Vil hindre kryssubsidiering

 
Vil hindre kryssubsidiering
NVE foreslår å innføre et generelt krav om at nettselskapenes kjøp fra andre selskap i samme konsern skal baseres på konkurranse.

Målet er å forhindre at nettselskapene kjøper overprisede varer og tjenester fra søsterselskap. - Bygging og drift av kraftnett er monopolvirksomhet som er finansiert av brukerne. Vi foreslår å innføre krav om konkurranse på konserninterne kjøp for å forhindre at nettselskapenes kunder betaler høyere nettleie enn nødvendig, sier Ove Flataker, avdelingsdirektør i NVE, i en pressemelding.

 

Uten konkurranse på konserninterne anskaffelser kan konsernet øke sin fortjeneste gjennom å sette høye priser på varer og tjenester som selges til eget nettselskap. Hvis nettselskapene kjøper overprisede varer og tjenester fra tilknyttede søsterforetak, vil nettselskapenes tillatte inntekt øke fordi NVE setter inntektsrammen delvis basert på selskapets kostnader. Høyere kostnader i nettselskapene medfører at nettselskapenes kunder må betale høyere nettleie.

 

- Det er viktig å sørge for at det ikke foregår overprising når nettselskapet kjøper fra annen virksomhet i samme konsern. Vi mener dette sikres best ved at det er konkurranse på anskaffelsene. Forslaget til forskriftsendringer som nå sendes på høring, legger til rette for likebehandling av alle leverandører uavhengig av selskapsmessig tilknytning, og kan bidra til nye markedsmuligheter for uavhengige leverandører, sier Flataker.

 

Nettselskapene må ifølge anskaffelsesreglene for forsyningssektoren gjennomføre konkurranse ved innkjøp, men disse reglene gjelder ikke ved konserninterne anskaffelser. 

 

Forslag til endring av ”Forskrift om økonomisk og teknisk rapportering, inntektsramme for nettvirksomheten og tariffer” er sendt på høring. Frist for å sende inn kommentarer til NVE er 10. oktober 2014.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår