VVP med omfattende TEK 15-innspill

 
VVP med omfattende TEK 15-innspillBildet: VVS-Foreningens leder, Knut Olav Knudsen, i fri dressur. Knudsen har vært en viktig støttespiller i arbeidet med å utforme VVPs innspill. (Foto: Bjarne Haugland)
Også VA og VVS produsentene, VVP, har levert sitt innspill til høringsforslaget om nye energikrav i bygg innen fristen 18. mai. VVP ønsker blant annet at beregningspunktet skal være «levert», i stedet for «netto» energibehov.

Av Bjørn Laberg

– Kompetansen har bransjen, og vil ikke bli en utfordring. Nye oppvarmings- og kjøleløsninger for lavenergi- og passivhus er allerede på markedet og ikke spesielt kompetansekrevende, mener VVP.

– En varmtvannsbereder er en storbruker av energi og vil ha et estimert forbruk på 5000 kWh / år/husstand med oppvarming via elektrisk kolbe. Energi til oppvarming av varmtvann utgjør i dag 20 prosent av energibehovet i en bolig. Dette er en stor del av energibehovet i huset, og vil med nye krav ha en enda større andel av strømkostnaden til en bolig når oppvarmingskostnadene går ned. Dette er et aspekt som VVP mener bør inn i TEK15.

– Oppvarming av varmtvann kan lett energieffektiviseres, men dette vil ikke gjøres basert på netto energibehov. Høringsforslaget resulterer i realiteten til at varmepumpe blir valgt bort som energikilde, og utelater derfor muligheten for at den store energiforbrukeren varmtvann blir produsert med varmepumpe og/eller solvarme, som er den mest miljøvennlige løsningen.

– Det største effektuttaket av energi er mellom kl. 07.00 og 10.00 hver dag, hvor varmtvannsberedere med el-kolbe har sin peak. Dette er på samme tidsperiode hvor maskiner etc. starter opp i arbeid. I store perioder av året kan varmtvannsproduksjonen tilfredsstilles med solenergi, noe som vil påvirke effektuttaket stort. Også på dette området vil det være fordelaktig med oppvarming via varmepumper og solfangere, og ikke kun direktevirkende elektrisitet som belaster strømnettet når det allerede er sterkt belastet, heter det videre i innspillet.

VVP er skeptisk til at Dibk i sitt høringsforslag synes å vri oppvarmingssystemet over på panelovner.
– Vi er tilbake slik vi varmet opp våre boliger fra oljekrisen og frem til 2000-tallet. VVP mener vi med dette går et skritt tilbake, i stedet for ett skritt videre hvor målet er nullutslippshus. Konkurransevridningen vil gi VVS- og varmepumpebransjen færre arbeidsplasser og dårligere vilkår, i tillegg til at byggene blir mindre fleksible, mindre økonomiske og mindre brukertilpasset.

Daglig leder i VVP, Bjarne Haugland berømmer engasjerte VVP medlemmer for arbeidet med å utforme innspillet som nå er levert Direktoratet for byggkvalitet.
– Våre medlemmer har lagt ned en kjempeinnsats, og jeg vil rette en spesiell takk til VVS-Foreningen, ved Knut Olav Knudsen og til CTC, ved Kristin Engly, for bistand og gode innspill i denne prosessen, sier Haugland til VVS aktuelt.

Du kan her lese VVPs innspill i sin helhet

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår