Vil levere spillvarme til 90.000 kvm bygg

 
Vil levere spillvarme til 90.000 kvm byggBildet: Fornøyde partnere utenfor Skagerak Varmes nye varmesentral i Yaras kalksalpeterfabrikk; Fra venstre Anders Holst, Yara, Lene Rambekk, Herøya Industripark AS, Are Vegar Hansen og Tom-Erling Svendsen, Skagerak Varme, og Stian Hansen, Bilfinger.
Med overskuddsvarme fra Yaras kalksalpeterfabrikk har Skagerak Varme utvidet kapasiteten sin i Herøya Industripark. Fra høsten 2017 skal selskapet etter planen levere spillvarme til rundt 90.000 kvm bygg i Industriparken. Byggeierne Herøya Industripark AS og Bilfinger ser fram til å ta i bruk spillvarmen.

Herøya Industripark AS (HIP) og Bilfinger har nylig inngått avtaler med Skagerak Varme om leveranse av fjernvarme til 12 store bygg på tilsammen ca. 90.000 m2. Blant HIPs bygg er administrasjonsbygget og forskningsparken.

Bilfinger vil få fjernvarme både til kontorbygget sitt og verksteder. Fjernvarmen skal erstatte damp som benyttes til oppvarming i dag, skriver Herøya Industripark.no på sine nettsider.

Skagerak Varmes nye anlegg gjenbruker varme fra Yaras kalksalpeterfabrikk. Den totale kapasiteten fra de to anleggene er 46 GWh med mulighet for utvidelse til 55 GWh. 30 GWh går ut av parken til kunder i Porsgrunn, og 16 GWh vil bli distribuert i et nytt fjernvarmenett, fase 2, internt i industriparken.

Yaras energijeger Anders Holst sier i en kommentar at løsningen også er god for Yara:
– Yara er opptatt av at ressurser ikke skal gå til spille, og synes dette er en veldig god løsning. Det er fundamentalt riktig å gjenvinne lavtemperaturenergi til byggoppvarming, mens energi med høyere temperatur kan gjenvinnes til dampnettet og benyttes til industriformål. Her er vi alle vinnere, ikke minst miljøet, understreker Holst.

Han håper denne investeringen kan skape et fundament for ytterligere utvidelse av fjernvarmenettet i Grenland. Avtalen mellom partene går ut på at Skagerak Varme AS gjør alle investeringer knyttet til fjernvarmenettet og kundesentralene, og at de også tar ansvar for drift og vedlikehold av systemene.
Investeringen vil ligge på rundt 60 millioner kroner, og har fått tilslutning av Skageraks styre, under forutsetning av at prosjektet får innvilget investeringen.

Drifssjef Lene Rambekk i Herøya Industripark AS ser fram til å kunne benytte fjernvarme framfor damp i utvalgte bygg.

– Dette vil gi oss en stabil og bærekraftig energiforsyning, og for oss som byggeiere blir det færre anlegg å drifte fordi Skagerak Varme tar et større ansvar, understreker Lene Rambekk.

Også Bilfingers Geir Folkestad er svært fornøyd med avtalen som vil gi en økonomisk gevinst i tillegg til miljøgevinsten.

– I dag har vi mange gamle energianlegg som skal driftes og vedlikeholdes, og i framtiden vil Skagerak Varme ta drifts- og vedlikeholdsansvar, forklarer han.  

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår