Varmer Bjørvika-leiligheter med innovativ løsning

 
Varmer Bjørvika-leiligheter med innovativ løsningVed hjelp av fjernvarme, varmepumpe, boligens eget varmtvann og én vifte i leiligheten har AF laget en helt ny og innovativ måte å varme opp OSUs leiligheter i Bjørvika på. Tor Olsen i AF viser løsningen. Foto: Katrine Lunke/Apeland
Ved hjelp av fjernvarme, varmepumpe, boligens eget varmtvann og én vifte i leiligheten har AF Gruppen laget en helt ny og innovativ måte å varme opp Oslo S Utviklings leiligheter i Bjørvika på.

Ved å bruke fjernvarme til oppvarming, frigjøres nå det Tor Olsen i AF Gruppen omtaler som høyverdig strøm.

– Men denne løsningen blir det frigjort betydelig mengder strøm til elbiler, som ikke hadde vært der med tradisjonelle løsninger. Da ville det meste av kapasiteten blitt brukt opp til varme, som ville gjort elbillading nær umulig, sier Olsen i en pressemelding.

Dropper radiator
Det unike er ifølge Olsen at man ikke bygger tradisjonelt varmeanlegg, men kobler seg på tappevannet, vannet du bruker til daglig.

I stedet for vannbåren oppvarming, som radiator eller gulvvarme, varmes eller kjøles leiligheten med luft.
– Oppvarmet eller kjølt luft tilføres leiligheten fra en enhet plassert skjult i taket. Avhengig om man tilfører varmtvann eller kaldtvannet, så kan man både varme opp og kjøle ned leiligheten, sier Olsen.
– På denne måten slipper man å ha radiatorer i hver leilighet, noe som er både dyrt og upraktisk, sier han.

Fjernvarmen kommer fra anlegget på Klemetsrud og Haraldrud i Oslo. Det meste er spillvarme fra søppelforbrenning og kloakk. Noe kommer også fra brenning av trepellets. Så fraktes varmen via et enormt rørnett over hele Oslo. Det som ender i Bjørvika, leverer varme både til byggefasen og ferdig bygg.

Med mål om fossilfri byggeplass, blir oppvarmingen i byggefasen erstattet av fjernvarme, i en midlertidig sentral.

Støttet av Enova
Når byggene er ferdig, tilføres varmen til leilighetene via varmt tappevann. Det installeres dermed ikke et tradisjonelt varmeanlegg. I hver leilighet overføres varme fra tappevann til gulvvarme i bad og viftekonvektor i stue, som blåser varm- eller kaldluften ut i rommet. Løsningen gir ifølge AF Gruppen lavere byggekostnad, lavere driftsutgifter og bedre miljø.

Løsningen er såpass innovativ at Enova har støttet prosjektet med 4 millioner kroner.
– Anerkjennelsen fra Enova kan på sikt få stor verdi for andre utbyggere, sier Olsen.
– Byggebransjen er ikke alltid like innovativ, og gjør som regel som de alltid har gjort. Det har derfor vært en stor skepsis til bruk av fjernvarme i bransjen, fordi det krever at man tenker annerledes rundt både tekniske løsninger og finansiering, mener han.

Mange fordeler
Enova har støttet fjernvarmeutbygging siden 2002 og har vært en sterkbidragsyter til at det i dag er fjernvarme i de aller fleste større byer og tettsteder I 2017 ble det levert 6,2 TWh fornybar energi i form av fjernvarme. Fjernvarmen bidro derfor med å redusere effektbehovet i sentrale strøk på de kaldeste dagene.

– Det er nettopp slike innovative løsninger, som kan gjøre bruk av fjernvarme enda mer attraktivt, vi ønsker å se mer av, sier Gunnel Fottland, markedssjef for energisystem i Enova.
– Fjernvarmen bidrar til å gi oss den nødvendige fleksibiliteten vi ser at energisystemet trenger i overgangen til lavutslippssamfunnet. Med smart bruk av fjernvarme kan vi både frigjøre kraft vi trenger når stadig mer av samfunnet vår skal elektrifiseres, og unngå noen investeringer i kraftnettet, sier Fottland.

Brukes i to prosjekter
Disse tekniske løsningene brukes nå i OSUs boligprosjekter Vannkunsten og Dronninglunden i Bjørvika.

Vannkusten består av ni hus i tre ulike størrelser, rett ved Oslofjorden og Munchmuseet. De høyeste byggene vil være på åtte etasjer og boligene nærmest vannet får fire til seks etasjer. Husene har 2- til 4-roms leiligheter fra 40 til 150 kvm. De største leilighetene går over to plan, og har en takhøyde på opptil syv meter. Vannet trekkes inn mellom husene og flere leiligheter får egen brygge utenfor stuedøren sin. Både taket og veggene skal kles i norsk skifer, noe som vil gi husene et ytterligere særpreg. I tillegg kommer innslag av eik i fasaden. I førsteetasjene åpnes lokalene opp med innslag av glass og eik. Arkitektene bak er danske Tegnestuen Vandkunsten.

Dronninglunden ligger sentralt i Bjørvika ved den brede Stasjonsallmenningen som strekker seg gjennom Barcode og ned til fjorden. I boligbygget er det 138 2- til 5-roms leiligheter fra 40 til 174 kvm. Leilighetene deler en blomstrende byhage og en solrik takterrasse med fantastisk utsikt. Alle leilighetene får også privat balkong eller terrasse, og de inntrukne toppleilighetene får spesielt store terrasser. Dronninglunden er tegnet av LOF arkitekter.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår