Vannpris til en bauta fra Fredrikstad

 
Vannpris til en bauta fra FredrikstadBildet: – Jeg har vunnet mange premier i orienteringsløp, men å vinne en vannpris var uventet og noe jeg setter umåtelig høyt, sa Tom A. Karlsen. Foto: Borghild T. Folkedal, SSTT
Det ble en høytidsdag for norsk vannbransje da ledningseksperten og senioringeniøren Tom A. Karlsen i Cowi i Fredrikstad onsdag mottok Vannprisen 2022.

Av Odd Borgestrand

Seniorrådgiveren har mer enn oppfylt kriteriene for tildelingene av denne prisen, som hvert år deles ut av Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) i samarbeid med Norsk vannforening.Tom A. Karlsen har vært en viktig stemme for bransjen gjennom 50 år. Blant annet er han tydelig på at de største hindringene for en effektiv vannbransje er gjeldende lovverk og offentlig saksbehandling.

- Vi står bakerst i køen til tross for våre leveranser av verdens viktigste næringsmiddel og til tross for at det er penger i Sareptas krukke, er blant uttalelsene Tom A. Karlsen tidligere har gitt til VVS aktuelt.

Dekker hele bredden i bransjen

Sigmund Tøien, leder av RIFs ekspertgruppe for Vann- og miljøteknikk, åpnet Vannprisseminaret, som ble arrangert til ære for prisvinneren, med å sitere fra juryens begrunnelse: 
– Prisvinneren har gjennom sitt lange yrkesaktive liv arbeidet for hele bredden av VA-faget. Det som allikevel skiller seg ut, er hans bidrag for å sikre gode materialvalg, kanskje spesielt knyttet til inntaks- og utslippsledninger for vann og avløp. Tom A. har med sitt åpne, tillitsfulle og ydmyke vesen vært en bauta for både nyutdannede og mer erfarne ingeniører i en årrekke. Hans fremstilling- og formidlingsevne har hevet VA-fagets anseelse i hele bransjen, innledet Tøyen og fortsatte:
– Juryen legger spesielt vekt på det som kommer hele bransjen til gode. Det er ikke nok å være en bauta i for eksempel Cowi. Tom A. har bidratt til hele bransjen ved blant annet: Utarbeidelse av VA-miljøblader for inntak- og utslippsledninger, Kravspesifikasjoner for vannkummer (RIN) og utgivelse av boken Undervannsledninger – utfordringer og løsningsmuligheter (2022). Sistnevnte bok er utarbeidet i samarbeid med Hallingplast og er kostnadsfritt tilgjengeliggjort for alle i Vannbransjen, beskrev Sigmund Tøien.
Tom A. Karlsen kvitterte med å si at han var veldig takknemlig og ydmyk over å bli tildelt utmerkelsen. Med seg på utdelingen hadde han både kona og sønnen Unni Strand Karlsen og sønnen Kjell Arild Karlsen. Nå er det Kjell Arild som tar stafettpinnen videre i VA-bransjen. 

Lang fartstid

Tom A. Karlsen ble uteksaminert fra NTNU (den gang NTH) i 1976 med hovedfagene Vann- og avløpsteknikk – Rensing av vann og veiprosjektering. Han har hele sitt yrkesliv vært ansatt i COWI (gjennom firmaene Østlandskonsult, Interconsult og ICG).
Under sitt foredrag i forbindelse med priutdelingen tok Tom A. Karlsen med seg forsamlingen på en reise gjennom livet fra vugge til Vannprisen.
Her startet han med oppveksten i Fredrikstad der han levde i pakt med naturen og spesielt Seutelva, som betydde mye, og ga inspirasjon til både rekreasjon / lek og yrkesvalg.
- At Seutelva i tillegg ga meg oppgaver som ferdig utdannet sivilingeniør i VA-teknikk, var et hyggelig sammentreff og ga en myk start på yrkeskarrieren. At Seutelva også var aktuell i 2020 da sønnen Kjell Arild var prosjektleder da Råde Graveservice boret vertikale overvannshull i Pettersand og Labråten ned i tunnelen mellom Veumbekken og Seutelva, må man vel si at ringen er sluttet. Nye generasjoner bærer arven videre, sa han.
Karlsens historie har vært preget av et samfunn i endring gjennom 70 år. Rørmaterialene var i starten trerør og er nå PE100 RC, sa han med et smil.

Orientering og fag

Tom A. sin interesse for orienteringsløping ble avgjørende også for yrkesvalget. Han har gjort det skarpt både på jakt etter orienteringsposter og nye løsninger innen vann og avløpsteknikk. Nettopp fordi studentmiljøet i Trondheim også hadde et sterkt orienteringsmiljø ble det NTH i perioden 1972 -1976. Årets prisvinner var skoleflink, og likte matematikk og realfag svært godt på Frydenberg gymnas. Med sterke relasjoner til natur og vann ble det vann- og avløpsteknikk med sine beregninger og matematiske modelleringer.  Hovedoppgaven tok han ved Klæbu kloakkrenseanlegg, med rensing av avløpsvann som tema.
Det ble en livslang ansettelse i Østlandskonsult i Fredrikstad (senere Interconsult, ICG og COWI)
Fra Seutelva i Fredrikstad ble det en lang vei videre mot tildelingen av Vannprisen i september 2022. Denne reisen har handlet om undervannsledninger, materialvalg, rørstatikk, hydraulikk, trykkavløp, avløpsrensing, store vann- og avløpsledninger og No-Dig. Tom A har også vært aktiv i en rekke forskningsprosjekter i regi av NTNF, PTV, SFT og NBI. Han har vært opptatt av avløp fra gruveindustri, kurs og opplæring, veiledning på mastergradsoppgaver, fjernvarme, distribusjon av naturgass, gass og sigevann på avfallsdeponier og luktfjerning. Det er nesten ikke den ting Tom A. ikke har vært involvert i.

Ser inn i glasskula

Med snart 50 års erfaring er det god grunn til å lytte til Tom A. også når det gjelder VA-strømmen videre. 
- Man trenger ikke lenger å ta hensyn til telefrie installasjoner av VA-ledninger.VA-ledninger må ligge på et grøftedyp som gjør dem tilgjengelig. Det betyr at grøftene vil bli grunnere. Spillvannsledninger vil bli satt under trykk. Sensorer ute på ledningsnettet vil kontinuerlig logge «helsetilstanden» og «vannføringstrafikken». Styring av vannstrømmer vil sørge for optimale løsninger i et forurensningsperspektiv og hindre frost i ledningene. Overvann skal ikke ned i rør i dype grøfter. 

Prisvinneren avsluttet med noen gode råd: 

- Det er alltid en løsning på utfordringer. Still spørsmål om det er andre mulige løsninger på den oppgaven du har fått. Vær kreativ og ydmyk, understreket han. Så tok han også med det svenske ordtaket «Den som går seg vilsen, hittar nya vägar».  Han mente det er viktig å søke råd fra andre der man selv ikke strekker til, også fra konkurrenter!  Videre understreket han respekten for alle i verdiskapningskjeden. Et annet viktig råd var å unngå stress, fordi det er ikke verd prisen, og det aller viktigste til slutt med sitat fra Torbjørn Egner: Ikke plage andre og ellers være snill og grei!  Det er nettopp slik Tom A. har levd og han har som et av sine livsmotto.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår