Ventetiden snart over?

 
Ventetiden snart over?Bildet: Daglig leder Sjur Tveite med tommelen opp for vannsenteret på Ås. Prosjektering og planlegging har tatt lengre tid enn ønsket, men samtidig gleder han seg over at en samlet vannbransje står bak etableringen. Arkivfoto: Ida Tveite
Om alt går etter planen vil første spadestikk for nytt Nasjonalt senter for vanninfrastruktur tas på Ås høsten 2022.

Av Odd Borgestrand

For aktører i norsk vannbransje kan det arte seg som en tålmodighetsprøve å få realisert Nasjonalt senter for vanninfrastruktur. Det er snart 20 år siden Arve Hansen i Rørinspeksjon Norge lanserte visjonen om et senter tilknyttet NMBU på Ås. Om alt går etter planen vil første spadestikk tas på Ås høsten 2022.

«Strekk i laget»

Det bekrefter daglig leder ved senteret, Sjur Tveite.  Det kan skrives en lang historiefortelling om senteret, men Tveite er tydelig på at det nå er en samlet norsk vannbransje som gleder seg til å ta i bruk et etterlengtet kompetansesenter for opplæring, forskning og utprøving av framtidens infrastruktur. Han mener noe av grunnen til at det tar tid å realisere senteret er de mange aktørene som det både bør og skal lyttes til.  

- Det er et «strekk i laget» og det er naturlig når hele bredden i norsk vannbransje er representert fra praktikerne i grøfta, via ledningseiere, rådgivere, entreprenører, produsenter, leverandører, grossister samt forsknings- og undervisningsmiljøene.  Med et delt eierskap skal vi imøtekomme både eiernes og brukernes interesser. Personlig mener jeg det er en styrke for senteret at vi har samlet hele bransjen også på eiersiden. Det gir en betydelig kraft og et sterkt engasjement når senteret er oppe og går i full drift, sier han.

To delvis parallelle prosjekter 

Dessuten har selve finansieringen vært en stor utfordring. Vannbransjen er spredt og består av mange aktører, uten statlige aktører med et helhetsansvar for sektoren. Prosjektet som for 20 år siden startet som et lite øvingsfelt blir nå et senter med en total ramme som kan komme opp i 50 millioner kroner fra arbeidet med senteret startet til det er i ordinær drift.  Dette inkluderer et hovedbygg på 800 kvadratmeter med kurslokaler og VA-infrastruktur for helårs drift, samt et fem dekar, fullskala trenings- og testfelt. Vannsenteret disponerer totalt 13 dekar i nær tilknytning til Campus på Ås.

Framdriften er nå delt i to delvis parallelle prosjekter. Først handler det om å realisere et trenings- og testfelt for ledningsteknolgi og dessuten oppføre et hovedbygg der NMBU blir byggherre og vil leie ut dette til Vannsenteret. Totaltentreprisen på hovedbygget er utsatt flere ganger, men Tveite håper entreprisen kan kunngjøres tidlig i februar måned. Målet er å signere kontrakten med en totalentprenør i april/mai 2022. Arbeidet med trenings- og tesfeltet skal nå forseres slik at spaden kan settes i jorda i løpet av sommeren 2022. Målet er dermed at deler av feltet kan tas i bruk høsten 2022.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår