Vel blåst februar ga lavere strømpris

 
Vel blåst februar ga lavere strømpris
Mildvær, mye vann i magasinene og høy produksjon av vindkraft gjorde at strømprisen falt kraftig i februar.

Engrosprisen for strøm på Sørlandet endte på rekordlave 18,3 øre per kilowattime, ned hele 25 prosent fra januar.

– Årets februarpris var omtrent halvparten av hva den har vært i februar de siste 15 årene. Vi må helt tilbake til 2002 for å finne lavere priser for årets andre måned, sier Andreas Myhre, direktør kraftforvaltning i LOS Energy.

I motsetning til i januar, var det i februar ingen perioder med sprengkulde. Dermed holdt prisen seg historisk lav. Vannmagasinene i Sør-Norge har høy fyllingsgrad, noe som gir forventninger om vedvarende og lave priser fremover.

Sol og lave temperaturer
Meteorologene varsler nå en periode med færre lavtrykk i Skandinavia. Det betyr mye sol, men også lavere temperaturer, spesielt på nattestid.

– Dette setter fart i etterspørselen etter strøm til oppvarming. Dermed vil vi neppe se et ytterligere prisfall med det aller første. Markedet tror strømprisen i mars blir identisk med februar, men at prisen – som vanlig – faller ytterligere fram mot sommeren. Markedsprognosene tilsier at strømåret 2016 blir enda billigere enn det rekordbillige 2015, sier Myhre.

Overraskelse fra Russland
Kraftprisene i Norden påvirkes av kraftprisene i resten av Europa, som igjen er påvirket av globale energipriser på kull, gass og olje. Februar bød på en historisk begivenhet i verdens energimarkeder da Russland inngikk en avtale med OPEC om å fryse oljeproduksjonen på dagens nivå. Avtalen gav imidlertid ingen respons i markedet, fordi aktørene i avtalen allerede har rekordhøy produksjon.

– At Russland kan samarbeide med OPEC, er likevel noe banebrytende nytt i energimarkedene. Endringer i oljeprisen har erfaringsmessig også påvirket prisen for kull og gass, som igjen har stor innflytelse på kraftprisene. Om Putin kommer til å fortsette samarbeidet med OPEC for å få opp oljeprisen, gjenstår å se. Uansett er Russland etablert som en klam hånd over strømprisen vår, sier Myhre.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår