- Vannrør kan holde i 200 år

 
- Vannrør kan holde i 200 årBildet: Seniorforsker Karolina Stråby i Sintef har brukt mye tid på å undersøke livslengden på vann- og avløpsrør i norske bygninger. Resultatet av undersøkelsene presenterte hun under det nordiske vannskadeseminaret i Asker. Montasje: Odd Borgestrand
NORDISK VANNSKADESEMINAR 2022: - Forventet levetid for vann og avløpsrør er lengre enn tidligere antatt. Det fortalte seniorforsker Karolina Stråby i Sintef under Nordisk Vannskadeseminar i Asker. Seminaret har samlet 170 deltakere fra de nordiske landene.

Av Odd Borgestrand

- Å finne riktig tidspunkt for utskifting vil derfor være viktig både av hensyn til miljø, økonomi og brukerne. Rørenes levetid kan gjerne sammenlignes med menneskers levetid. Det er en rekke faktorer som påvirker livsløpet. Noen lever lenge, mens andre har et kortere liv, mente hun.

Rør fra 50 års periode

Sintef har analysert 307 ulike vann- og avløpsrør fra perioden 1930 til 1980. Vannrørene som er testet er i kobber. 
- Estimert levetid for et kobberrør, dersom det ikke er utsatt for uvanlig korrosivt vann, blir anslått til mellom 90 og 200 år for kaldtvannsrør. Levetiden for varmtvannsrør er estimert til mellom 71-167 år, mens rør med varmtvannssirkulasjon har en estimert levetid på 39 til 61 år.
Levetiden for avløpsrør er langt kortere. Avløp kjøkken har en levetid på 38 til 65 år. Avløpsrør på bad/wc bør holde i en tidsperiode på 66 til 156 år, men felles avløp har en livslengde på 59 til 109 år. Alt dette basert på et begrenset antall rørprøver, understreker Stråby 

Bærekraftig byggforvaltning

Stråby var tydelig på at det optimale tidspunktet for utskifting krever mer forskning.  Det er vanskelig å anslå det «rette tidspunktet» og de tekniske løsningene. Vurdering av risiko og risikoreduserende tiltak er også viktige momenter. Dessuten handler det om økonomi og ombruk.  
- Vi trenger mer informasjon om rørenes levetid i bygninger, og derfor er det et sterkt ønske om et eget forskningsprosjekt innenfor tema bærekraftig forvaltning og drift av rør i bygninger. Estimert levetid betyr at bruksbetingelsene ikke lenger oppfyller tiltenkt funksjon. Faktorer som påvirker levetid handler om materialkvalitet, prosjektering og montering. Nedbrytingsfaktorene handler om bruksbelastning. Til slutt oppstår det en funksjonssvikt i form av lekkasjer, forklarte senioringeniøren fra Sintef.
Hun slo fast at det ikke er noen eksakt vitenskap når det gjelder å utarbeide statistikk for rørenes levetid. Vi kan likevel gjennomføre laboratorieprøver og analyse av materialene i felt. 
- Analyse av skadehistorikk kan også medvirke til et resultat. Inspeksjon og tilstandserfaringer og erfaringer fra eksperter er også viktig, sa hun.

Riktig tidspunkt for utskifting

Levetiden kan forlenges ved å skifte komponenter med funksjonssvikt, men når installasjonen har vært i bruk et visst antall år, vil sannsynligheten for funksjonssvikt og lekkasjer øke markert.
En vannlekkasje medfører ofte store skader på bygningen, samt skader på løsøre og ulemper for virksomheten i bygningen.
– Man bør erstatte vanninstallasjoner før faren for lekkasjer og skader øker. For tidlig riving av installasjoner bidrar på den annen side til unødvendig uttak av nye ressurser og produksjon av avfall. Det er derfor viktig å finne riktig tidspunkt for vedlikehold og utskifting med hensyn til miljøavtrykk, kostnader og ulemper for brukene, forklarte senioringeniør Karolina Stråby i SINTEF.

Levetiden til rør som er feilmontert, dårlig prosjektert eller utsatt for uvanlig korrosivt vann, er ikke med i vurderingene. Levetiden for glødde kobberrør som ble tatt i bruk på 1970-tallet, er ikke vurdert. Det samme gjelder for PEX-rør og avløpsrør av forskjellige plastkvaliteter.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår