- Vi er lærere så lenge vi lever

 
- Vi er lærere så lenge vi lever- Her lærer vi mye som vi skal ta med oss tilbake til klasserommet på NTNU, sier de tre VVS-lærerne, fra venstre Terje Wenaas, Tore Eliassen og Oddbjørn Sjøvold. Foto: Odd Borgestrand
ISH 2019: - Vi lærer så lenge vi lever, og vi vil gjerne være VVS-lærere så lenge vi lever også. Det sier den 71 år gamle professoren ved NTNU, Oddbjørn Sjøvold. Han er på ISH sammen med sine noe yngre kolleger, Terje Wenaas og Tore Eliassen, som alle underviser i VVS-faget på bachelor-nivå ved NTNU i Trondheim.

Av Odd Borgestrand
Frankfurt

- Oddbjørn Sjøvold har blikk for det meste når han går rundt på ISH, sier kollega Terje Wenaas til rungende latter fra en av de virkelig betydningsfulle nestorene innen norsk VVS.
- Jeg trives i dette miljøet og klarer ikke helt å gi slipp på dette. Jeg er glad over å få muligheten til å bidra i VVS-utdanningen ved NTNU, og jeg er fortsatt sulten på alt vi kan fange opp innen våre fagområder, sier Sjøvold til VVS aktuelt.
Han var med å legge grunnlaget for utbygging av fjernvarme i Trondheim, og har undervist både ved Oslo Met og NTNU i en årrekke.
- Vi kan ikke la Oddbjørn bare forsvinne ut av fagmiljøet før vi har sikret oss en betydelig del av den kompetansen han kan dele med oss, sier de to lærerkollegene ved NTNU i Trondheim.

Design er viktig
I Frankfurt har de tre lagt spesielt merke til hvor viktig design er blitt også innen varme, kjøl og ventilasjon. Sjøvold stiller spørsmål ved om funksjonaliteten blir utviklet i takt med designet.
De tre mener det er viktig på delta på verdens største VVS-messe med tanke på sin egen undervisningssituasjon.
- Vi sier det litt spøkefullt at dersom vi ikke ser noe nytt, så er vi oppdatert, men her har vi fanget flere nyheter, og dermed kan vi tilegne oss ny kunnskap, sier Wenaaas.
Han trekker fram et nytt markedet for privatmarkedet når det gjelder både varme og kjøl. Den grønne revolusjonen har åpnet for et stort privatmarked. Tidligere har ISH hatt størst fokus på offentlig- og næring, men nå er kursen justert inn også mot privatmarkedet. Siste dag av årets ISH er da også åpen for den vanlige forbruker.

Spennende nyheter
Wenaas oppdaget et nytt og moderne flisfyringsanlegg som han gjerne vil studere nærmere når han kommer hjem. Dette er et system som egner seg «på landet» med god tilgang på flis og god lagerkapasitet. Det er tyske Windhager som produserer anlegget.
Han registrerer også at det er kommet en ny forbrenningsteknikk der flisa forgasses.
Sjøvold ble fasinert av et nytt produkt innen brenselscelleteknologi fra Viessmann. Her er det produkter med høy virkningsgrad på elektrisk og opp mot 90 prosent på varmeoverføring. Dette er noe jeg virkelig har lyst å lære mer om, sier en engasjert Oddbjørn Sjøvold.
Han har også plukket med seg brosjyrer om varmefordeling og radiatorsystemer fra Siemens. Dette multinasjonale selskapet har funnet gode løsninger på konstant vannmengde på den kretsen som har behov for dette på rett behov til enhver tid. Det var også en nyhet for meg.
Dermed kan vi slå fast at det har vært en nyttig tur for oss som underviser i VVS-faget på bachelor nivå ved NTNU, konkluderer Tore Eliassen.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår