- VVS-bransjen har en lang vei å gå

 
- VVS-bransjen har en lang vei å gåBildet: Knut Olav Knudsen i Boligenergi AS på vei ut til befaring, med temperaturloggeren i hånda. Foto: Odd Borgestrand.
- Konvertering til fornybare energiløsninger i borettslag og sameier er en god investering, men styrene trenger profesjonell assistanse for å ta de rette beslutningene og sikre best mulig effekt av investeringene.

Av Odd Borgestrand

- Det er en dårlig løsning å skyve ansvaret over på de som kommer etter.

Det mener daglig leder Knut Olav Knudsen i Boligenergi AS. Knudsen er utdannet elektriker og elektroingeniør, men havnet nærmest ved en tilfeldighet i VVS-bransjen for 20 år siden.  Han ser at VVS-bransjen fortsatt har en lang vei å gå sammenlignet med en langt mer regulert elektrobransje.
- Det mest fascinerende er at vi som konsulenter kan bidra til at våre kunder kan spare betydelige summer, samtidig som det er et levebrød for oss. Miljøaspektet er også blitt mer og mer viktig, mener han. -Det påvirket helsa vår positivt at Oslo kommune la ned forbud mot fossilt brensel i boliger.

Som ekstrovert liker han å være ute blant folk.
- Jeg får energi av det, sier han, og innrømmer at han er en utålmodig sjel. Ingenting går fort nok, og dermed er vi rett inne i hovedtematikken, nemlig konvertering til fornybare energiløsninger.

Krevende beslutninger

- Beslutningsprosesser kan være tidkrevende og utfordrende i boligselskaper. Det er sjelden styret består av eksperter innen varme og energi, men ofte er det slik at styremedlemmene og beboerne i borettslaget eller sameiet er frustrert over høye strømregninger eller det store oljeforbruket. Dette er en stor utgiftspost på budsjettet. Årsaken kan være generelt dårlig vedlikehold i form av gamle vinduer eller en gammel oljekjel som er bygget om til bio-olje, der literprisen er oppe i 16-17 kroner. Da ønsker vi å være der for borettslaget, sameiet, fellesrådet i en menighet eller der «amatører» styrer driften i store eiendommer.  

Frykten for økt husleie er en sterk driver som gjør at nødvendige tiltak blir forskjøvet i tid.

- Vi ser dessverre at en rekke styrer overlater til sine «etterkommere» å ta beslutningene. Det er en dårlig løsning for borettslaget. Resultatet blir ofte at tiltaket blir dyrere. Vedlikehold kan egentlig ikke besluttes vekk. Styret har et ansvar for at bygningsmassen og det tekniske holdes vedlike. Det er store summer å spare bare ved å sørge for utlufting og rensing av radiatorsystemene. Mange har også store utfordringer med ventilasjonen. De aller fleste eiendommer har en eller annen løsning for utlufting. I gamle dager var det gjerne trekken opp av en pipe eller en luftekanal fra kjøkken og bad, sier Knudsen til NYE Byggfakta.

- På 70- og 80-tallet kom mekanisk ventilasjon og først på 2000-tallet ble det vanlig med gjenvinning av energien i luften.  Her ligger det et kjempepotensial. Har borettslaget en gammel søppelsjakt som ikke er i bruk, kan lufta gjenvinnes på taket og energien føres ned i kjelleren til en varmepumpe, for så å utnytte dette inn i det vannbårne anlegget. Spesielt smart er det å bruke energien til å lage varmt tappevann siden det er behov for varmt vann hele året.  Vi ser at utskifting av vinduer kan gi en besparelse på 30-40 prosent på energikostnadene, sier han.

 

Du kan lese hele intervjuet med Knut Olav Knudsen i kommende utgave av NYE Byggfakta, som snart går i trykken. NYE Byggfakta har et opplag på 12.200, hvor VVS- og VA er et viktig og intergret tema i magasinet.

Ikke abonnent på NYE Byggfakta? Kontakt oss gjerne for et gratis prøveabonnement, eller tegn ditt abonnement her

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår