Vannbransjepris til Stord kommune

 
Vannbransjepris til Stord kommuneBildet: Dag Martin Hagen mottok årets vannbransjepris på vegne av Stord kommune av leder i Driftsassistansen i Hordaland, Arne Bergo. Foto: DIHVA
Det var en stolt avdelingsleder for vann i Stord kommune, Dag Martin Hagen, som mottok årets Vannbransjepris under Vanndagene på Vestlandet i dag

Av Odd Borgestrand

Stord kommune gikk seirende ut med Haugesund kommune og Ulvik kommune som de to andre verdige kandidatene. Stord har bygget opp et av landets flotteste avløpsrenseanlegg på Skjersholmane på Stord. Dette anlegget er utviklet av Stord kommune i samarbeid med Norconsult, og holder krav til både primærrensing og akkreditert prøvetaking.

Anlegget har også fått betegnelsen verdens største slamavskilleranlegg, godt skjult under bakken. Dette anlegget har eget kammer for sedimentering og et eget kammer for slam. Her er det rent, enkelt og moderne. Tilsynsjobben er også minimal, fordi tyngdekrafta gjør jobben, sier Hagen med et smil.

Anlegget ble satt i drift i januar i år og er dimensjonert for å gjøre tjeneste de neste 40 årene. Et servicebygg på 97 kvadratmeter med et flott parkanlegg rundt er det som møter de som besøker avløpsrenseanlegget. 96 prosent av anlegget befinner seg under bakken, og de mange tankene har en diameter på tre meter. Her er det 185 meter med horisontale PE-tanker under bakken, fordelt med to slamavskillere hver på 35 meter og to slamlager også på 35 meter i tillegg til en ventiltank som er hele 45 meter lang.

Eneste stedet gjester kan se avløpsvannet er gjennom et vindu over den ene fordelingskummen i visningsrommet, og her er det helt luktfritt. Renset vann går ut i sjøen like ved anlegget. Slamvannet føres til slamlageret. Avvannet slamvann pumpes tilbake til sedimentering. Dette er et anlegg vi er svært stolt over, sier Dag Martin Hagen.

Haugesund vannbehandlingsanlegg benytter kitosan som fellingsmiddel, fordi dette betyr redusert bruk av kjemikalier, lavere energiforbruk, ingen restmetaller og mindre bortkjøring av slam.
- Kommunen har fått en sterk og robust hygienisk barriere og renseprosess, mener avdelingsleder for vann og avløp i Haugesund kommune, Toril Steinsvik.
- Haugesund benytter også Aquator i tillegg til kitosan. Dette er en klimarobust løsning, som også binder humus.  Dette er et nybrottsarbeid og nå avlegges det en doktorgrad på denne løsningen, sier hun.

Ulvik kommune har bygget en ny slamavskiller ved Hjeltnes i Ulvik. Her er det regulert innløp med buffertank for reduksjon av slamflukt og overløp. Det er etablert alternativ styring av pumpestasjoner som pumper mot anlegget for jevnere tilførsel. Det er lagt til rette for enkel prøvetaking både ved innløp og utløp, og kostnadene på drift er betydelig redusert
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår