Viser frem flere nyheter på VVS-dagene

 
Viser frem flere nyheter på VVS-dageneBildet: Fabrikksjef Svein Erik Johansen (t.v.) og markedssjef Amund Ona Gjul i Systemair gleder seg til å vise frem små og store problemløsere under VVS-dagene. Foto: Trond Schieldrop.
VVS-DAGENE 2022: - Systemair ser frem til årets messe på Lillestrøm og håper på god oppslutning og godt besøk. Vi stiller med stor stand og mange spennende produktnyheter, sier markedssjef Amund Ona Gjul.

Av Trond Schieldrop

- Mye har skjedd siden sist messe i 2018, og vi har både små og store problemløsere som vi bringer til torgs, sier Gjul.

VVS aktuelt møter Amund og fabrikksjef Svein Erik Johansen på Systemairs aggregatfabrikk på Dal på Eidsvoll for en prat om årets messe og dagsaktuelle utfordringer. 
– Vi har store forventninger til den nye versjonen av næringsaggregatet Geniox, som produseres her på Dal. Under koronapandemien har vi gjennomført et prosjekt der vi har optimalisert aggregatet mht. størrelse og enkel inntransport. Aggregatet ble lansert i fjor høst, men det er første gang det vises frem på messe, sier Gjul.

Problemløser

Han mener den nye versjonen er en problemløser for både rehab-prosjekter og nybygg, der komplisert byggeplasslogistikk vanskeliggjør inntransport av store komponenter. For rehabiliteringsprosjekter er dette åpenlyst, men inntransport kan også være utfordrende i nybygg. 
- Det er ikke uvanlig at deler av tak eller vegger må holdes igjen for å få aggregatet inn i bygningen. Med nye Geniox slipper man dette, aggregatet kan transporteres inn gjennom en standard døråpning. Det er ikke bare inntransport som forenkles, et mindre fotavtrykk forenkler også planlegging og prosjektering. I rehabiliteringsprosjekter, der tekniske rom typisk vil være dimensjonert for anlegg med mindre kapasitet, vil den nye versjonen av Geniox kunne få plass og yte den kapasitet og energieffektivitet man forventer fra et nytt, moderne ventilasjonssystem, understreker han.

Bildet: Geniox ble lansert i fjor høst, men det er første gang det vises frem på messe. Med den nye versjonen av Geniox har vi gått 100 prosent over til EC-vifter, der styringselektronikken er integrert i motoren. Foto: Systemair

Miljøgevinst og merverdi

- Et mindre aggregat vil ha behov for mindre materialbruk i produksjonsfasen. Det reduserer miljøbelastningen i hele fremstillingen av aggregatet. Selv om det desidert viktigste med et ventilasjonsaggregat er energieffektivitet i driftsfasen, ser vi et økende fokus på miljøpåvirkning i produksjonsfasen og muligheter for gjenbruk. Geniox blir i så måte vanskelig å slå, hevder Gjul. 
- I tillegg er aggregatet mer kostnadseffektivt, forteller Gjul. Når konseptet i tillegg gir kunden merverdi form av enklere planlegging og enklere installasjon blir det vinn-vinn, og vi har siden lanseringen hatt svært god ordreinngang på Geniox, understreker han.

På spørsmål om aggregatet kommer med EPD, svarer Gjul at dette er på vei. - Vi tar all dokumentasjon svært alvorlig i Systemair, og vi må finne gode, rasjonelle måter å frembringe den nye miljødokumentasjonen på. 

Stor fallgruve

- En stor fallgruve for bransjen er at driftsfasen utelates fra EPDene. Informasjon om driftsforhold, som luftmengder, trykk, temperaturer og driftstid, som er avgjørende for produktets energibruk, vil variere stort fra prosjekt til prosjekt. Fasen som kan utgjøre over 90 % av produktets samlede miljøbelastning kan derfor ikke inngå i en generisk miljødokumentasjon. Dette er svært problematisk for alt energikrevende utstyr, og noe bransjen må finne gode løsninger på. Enhver EPD på energikrevende utstyr må ses i sammenheng med produktets energimessige ytelser i driftsfasen, slår Gjul fast. 
- Bommer byggherrene på dette, ender de opp med feil utstyr og økt miljøbelastning, advarer han. 

Standardisert aggregatplattform

På VVS-dagene vil også Systemair vise frem sitt mindre aggregat Topvex som produseres i Sverige. 
- Topvex har gjennomgått en totalfornyelse i pandemien, med helt ny aggregatkapsling. Topvex er godt kjent i markedet allerede, men det er første gang vi viser det frem på en stormesse, sier Gjul.
- Tradisjonelt er vi best kjent for vifter, aggregater og boligprodukter, men på årets messe kommer vi med et fullsortiment innen luftfordeling, luftmengderegulering og brannsikkerhet. Her vil det være mye nytt å feste øynene på, selv for de kundene som kjenner oss best. Også innen disse produktsortimentene har pandemi-tiden blitt brukt fornuftig, og vi har flere spennende produkter og systemløsninger å vise frem, mener han. 

Komponentmangel og logistikkutfordringer

- Pandemien har selvsagt også ført til store utfordringer, forteller fabrikksjef Svein Erik Johansen, og for mange produsenter har komponentmangelen rammet hardt. 
–  Vi har hatt utfordringer i Systemair også, men på fabrikken på Dal har vi klart oss meget bra, uten produksjonsstopp i løpet av pandemien og i ettertid, forteller Johansen. 
- Nå har vi en krig i Europa som påvirker vareforsyningen. Ser vi alt under ett, er vi godt rustet og jobber tett med våre leverandører. Vi har lagt inn bestillinger med lang tidshorisont for å sikre oss best mulig mot uforutsette hendelser. Vi har dratt nytte av å være et av Europas største aggregatkonsern. Vi har felles leverandører og står høyt på prioriteringsstigen hos dem. Det har gjort oss leveringsdyktige, i motsetning til bilfabrikker og andre tunge aktører som er blitt tvunget til å senke leveringstakten. Vi har hatt noen skjær i sjøen, men det har ikke stoppet produksjonen. Her snakker vi kun om noen omprioriteringer i forhold til våre produksjonsplaner, sier Johansen til VVS aktuelt.

Bildet: Aggregater klare for utsendelse fra fabrikken på Dal. - Vi har mye å gjøre på fabrikken, og både ordrebok og ordreinngang ser fin ut, understreker Johansen og Gjul. Foto: Trond Schieldrop

Fremoverlente

– Vi har vært veldig fremoverlente med bestillinger av råvarer og komponenter. Innledningsvis jobbet vi tett mot våre leverandører og foretok bestillinger 1 ½ år frem i tid for å signalisere behov slik at vi tidlig ble en del av leverandørenes produksjonsplaner. I våre lagerhyller på Dal har vi mange komponenter med verdifulle halvledere som bl.a. bilindustrien sliter med å få tak i, forteller Johansen.
- Med den nye versjonen av Geniox har vi gått 100 prosent over til EC-vifter, der styringselektronikken er integrert i motoren. I utgangspunktet snakker vi om et sårbart produkt med hensyn til halvledermangel, men folkene våre på logistikk og innkjøp har gjort en formidabel jobb, sier Gjul. 

Energikrise og strømpriser

- Energikrise og strømpriser er i dag et hett tema. Regjeringen har nå lagt frem planer for å hjelpe små- og mellomstore bedrifter, men ikke store industrikonsern. Hvordan har det rammet dere som fabrikk, og hvordan vil økte energipriser påvirke dere neste år? 

– Dagens energiprisnivå er upløyd mark for oss. Vi har store industri- og lagerhaller som krever oppvarming, i tillegg har vi mye energikrevende produksjonsutstyr. Vårt fortrinn er at vi er en del av en bransje som utvikler og produserer smarte energiløsninger. Vi vil selvsagt bli påvirket av økte energikostnader i høst og i vinter. Det blir krevende, men det vil ikke påvirke vår daglige drift så lenge vi har tilgang på strøm, sier Johansen.  
På spørsmål om Systemair har vurdert å installere solkraft for å redusere strømforbruket, svarer Johansen: 
– Vi har ikke konkret vurdert solceller men vi har flere løsninger på blokka. Det kan bli snakk om vannbåren varme basert på omgivelsesvarme. Når det er sagt, ser vi ikke bort fra solceller på tak. Men sammenliknet med varmepumpeløsninger tror vi solceller fortsatt er en høythengende frukt. 

Godt rigget for vanskelige tider

- Det er en usikker tid vi går inn, med krig i Europa, økte renter, inflasjon og skyhøye energipriser. Hvordan ser Systemair på året som kommer? 

- Jeg tror vi er godt rigget for vanskelige tider, sier Gjul, men jeg er spent på konsekvensene av energikrisen. På den ene siden er produktene vi utvikler og produserer i Systemair viktige for å klare den nødvendige energieffektiviseringen i samfunnet. På den andre siden er det ingen tvil om at både private og næringslivet vil få mindre penger å rutte med fremover, og vi havner fort i en situasjon der folk ikke har råd til å investere i lønnsomme energieffektiviseringstiltak, bemerker Gjul.
- Men foreløpig går det bra. Vi har mye å gjøre på fabrikken, og både ordrebok og ordreinngang ser fin ut. Og vi er klare for å møte de utfordringer som måtte komme. Men først skal vi på stormesse på Lillestrøm, og det ser vi virkelig frem til, avslutter Gjul.

Bildet: EC-vifter i hyllene. Produksjonen av Geniox går uavbrutt hos Systemair på Dal. Foto: Trond Schieldrop

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår