- Velg riktig radonmåler

 
- Velg riktig radonmålerBildet: Midlingstid bør maks være høyst 1 – 2 to timer hvis man skal bruke dette for å måle for trinn-2 målinger på arbeidsplasser og skoler å vurdere behov for tiltak.
På eiendommer med ventilasjon kan radonnivået variere kraftig, avhengig av om ventilasjonen er slått på eller ikke. For å optimalisere ventilasjonen på arbeidsplasser og skoler, er det derfor viktig å velge rett radonmåler.

Radonnivået vil ofte være betydelig lavere når ventilasjonen er slått på. Avhengig av hvordan ventilasjonsanlegget er utformet, kan det variere hvor lang tid det tar å få radonverdiene ned til akseptabelt nivå. For å kunne avgjøre når ventilasjonen burde slås av eller på, bør det måles med en radonmåler som kan reagere raskt på endringer i radonnivået.

Det er ikke tilstrekkelig med en 24-timers gjennomsnittsverdi av radonverdiene

Det finnes mange billige radonmålere som opprinnelig er laget for hjemmebru. Hvis du prøver å stille inn ventilasjonen basert på resultatene fra denne typen målere, er risikoen stor for at du lar ventilasjonen gå i lengre perioder enn nødvendig. Eller enda verre at ventilasjonen start for sent nå radonverdiene stiger hurtig. Disse målerne er heller ikke individuelt kalibrert, noe som øker risikoen for målefeil.

Midlingstid

Ulike sensorer på markedet har midlingstider fra 10 minutter til 24 timer. Noen har algoritmer som beregner timesverdier basert på hvordan 24-timersmiddelet endrer seg og presenterer dette som timesverdier, mens andre måler reelle verdier i sanntid. Midlingstid bør maks være høyst 1 – 2 to timer hvis man skal bruke dette for å måle for trinn-2 målinger på arbeidsplasser og skoler å vurdere behov for tiltak.

Velg en måler som bidrar til optimalisert ventilasjon og lavt strømforbruk

- Målet er ofte å optimalisere ventilasjonen for å holde radonnivået på et akseptabelt nivå i arbeids- og skoletiden, samtidig som man holder strømforbruket så lavt som mulig. For å klare dette, bør det benyttes radonmålere med kort responstid, slik som Radonova Spirit. Med halvlederteknologi basert på høyspenning. Disse indikerer sann radonverdi på mindre enn 40 minutters måling. Fordelen med dette er at man kan se tydelig hvordan radonnivået blir påvirket av at ventilasjonsanlegget slås av og på. SPIRIT er en radonmåler som er designet for å kunne gjøre nettopp dette. Den er også individuelt kalibrert, noe som reduserer risikoen for målefeil betraktelig, skriver Radonova i en pressemelding.

Det er altså mulig å gjennomføre en pålitelig radonmåling som i tillegg gir grunnlag for å stille inn ventilasjonsanlegget på en sikker og kostnadseffektiv måte. Dette avhenger av at man ser på kvaliteten og ytelsen til radonmåleren, og ikke bare på pris. Det lønner seg alltid.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår