Varme- og energiprosjekt for over 50 milliarder

 
Varme- og energiprosjekt for over 50 milliarderIllustrasjonsbilde: Getty Images
Ifølge nye tall fra Byggfakta`s prosjektdatabase, vil det årlig igangsettes varme- og energiprosjekt for over 50 milliarder kroner.

Av Pål Engeseth

Oversikten tar for seg registrerte prosjekter innen varme- og energisegmentet fra 2018 og frem til 2023. Disse har en samlet verdi på over 231 milliarder kroner. Verdien på igangsettelser var i 2020 registrert med over 54 milliarder kroner, mens så langt i 2021 er verdien på slike prosjekt cirka 48 milliarder kroner. 

Hele 57,7 prosent av prosjektene er innen nybygg. Resten er forskjellige typer ombyggings, tilbyggs og vedlikeholdsprosjekter. Når det gjelder entrepriseform, står totalentreprise for 39 prosent av antallet varme- og energiprosjekter, og med 32 prosent av verdien. I tillegg er ytterligere 26 prosent uten fastsatt entrepriseform, slik at andelen trolig kommer godt over 50 prosent.

Det er Oslo som har størst andel av de kartlagte prosjektene og verdiene. Hele 34,2 prosent av verdien tilhører Oslo. Dette er langt over den byggeaktiviteten Oslo representerer. Viken, som i diagrammet ligger på en andreplass med 17,3 prosent, ligger imidlertid langt under det de normalt utgjør i andel. Vestland fylke har i oversikten 13,5 prosent av totalen, mens øvrige fylker alle ligger med andeler godt under 10 prosent.

Prosjekttypen som har størst verdi på denne type prosjekter er merkelig nok prosjekttyper innen vei, vann og avløp med 15,2 prosent av totalen. Dette skyldes trolig ventilasjon i tunneler, fjernvarmeprosjekter og vannbåren varme. På de neste plassene finner vi kontor/ forretningsprosjekter med 13,2 prosent, samferdselsprosjekter med 12,9 prosent og boligkomplekser med 10,8 prosent. Øvrige prosjekttypene er alle under 10 prosent.

Tabellen viser planlagte, varme- og energiprosjekter og fordelingen av disse. Totalt 1220 registrerte prosjekter er registrer i databasen, til en samlet verdi på over 211 milliarder kroner. Disse viser at det totalt er segmentet «isolering ikke bestemt» som har størst andelen med 16,3 prosent av verdien, fjernvarmeanlegg ligger med en andel på 14,6 prosent, mens «vann radiator, solcelle og vannbåren varme» alle har en andel over 10 prosent. Øvrige prosjekter ligger med lavere andeler.

 

 

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår