Verdens første Powerhouse-hotell

 
Verdens første Powerhouse-hotellIllustrasjon: Snøhetta/Plompmozes
Snøhetta designer «Svart» - verdens første energipositive hotell nord for Polarsirkelen. Navnet «Svart» er en direkte referanse til Svartisen-navnet og den mørkeblå isen som kjennetegner Svartisen-breen.

Svart er det aller første bygget som bygges etter den energipositive Powerhouse-standarden så langt nord. - Hotellet vil ha et årlig energibehov som er 85 % lavere enn et moderne hotell, og vil dessuten produsere sin egen energi - et absolutt "must" når man bygger i den dyrebare nordnorske naturen, sier arkitektene.

I samarbeid med Arctic Adventure of Norway, Asplan Viak og Skanska har Snøhetta designet «Svart», verdens første Powerhouse-hotell, ved brearmen av den populære turistdestinasjonen Svartisen nasjonalpark i Meløy Kommune i Nordland. Navnet «Svart» er en direkte referanse til Svartisen-navnet og den mørkeblå isen som kjennetegner Svartisen-breen. Sammenliknet med et tilsvarende hotellbygg oppført etter moderne standard reduserer «Svart» det årlige energiforbruket på nærmere 85 %. Hotellet blir dermed det første hotellet som oppføres etter Powerhouse*-byggestandarden. Det blir også verdens nordligste Powerhouse-bygg.

- Å bygge i et så dyrebart miljø som det vi finner på Svartisen kommer med noen helt klare krav til oss som arkitekter. Vi må ta vare på den naturlige skjønnheten til området og verne om flora og fauna. Det er ekstremt viktig for oss at Svart etterlater et minimalt fottrykk i den rene nordnorske naturen. Å skape et energipositivt hotell, med en tilhørende skånsom drift, har vært helt avgjørende for å for å skape en turistattraksjon med fokus på bærekraft og respekt for de sjeldne planteartene, det rene brevannet og den blå breisen i det unike nærmiljøet rundt hotellet, sier grunnlegger og partner i Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen.

Den sirkulære bygningskroppen til «Svart» strekker seg fra strandkanten ved foten av Almlifjellet og ut i den glassklare Holandsfjorden. Hotellets sirkulære form gir panoramautsikt mot fjorden og en opplevelse av å komme tett på den nordnorske naturen. Konstruksjonen er inspirert av byggeskikker som brukes ved oppføring av rorbu og fiskehjell. Rorbu-referansene speiler seg i hotellets bærekonstruksjon som består av trepåler som stikker seg flere meter under vannflaten.

Pålene bidrar til at bygget får et minimalt fottrykk i landskapet og gir bygget et nærmest gjennomsiktig preg. Pålene fungerer også som en brygge og er bygget slik at man både ved flo og fjære kan padle under hotellkonstruksjonen. Om vinteren vil bryggen kunne fungere som oppbevaringsplass for båter og kajakker, noe som reduserer behovet for garasje- og oppbevaringsplass. Den edle naturen rundt hotellet kan kun nås ved båt, og det planlegges en energinøytral transportbåt som skal gå mellom Bodø og Svartisen.

For å nå Powerhouse-standarden har arkitektene gjort flere avanserte designmessige grep. Det har blitt gjort møysommelig kartlegging av hvordan sollyset sekvensielt treffer tomten gjennom året for å optimalisere innhøsting av naturlig energi. Funnet har vært en avgjørende premissgiver for hotellets sirkulære utforming, og alt fra hotellrom, restauranter og fellesterrasser er strategisk plassert slik for å utnytte solens energi på en mest mulig optimal måte gjennom døgnet og sesongene. Hotellets tak er dekket av lokalt produserte solcellepaneler som er utviklet takket være vannkraft slik at den miljømessige belastningen blir så liten som overhode mulig.

Tilbaketrukne terrasser gir et gradert skyggespill i fasaden samtidig som det skjermer for innsyn mellom naboer rundt hele bygningen. Fasadens utforming sikrer avskjerming fra solens innstråling når solen står høyt på himmelen for å unngå behov for unødig kjøling. Samtidig tillater hotellets mange og store vinduer innstråling på tidspunkter av året hvor solen er lav og da det er gunstig å høste solens varme.

Gjennomgående er det brukt materialer med lav bunden energi for å oppfylle Powerhouse-standarden. Bunden energi tilsvarer den energien som har gått med til å produsere, transportere, oppføre og skifte ut materialer og produkter som inngår i bygget. Mengden bunden energi er aller størst i materialer som stammer fra fossilt brensel. Snøhetta har derfor valgt å både bygge og bekle hotellet med tre for å minimere den miljømessige belastningen, og har kraftig redusert bruken av energikrevende materialer som betong og stål.

Arctic Adventure of Norway (datterselskap av Miris Eiendom) er selskapet bak satsningen på Svartisen. Selskapet har en målsetting om å bli ledende i Norge innen bærekraftig turisme i Nord-Norge.

Powerhouse er en betegnelse på «plusshus» som oppføres i samarbeid med Powerhouse-samarbeidet. Plusshus er energiproduserende bygg som i løpet av 60 år vil generere mer fornybar energi enn den totale mengden energi som kreves for å drifte, produsere materialer, bygge og avhende bygget. Powerhouse er et samarbeid mellom Snøhetta, Entra, Skanska, miljøstiftelsen ZERO og Asplan Viak.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår