Vil løfte fram små kommuners utfordringer

 
Vil løfte fram små kommuners utfordringerBildet: Som nyvalgt styremedlem i Norsk Vann ønsker Astrid Marie Engeli fra Åseral kommune, med 904 innbyggere, å innta rollen som de små kommunenes representant. Montasje: Odd Borgestrand
NORSK VANN ÅRSKONFERANSE 2022: Hun representerer kun 907 innbyggere i en av landets minste kommuner, Åseral, og skal nå representere de små kommunene i styret til Norsk Vann.

Av Odd Borgestrand

- Det er viktig at vi små også har en stemme inn i Norsk Vann, sier Astrid Marie Engeli til VVS aktuelt.

Astrid Marie Engeli er kommunalsjef for drift og utvikling i Åseral, og leder dermed også teknisk sektor med totalt 35 medarbeidere. Selv om kommunen har få innbyggere spiller topografien en viktig rolle. Åseral er fjellkommunen som ligger vest for Evje i Setesdal. Kommunen er stor i areal men liten i forhold til antall innbyggere.

- Det er få fastboende i utbyggingsområdene våre; Bortelid, Eikerapen og Ljosland. Vi har mye spredt bosetting over hele kommunen, sier Engeli.

Står alene

- Mens store deler av vannbransjen snakker om viktigheten av interkommunalt samarbeid er dette nærmest fraværende i Åseral når det gjelder vann og avløp. I bygda er det store avstander og mange anlegg som må betjenes, spesielt innen vann- og avløpssektoren, og forholdene ligger ikke til rette for praktisk driftssamarbeid, mener Astrid Marie. 
Kommunen står fortsatt på egne bein etter at innbyggerne og politikerne sa nei til to ulike alternativer for kommunesammenslåing. Det utelukker likevel ikke kompetanseoverføring over kommunegrensene. Hovedplanen for vann og avløp fra 2018 la opp til en investeringsplan på 136 millioner kroner over tiårsperioden fram til 2028. Selv om kommunen har få innbyggere er Åseral en betydelig hyttekommune. I følge offentlig statistikk har kommunen 2100 hytter eller fritidsboliger, og turisme er en viktig del av næringsgrunnlaget i kommunen, som også er en betydelig vannkraftkommune.

Drifter 12 ulike anlegg

Astrid Marie Engeli og hennes medarbeidere har ansvar for å drifte seks vannbehandlingsanlegg og like mange avløpsanlegg som ikke henger sammen på grunn av geografien. Det er i seg selv utfordrende både investerings- og driftsmessig, understreker hun. Ledningsnettet i kommunen er forholdsvis nytt, men kvaliteten på arbeidet som er utført er etter hennes oppfatning ikke godt nok. Likevel er lekkasjeprosenten langt under landsgjennomsnittet. I følge tall fra SSB ble det registrert et svinn på 5,7 prosent i fjor, mens ledningsfornyelsen de siste tre årene ligger så lavt som 0,4 prosent.
- Selv om mediene fokuserer på et stort etterslep på 340 milliarder kroner i det norske ledningsnettet har vi vår del av utfordringen, understreker Astrid Marie Engeli. 

Stadig flere hytter

- Jeg tror våre utfordringer er relativt like store som hos de større kommunene. De største utfordringene er innen avløp, der kommunen foreløpig ikke oppfyller kravene til avløpsrensing. Med stadig flere hytter som bygges vil også utfordringene øke. Men kommunens politikere ønsker hyttebygging. Dermed blir etablering og drift av anlegg en konsekvens av ønsket utbygging. Siden Åseral er en vannkraftkommune bør ikke økonomien være et hinder for velfungerende vann- og avløptjenester, men Engeli understreker at det alltid handler om prioriteringer mellom de mange gode formål i kommunen. 

- Det er viktig at vi tenker bærekraft når det gjelder drift av VA-tjenestene også, sier hun videre.

De små kommuners representant

Som nyvalgt styremedlem i Norsk Vann ønsker Engeli å innta rollen som de små kommunenes representant.

- Jeg har helt sikkert mye å lære, samtidig som jeg også kan bidra med kompetanse fra mitt ståsted. Jeg syns dette er spennende, og vann og avløp er interessant for meg, sier hun til VVS aktuelt. 
- De store kommunene har utfordringer av andre dimensjoner enn det vi har i Åseral. Oslofjorden er viktig og har fått mye oppmerksomhet under denne årskonferansen, men vann- og avløpsbransjen er mer enn denne fjorden. Vi må også fokusere på resten av landet. Det må være mulig å ha flere tanker i hodet samtidig, sier hun bestemt. 

Dedikerte medarbeidere

Astrid Marie Engeli har ingen spesiell hjertesak innenfor VA-faget, men at vi har dedikerte folk som bryr seg om faget og har yrkesstolthet er viktig for meg, sier hun. 
- Medarbeidere som yter det lille ekstra og viser entusiasme kjennetegner mange i denne bransjen, også hos oss i lille Åseral, sier styrerepresentanten som nå er valgt inn for to år i det gode selskap i norsk vannbransje.

Bildet: Astrid Marie Engeli ble denne uka valgt inn i styret i Norsk Vann. Hun representerer dermed de mange små kommunene som er en viktig del av norsk vannbransje. Foto: Odd Borgestrand

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår