Vil bygge praktbygg av "søppel"

 
Vil bygge praktbygg av søppelProsjektet RE-USE-bygget i Nydalen er nå under regulering. Byggets materialer skal i det fulle og hele være gjenbruk fra andre steder, og bygget skal bli på 20 000 kvadratmeter. Konsernsjef i MAD, Nicolai Riise, mener at dette er slik vi må tenke i framtiden. - Vi har nå fått så dårlig tid, vi har 12 år på oss på å halvere CO2-utslippene våre, og da må vi gjøre noe drastisk. De som setter seg på bakbeina, de skyver vi rett og slett ut, sier Riise kompromissløst. (ill: MAD).
AKTUELLE PROSJEKTER: Under Building Green-konferansen fortalte konsernsjef i MAD arkitekter, Nicolai Riise, om planene MAD har om å bygge et praktbygg av "søppel" i Oslo, der absolutt alt er gjenbrukte materialer - og om all motgangen de møter.

Tekst og foto: Therese Alne Bolin

Planene med RE-USE bygget på Gullhaug Torg 1 i Nydalen er nå under regulering. Byggets materialer skal i det fulle og hele være gjenbruk fra andre steder, og totalt er planen at bygget skal være på 20 000 kvadratmeter.

 - Det vi ønsker er å bygge et byhus, et hus så sentralt som mulig i Oslo og det skal bygges i full skala av gjenbruksmaterialer, kall det gjerne søppel, og det skal skinne som en opera, smiler Riise fornøyd.

Nullet ut i sitt CO2-regnskap

Riise er overbevist om at leietakerne vil strømme til deres nye «søppelbygg», som han kaller en «katedral», og som han lover skal «skinne som en Opera».

- De som skal bo i dette, leietakerne, må har lyst på å bo i det. Det må se fint ut. Når vi ønsker å bygge i fullskala av gjenbruksmaterialer, så er det fordi de materialene vi da bruker allerede er nullet ut i sitt CO2-regnskap, så det er måten vi ønsker å redde verden på, sier han.

Må tenke helt nytt

I lys av FNs bærekraftsmål og eiendomsbransjens store utfordringer innen miljø mener Riise at det må tenkes helt nytt. Og som partner og konsernsjef i et velrenommert arkitektbyrå har han valgt å ta ledelsen i forsøk på å redusere byggebransjens klimafotavtrykk. Under konferansen oppfordret han bransjen til å se at det er mulig å bygge et praktbygg av søppel, og at mange av de kravene vi har i dag, både formelle, tekniske krav til bygg, og mer allment befestede krav, er krav det er fullt mulig å revurdere, senke eller rett og slett droppe.

Men også dette bygget må bli økonomisk lønnsomt.

- Vi skal både gjøre noe som er bra for verden og noe som er økonomisk bærekraftig. For uten at det er økonomisk bærekraftig, så blir det ikke noe av, sier han.

Møter mye motgang

Den oppfatningen mange aktører i byggebransjen har om standarden på ventilasjonsanlegg og automatikk i bygg er feil og må endres, mener Riise. Noen krav er for høyre, andre er unødvendige, mener han. Men han møter mye motbør.

 - Det er ikke bare når det gjelder ventilasjon og automatikk vi møter motbør. Det er for eksempel yttervegger, der materialprodusentbransjen møter våre utfordringer med nye produkter. Og gjerne at det skal være et gjenbruksmateriale, som er malt opp og tilsatt et eller annet, så de på en måte har fått et nytt produkt. Men det er ikke sånn vi skal drive. Det jeg skal gjøre er å ta det ene elementet og flytte det fra A til B og gi det en ny innpakning, som ser bedre ut enn sånn som det så ut fra A, sier han.Å mene at kravene til ventilasjon, automatikk og temperaturer må endres eller senkes, faller ikke i god jord, spesielt ikke hos dem som jobber i den bransjen.

- Vi møter masse motgang fra bransjen generelt, jeg tror folk er redde for arbeidsplassene sine. Jeg tror de tenker at dette har vi ikke gjort før, det er nytt. Folk er generelt skeptiske til nye ting. Det pussige er at dette har vi jo holdt på med i generasjoner, i tusenvis av år!

For å gjenbruke noe som er brukt før, er ikke noe nytt, påpeker Riise. Utgangspunktet må være at vi er nødt til å redusere utslippene og klimafotavtrykkene – og at vi har svært dårlig tid.

 - Laften i landet vårt er jo ofte et gjenbruksprodukt. Det som er litt synd, det er at ikke folk skjønner konsekvensene av å bremse. Og vi har nå fått så dårlig tid, vi har 12 år på oss på å halvere CO2-utslippene våre, og det er klart da må vi gjøre noe drastisk. De som setter seg på bakbeina, de skyver vi rett og slett ut. De får finne seg noe annet å gjøre. Hvis ikke folk er fremoverlent i denne perioden her nå, så kommer de til å bli forbigått av ganske mange andre, sier Riise.

Samme kostnader som nybygg

- Vi skal klare å bygge et fullskala gjenbruksbygg med samme kostnader som et nybygg. Vi har sett at vi klarer å håndtere forskriftskravene. Jeg jobber med et forsikringsselskap i forhold til å se på forsikring og garantier. Og vi jobber rett og slett bredt med ganske mange fagfelt. Vi har også startet et kommunikasjonsselskap rettet mot eiendomsbransjen nettopp for å kunne møte den motstanden vi forventer fra andre faggrupper og leverandørindustrier. Dette er ikke godt nytt for de som produserer ventilasjonsanlegg, forteller Riise.

«Dette er noe leietakeren vil ha»

Riise er overbevist om at denne trenden han nå fronter, er noe som vil komme mer og mer uansett. Fordi kundene, eller leietakeren om du vil, ønsker det.

 - Den som bestemmer her til syvende og sist, det er leietakeren, det er kjøperen. For gårdeieren gjør ingenting uten at han har en leietaker. Og leietakeren, altså kontorbrukerne og selskapene nå, de har blitt så opptatt av dette, at dette kommer underfra det. Og da er spørsmålet, vil du være med på reisen eller ikke? spør han.

FAKTA:

Oppdragsgiver: Avantor AS

Arkitekt: Mad

Adresse: Gullhaug Torg 1

Areal: ca. 20.000 m2

Eiendommen er under regulering

 

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår