- Vi er vannbransjens framtid

 
- Vi er vannbransjens framtidBildet: Den internasjonale Work-shopen for unge i vannbransjen ble ledet av fra venstre Kirsten de Vette fra IWA, Omar Samy Gamal fra Norsk Vann og Marie Rødsten Sagen fra VA-yngre. Foto: Odd Borgestrand
Unge vil gjerne ta vannbransjen inn i framtida, og det skal skje gjennom internasjonalt samarbeid. På den måten kan de kreative løsningene deles mellom de ulike landene. Derfor samlet en gruppe ungdommer seg i en egen workshop under Nordisk Drikkevannskonferanse i Oslo.

Av Odd Borgestrand

- Vi må ikke la oss stoppe av seniorene som i enkelte tilfeller er mer opptatt av erfaringer som de selv har gjort framfor å se på framtidens muligheter, var et av utsagnene vi fanget opp under den to timer lange sekvensen på Raddison-hotellet på Holbergs plass i Oslo.
- Mangel på personell er en av de viktigste årsakene til at ledningsnettet i Skandinavia forfaller, var et annet utsagn. Mikroplast i drikkevannet engasjerte også sterkt.

For lite samarbeid
Samarbeid i Norden blant yngre VA-personell har vært nesten ikke-eksisterende, innrømmer Omar Samy Gamal. Han er koordinator for utdanning og rekruttering og ansvarlig for traineeVANN i Norsk Vann. Han er i tillegg også sekretær for VA-Yngre i Norge.
Han sier til VVS aktuelt at det er viktig for unge i vannbransjen å lære fra hverandre over landegrensene og samarbeide om saker som er naturlige å løse i fellesskap. Derfor var han begeistret over at 18 unge deltakere fra åtte nasjoner møttes i egen workshop for å snakke om utfordringene ungdommene ser i vannsektoren i eget land og internasjonalt.
Det er ulike grader av organisering av unge VA-ingeniører i de nordiske landene. Noen land har kommet langt i å organisere VA Yngre personell i sitt land og er veldig aktive, mens andre nettopp har begynt.

Unge må takle utfordringene
Samtidig er ungdommens stemme i den internasjonale vannbransjen avgjørende for å takle utfordringene som vannbransjen internasjonalt står overfor, mener International Water Assosiation, IWA, som nå tar et krafttak for å etablere internasjonale møteplasser for den kommende generasjonen. IWA stilte med egen representant under VA-ynge sesjonen, gjennom sin Kirsten de Vette, som er ansatt som Learning and Capacity Development officer i organisasjonen.
Etter en kort presentasjonsrunde tok den unge generasjonen opp flere spesifikke problemer som de kan samarbeide i årene som kommer, og det var et tydelig ønske om å bidra til programmet i IWA World Water Congress & Exhibition i København i 2020. Dette er en kongress som samler om lag 10.000 fra hele verden.

Investerer i rekruttering
Den internasjonale vann-organisasjonen IWA er opptatt av at vannsektoren skal investere i rekruttering, ledelse og utvikling av unge ansatte, og la de ta styringen i utvikling og implementering av dagens forandringsprosesser. Det er ikke en bekymring for fremtiden, for mange unge finner nå veien inn i bransjen internasjonalt. IWA investerer i Young Water Professionals ved å koble unge sammen for en bærekraftig utvikling innen programmer som framtidens byer der vann og sanitære tjenester spiller en sentral rolle. IWA vil også legge til rette for at ungdom kan samles i sosiale arrangementer og delta i konkrete prosjekter og utforme internasjonale publikasjoner.

Omar Samy Gamal trekker også fram rekruttering som et viktig satsingsområde i Norden. Snittalderen i vannbransjen i Norge er høy, men det er viktig at vi lytter til deres erfaring. Samtidig må vi bli flinke til å utfordre de eldre på nye og framtidsrettede løsninger.

- Vi må få flere til å tenne på dette framtidsrettede og spennende fagområdet og bli bedre på erfaringsutveksling i Norden, sier han til VVS aktuelt.
- Vi skal ta ett skritt om gangen, og samarbeide om noen konkrete prosjekter. Det vil knytte oss sammen, og verdenskongressen i København kan bli starten på et fruktbart nordisk samarbeid, sier Gamal.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår