet, kombineres med at noe av industrivannet skal benyttes som råvann for drikkevannsbehandling.

Løsningen er et resultat av en langvarig forhandlings- og planleggingsprosess, der en har funnet unike vinn-vinn løsninger for kommunen og næringslivet i et område med dårlige råvannskilder og stort vannforbruk.

Litlås vannbehandlingsanlegg er et fullrenseanlegg med koagulering og kontaktfiltrering på kontinuerlig spylende sandfiltre, desinfeksjon med UV og klor som reserve og tilsetting av vannglass natriumsilikat for alkalisering og korrosjonskontroll. Industrivannskildene har et betydelig høyere NOM-/humusinnhold enn vanlig for norske vannkilder brukt i drikkevannsforsyningen, med et fargetall på normalt ca. 100 og i ekstreme situasjoner opptil 150 mg Pt/l. Dette setter strenge krav og utfordringer til driften av anlegget, og erfaringene herfra vil kunne gi verdifull informasjon for tilsvarende behandling av denne type råvann.

Byggherre har vært Lindås kommune, teknisk drift. Norconsult AS har vært rådgiver. HR Prosjekt AS har stått for byggeledelse. Totalentreprenør for prosess har vært Nordic Water Products AB, mens generalentreprenør for bygg har vært Åsane Byggmesterforretning AS. Grunnarbeidene har  Vestafjell AS tatt seg av.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår