- Vi skal finne veien ut av elendigheten

 
- Vi skal finne veien ut av elendighetenBildet: Leder i Norsk Vanns arbeidsgruppe for effektiv organisering, administrerende direktør i Hias IKS på Hamar, Morten Finborud, har alltid smilet på lur, selv om han uttrykker klar frustrasjon over en bransje som nå må endres i takt med framtidens utfordringer. Foto: Odd Borgestrand
NORSK VANN ÅRSKONFERANSE 2020: - Dagens organisering av norsk vannbransje har ført oss inn i elendighet.

Av Odd Borgestrand

Det var kraftsalven leder i Norsk Vanns arbeidsgruppe for effektiv organisering, administrerende direktør i Hias IKS på Hamar, Morten Finborud, kom med under årskonferansen til Norsk Vann i dag.

Den bredt sammensatte arbeidsgruppa har jobbet i drøyt halvannet år nå, og skal innen sommeren 2021 levere sin anbefaling til styret.  Her skal arbeidsgruppa se både til Norsk Vanns strategiplan og regjeringserklæringen fra Granavollen, som la vekt på en bærekraftig organisering av vann og avløpssektoren i Norge.

Effektiv organisering

Dagens situasjon og morgendagens utfordringer settes under lupen, og målet er å få til en effektiv organisering av tjenestene. Her har arbeidsgruppa studert en rekke rapporter og gjennomført samtaler med ulike aktører. Gruppa har også bestilt en ekstern konsulentrapport om potensialet for en effektivisert bransje. 
- Bransjen vår er i dag for fragmentert. Vi ser tegn til sterkere koordinering fra myndighetene, selv om det fortsatt er tydelige skiller mellom vann- og avløp, miljø og landbruk og de mange departementene som har delansvar og interesse for vårt område. Vannbransjen har få store interkommunale selskaper, og ingen av disse er å finne nord for Trondheim. Videre er det et mangfold av VA-normer, abonnementsvilkår og gebyrregulativer, og gebyrene reflekterer sjelden de reelle kostnadene lokalt, slo Finborud fast.

Funksjonelle regioner

Finborud mener det er avgjørende med en mer effektiv organisering. Han brukte derfor begrepet «funksjonelle regioner», slik det fungerer i Sverige med regioner opp mot 100.000 innbyggere.
- Det er mange kommuner som ikke har fokus på nye og mer effektive måter å drifte vann- og avløpstjenestene på, hevdet Finborud.

Huseierne på laget

Huseiernes Landsforbund har forståelse for at gebyrene på vann og avløp må økes for å ta igjen etterslep og oppfylle myndighetenes økte rensekrav. Likevel er forbundet tydelig på at det må innføres en solid kostnadskontroll. Tjenestene må organiseres og leveres effektivt, med kompetansebygging, innovative løsninger og i et samspill mellom offentlige og private aktører. Huseiernes Landsforbund har sagt seg villig til å være med å bygge opp et innovasjonsfond, under forutsetning av at midlene benyttes effektivt.
- Det betyr at vi må være i stand til å måle effektivitet, og de mest effektive løsningene må velges.  Leverandører og entreprenører er ofte oppgitt over ulik praksis, ulike kravspesifikasjoner og omfattende dokumentasjonskrav fra kommune til kommune. Her er det mye å hente på større grad av standardisering.  Jobbes det effektivt på de ulike prosjektene, eller er de offentlige kontraktene et hinder for effektivitet? spurte Finborud retorisk i sitt foredrag i dag.

Lære av el-bransjen

Finborud mente El-bransjen har møtt framtida på en annen måte enn VA-bransjen ved at den er markedstilpasset.
- Den nye kraftloven har ført til en regionalisering og sammenslåing av lokale selskaper, med en reell styring av sektoren sentralt. Vi kan lære mye av denne sektoren, selv om eksport og import av vann og avløp neppe blir aktuelt, sa han.

Vil skape debatt

Arbeidsgruppa mener det er et stort forbedringspotensial for norsk vannbransje.
- Det blir debatt når vi hevder at dagens organisering har ført oss inn i elendigheten. Et etterslep på 300 milliarder kroner er god nok dokumentasjon på denne påstanden. Vi må våge å se på alternativer, og kanskje er løsningene utenfor oss selv. Jeg har alltid vært tilhenger av at bransjen selv må holde ei hånd på rattet og ikke bli plassert i baksetet i forhold til videre utvikling. Ikke alt vi sier vil falle i god jord. Det er mange som vil, noen tør, men så er det mange som heller ikke får lov.

- Her er det mange sterke personer lokalt som kan være en bremsekloss. Feier vi utfordringene under teppet vil vi snuble, mente den frittalende Morten Finborud, som er direktør i Hias IKS, anleggseier og tjenesteleverandør på områdene vann og avløp for kommunene Hamar, Løten, Ringsaker og Stange.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår