- Varmepumpeindustrien må vokse raskere

 
- Varmepumpeindustrien må vokse raskereBildet: - Vi trenger klarere lover for å få fart på arbeidet for en fossilfri fremtid. Energieffektiv innekomfort må prioriteres også politisk, slår leder for International Affairs i NIBE Energy Systems, Martin Forsén, fast. Foto: Odd Borgestrand
- Vi må finne svaret på hvordan varmepumper skal finne sin naturlige rolle i fremtidens energiløsninger.

Av Odd Borgestrand

Under årets Nordbygg-messe la ikke leder for International Affairs i NIBE Energy Systems, Martin Forsén, skjul på at framtidens energisystem stiller enorme krav også til den industrien han representerer. Forsén var imidlertid svært tilbakeholden med å gi detaljløsninger som kan skade det utviklingsprogram NIBE Energy Systems Limited står midt oppe i.
- Hele energisektoren går gjennom raske endringer. Det er slutt på tiden der vi satte vår lit til de store kullkraftverkene og atomkraftverkene. Nå handler det om å bygge ut fornybar energi. Mye av det er væravhengig og uforutsigbart, men den store fordelen er at den er utslippsfri. Vi vet at vinden vil blåse i morgen, og vi vet at solen også vil skinne mange dager i året. Det er den store fordelen med å produsere el-varme.

Fornybar og uforutsigbar

- En annen stor fordel med den fornybare energien er at den produseres desentralisert. Vindkraftverkene finnes over store geografiske områder. Det samme gjelder den store veksten innen solceller, selv om dette foreløpig utgjør en liten del av energiproduksjonen i Sverige, sa han.
Forsén trodde imidlertid at solceller vil bli avgjørende for å den generelle energibalansen i landet i løpet av få år, og solceller vil få stor betydning for den enkelte forbruker i årene som kommer. 
- En el-produksjon som er desentraliser-bar, fornybar og uforutsigbar vil i sterk grad påvirke hvordan vi skal utvikle våre varmepumper, men også andre el-produkter.

Nødvendig med raskere endringer

NIBE Energy Systems har et sterkt fokus på miljøvennlig og fornybar produksjon av energieffektiv innekomfort, bestående av oppvarming, kjøling og ventilasjon med teknologi som utnytter varmen som luft, fjell og sol tilbyr maksimalt. 
- Varmepumpeindustrien i Europa er i vekst, men ikke raskt nok, sier Martin Forsén, som også er styreleder i den europeiske varmepumpeorganisasjonen EHPA, i tillegg til å være leder for International Affairs i NIBE Energy Systems. 
- Vi trenger klarere lover for å få fart på arbeidet for en fossilfri fremtid. Energieffektiv innekomfort må prioriteres også politisk, slår han fast.

LES OGSÅ: Erstatter gasskjeler med varmepumper

Alle sektorer må elektrifisere

Drivhuseffekten vil øke med storskala-forbrenning. Derfor må vi elektrifisere i stor skala de kommende årene. Alle sektorer er nå i ferd med å elektrifisere seg, og det gjelder også varmesektoren.  Energisektorintegrering er et begrep i EU som tar for seg varmesektoren, og visjonen er en 100 prosent fossilfri varme- og kjølesektor innen 2050. 
- Nå har vi dårlig tid om vi skal nå dette målet. Transportsektoren er godt i gang, og privatbilistene investerer i el-biler i en formidabel fart. Batteriteknologien utvikles, slik at bilens batteri også kan benyttes i den private husholdningen eller selges ut på nettet, slo Forsén fast.

Prisforskjeller

Norge er ledende eksportør av fossilfri energi i Europa i form av sin vannkraft, men Sverige kommer på en god andreplass. Det er imidlertid en utfordring at prisvariasjonene er store i de deler av landet som er tettest befolket. Det gjelder både i Norge og Sverige. 
- Mitt personlige syn er at prisforskjellene blir større på ulike tider av døgnet. Vindkraft vil øke sin andel i Sverige, og siden dette er en uforutsigbar kraftkilde vil det bli store prisforskjeller. Derfor er det viktig å få fram produkter og tjenester som gjør at man kan benytte oppspart energi på de tider av døgnet der prisen er høyest, sa Forsén.

Bildet: - Vi må finne svaret på hvordan varmepumper skal finne sin naturlige rolle i fremtidens energiløsninger. Effektbelastningen av moderne varmepumper vil bli stadig mindre og dermed vil gevinsten ved å benytte varmepumper bli større, mente Martin Forsén.  Foto: Odd Borgestrand

Optimal styring

NIBE har for flere år siden utviklet et system der varmepumpene styres optimalt i forhold til forventet prisnivå de neste 24 timene, nettopp for å unngå pristoppene. Dette har vist seg å fungere godt, men kan utvikles videre. Utfordringen er å skaffe nok el-effekt til å dekke behovet for både oppvarming av boliger, næringsbygg og kjøretøy. Den største endringen skjer på privatbil-fronten. El-bilene drar langt større effekt enn en varmepumpe.  Utfordringen blir å utvikle smarte varmepumper som kan balansere husets belastninger. 
- Vi må finne svaret på hvordan varmepumper skal finne sin naturlige rolle i fremtidens energiløsninger. Effektbelastningen av moderne varmepumper vil bli stadig mindre og dermed vil gevinsten ved å benytte varmepumper bli større. Det blir imidlertid viktig å tenke smarte løsninger slik at lading av bil skjer på andre tider av døgnet enn når behovet for varme og kjøling i en bolig er på det høyeste, mente Forsén.

En felles energisentral

Framtidens varmepumper vil være i stand til å kommunisere med de andre el-forbrukerne i boligen, og dermed oppnår man den ønskede effektbalansen.  
- Hele husets energibehov må integreres i en felles energisentral, for å oppnå økonomiske fordeler med salg av overskuddskraft og forbruk når prisene er lavest. Dette vil skje gjennom digitalisering. Framtidens boliger vil inneholde langt mer elektronikk enn det vi allerede har i dag. Vi er kommet et godt stykke på vei, men dette vil både forbedres og forenkles takket være innovative, digitale løsninger, der vi kan fjernstyre det meste av driftsovervåkingen i våre boliger, sa Forsén.

Enda smartere

Morgendagens varmepumper blir optimert både etter behovet til den enkelte bolig, men også til hele regionens energibehov.  Målet er høyest mulig effekt når prisene er lavest i tillegg til at varmepumpene også lagrer energi.
Forsén mente det vil komme store og overgripende endringer også når det gjelder kjølemediene. 
- Det er flere kjølemedier som er ekstremt effektive og volumet av kjølevæsker kan reduseres. En rekke produkter innen varmepumpeindustrien vil bli betydelig forbedret, og det vil gjøre framtidens varmepumper enda smartere enn de er i dag, konkluderte Forsén.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår