- Vaskehaller må ta olje og fett på alvor

 
- Vaskehaller må ta olje og fett på alvorIllustrasjonsbilde: Getty Images
Mange renovatører mangler kunnskap om olje- og fettutskillere og mange bedrifter som benytter slike utskillere sliter med å oppfylle myndighetskravene. Spesielt vaskehaller er i myndighetenes fokus.

Av Odd Borgestrand

Det kom fram under fagseminaret i regi av NIRAS Norge, i samarbeidet med Miljødirektoratet i Oslo tirsdag. Seminaret samlet et hundretalls deltakere, der kommunale forvaltere av forurensningslov og forskrifter utgjorde majoriteten. Men her var også representanter fra vann, avløp og renovasjonsbransjen, leverandører og fagmedarbeidere i Miljødirektorat. Et oljeutskilleranlegg består av sandfang, oljeutskiller og en prøvekum. Eiere av slike anlegg skal levere nøyaktig oversikt over sine anlegg til kommunen.

Mange lokale forskrifter
36 kommuner har laget lokale forskrifter i stedet for å forholde seg til de nasjonale kravene i   forurensningslovens paragraf 15 som tar for seg kravene til utslipp av oljeholdig avløpsvann. Miljørådgiver Svein Bøe i NIRAS AS, som ledet fagseminaret, var kritisk til at mange kommuner har innført egne forskrifter.
Han mener dette innebærer at disse kommunene håndterer loven og forskriftene på ulike måter.
- Noen kommuner følger opp forskriftene på en svært samvittighetsfull måte, mens andre kommuner ikke har kapasitet til å følge opp de nasjonale kravene. NIRAS føler et behov for sterkere samordning av regelverk og få slutt på ulovlig deponering av slam fra oljeutskillere. Useriøse aktører leverer fortsatt dette til deponier som ikke er godkjent for dette slammet. På den måten sparer de store penger og utkonkurrerer dermed aktører som driver seriøst, sier Bøe.

Samme regler for alle
Uansett om virksomheten er en stor, landsdekkende virksomhet med en kjede av bensinstasjoner med vaskehaller, eller man driver et lite selskap på deltid og har et verksted med én enkelt vaskehall, skal de norske miljøkravene overholdes på en miljømessig forsvarlig måte. Det er også årlig rapporteringsplikt for alle som eier olje- eller fettutskillere.
- Maksimum 50 gram olje i vann er et nasjonalt krav, men forskriften setter ikke krav til aromatinnhold. Dette bør endres, etter NIRAS sin oppfatning. NIRAS ønsker også samme forvaltning, for hele landet, men innser at det ønsket neppe vil bli oppfylt. Videre er det et sterkt ønske om krav til bruk av miljømerket kjemi. Håndtering og deklarasjon av slam fra oljeutskillere må skjerpes inn og være likt over hele landet.  Det må komme en tydeligere definisjon av hva som er farlig avfall, mener han.

Fett og olje uønsket i avløpet
Anna-Sara Magnusson, Rådgiver i seksjon for lokal forurensing i Miljødirektoratet, slo fast at olje og fett er uønsket i avløpsvannet, og det er et ekstra fokus på bensinstasjoner, vaskehaller for kjøretøy, motorverksteder, bussterminaler, klargjøringssentraler for kjøretøy, smørehaller, servicehaller og lignende.
- Virksomheten skal dokumentere at man overholder utslippskravene. De skal ha sikring mot akuttutslipp, tilrettelegge for prøvetaking og gjennomføre analyser ved akkreditert laboratorium.
Forurensningslovens paragraf 15 stiller ikke et konkret krav om installasjon av oljeutskiller i de nevnte virksomhetene, men funksjonskravet er satt med utgangspunkt i hva en vanlig oljeutskiller normalt vil klare. Det betyr i praksis at en oljeutskiller er en selvfølge, sier Magnusson.

Vaskehall-ansvarlig i Cirkle K, Anders Hagen, har ansvar for nærmere 250 vaskehaller over hele landet, og han mener det er viktig å rette fokus på utslipps-utfordringene i denne næringen.
- Vi deltar på denne konferansen fordi vi vil at alt skal være på stell hos oss. Vi ønsker ingen overraskelser, og kartlegger derfor situasjonen ved samtlige av våre haller. Vi får god oppfølging med årlige kontroller av NIRAS, og vet dermed hvor vi må sette inn ressurser for å oppfylle myndighetskravene.

Viktig fokus
Fagansvarlig i Norva24 Sørmiljø i Kristiansand, Rune Trondsen, mener seminar med fokus på olje og fett i avløpet er svært viktig. Norva24 er store på kommunaltekniske oppdrag i Norge, og har også en rekke oppdrag relatert til oljeutskillere.
- Oljeutskilleren skal hindre oljen i å komme ut i det offentlige avløpsnettet eller ut i vassdragene. Da må oljeutskilleren være dimensjonert for de vannmengdene den skal motta. Videre er det viktig at vannet må ha tilstrekkelig oppholdstid i oljeutskilleren. Dette for at oljen skal få tid til å stige opp til overflaten. Hvis vannmengden som kommer inn i utskilleren overstiger oljeutskillerens kapasitet, vil renseeffekten bli kraftig redusert, fortalte Trondsen under sitt foredrag tirsdag. Han er glad for at flere kommuner nå kommer på banen også på dette området.

Bilvask og kjemikalier
Marita Ballestad i NIRAS Norge fortalte om et intern-prosjekt der 50 vaskehaller rundt om i landet ble kontrollert for sine utslipp. Det viste seg at ingen av vaskehallene innfridde miljøkravene. Dermed er det en vei å gå både for bransjen og for de lokale myndighetene som skal forvalte regelverket.
- Hvert år gjennomføres det totalt 23 millioner bilvasker i Norge.  10 millioner vask pågår uregulert av hjemmevaskere.  Maskinvask og selvvask forbruker totalt 3,3 milliarder rent drikkevann. Forbruket av kjemikalier i norske vaskehaller er også formidabelt, og derfor er det så viktig at bensinstasjoner og vaskehaller har oljeutskiller-utstyr som fungerer optimalt, understreker Ballestad.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår