VVS-bransjen har en lang vei å gå

Publisert: 23 Nov 2020
Av Odd Borgestrand
- Det er en dårlig løsning å skyve ansvaret over på de som kommer etter.
Det mener daglig leder Knut Olav Knudsen i Boligenergi AS. Knudsen er utdannet elektriker og elektroingeniør, men havnet nærmest ved en tilfeldighet i VVS-bransjen for 20 år siden. Han ser at VVS-bransjen fortsatt har en lang vei å gå sammenlignet med en langt mer regulert elektrobransje.
- Det mest fascinerende er at vi som konsulenter kan bidra til at våre kunder kan spare betydelige summer, samtidig som det er et levebrød for oss. Miljøaspektet er også blitt mer og mer viktig, mener han. -Det påvirket helsa vår positivt at Oslo kommune la ned forbud mot fossilt brensel i boliger.
Som ekstrovert liker han å være ute blant folk.
- Jeg får energi av det, sier han, og innrømmer at han er en utålmodig sjel. Ingenting går fort nok, og dermed er vi rett inne i hovedtematikken, nemlig konvertering til fornybare energiløsninger.
Krevende beslutninger
- Beslutningsprosesser kan være tidkrevende og utfordrende i boligselskaper. Det er sjelden styret består av eksperter innen varme og energi, men ofte er det slik at styremedlemmene og beboerne i borettslaget eller sameiet er frustrert over høye strømregninger eller det store oljeforbruket. Dette er en stor utgiftspost på budsjettet. Årsaken kan være generelt dårlig vedlikehold i form av gamle vinduer eller en gammel oljekjel som er bygget om til bio-olje, der literprisen er oppe i 16-17 kroner.
Da ønsker vi å være der for borettslaget, sameiet, fellesrådet i en menighet eller der «amatører» styrer driften i store eiendommer. Mange eiendommer er mer eller mindre godt passet på, men ofte skorter det på effektive energiløsninger. Unge boligkjøpere er bevisst på miljømerkingen. Siden 2010 skal alle bygg ha en energiattest, som gir en pekepinn på boligens energistandard.
Vårt mål er å hjelpe våre kunder til å etablere løsninger som reduserer energiregningen og ofte er helt selvfinansierende fra første dag disse løsningene settes i drift, sier en engasjert Knudsen til Byggfakta.
Ulike alternativer
Knudsen trekker fram noen konkrete eksempler: Etter at forbudet mot bruk av fossil olje trådte i kraft er mange kjeler bygget om til bioolje til relativt lav kostnad. Men oljeprisen er høy. Andre opplever høye strømregninger fordi det vannbårne anlegget er dårlig driftet og i tillegg mangler isolasjon.
- Ofte er det enkle ting som skal til, resultatet blir som regel vesentlig besparelse, lover Knudsen.
Et annet eksempel er et borettslag som nå innhenter tilbud på konvertering fra beredere og elektrisk kjel til beredere og varmepumpe, der den elektriske kjelen beholdes som en backup.
Store besparelser
- Enkelt forklart sitter borettslaget eller sameiet igjen med en pengesekk hver måned som man kan låne til investeringene. Dersom energikostnaden beløp seg til èn million kroner i året, vil besparelsen ligge på om lag 6-700.000 kroner. Med dette regnestykket oppnår man en god låneavtale med sin bank over 20 eller 30 år, og dersom dette rekker til hele installasjonen, er investeringen gjennomført uten å måtte øke felleskostnadene. Tvert imot har vi eksempler på at borettslag sparer flere hundre tusen i måneden, når renter og avdrag er betalt. Når lånene er nedbetalt vil besparelsene bli enda større. Samtidig som det investeres i et nytt anlegg bør det jevnlig utføres service på anlegget. Her er det også penger å spare, slik vi ser det. Det er alltid rimeligere å forebygge enn å reparere, understreker Knudsen.
- Denne prosessen er ofte myntet på at flertallet bestemmer, og denne typen investeringer må selvsagt legges fram for en generalforsamling. I praksis kan det da ta fra ett til to år før endelig beslutning er fattet. Noen ser at borettslaget kan spare store summer og tar beslutningen raskt, fortsetter han.
Utsetter vedtak
Frykten for økt husleie er en sterk driver som gjør at nødvendige tiltak blir forskjøvet i tid.
- Vi ser dessverre at en rekke styrer overlater til sine «etterkommere» å ta beslutningene. Det er en dårlig løsning for borettslaget. Resultatet blir ofte at tiltaket blir dyrere. Vedlikehold kan egentlig ikke besluttes vekk. Styret har et ansvar for at bygningsmassen og det tekniske holdes vedlike.
- Det er store summer å spare bare ved å sørge for utlufting og rensing av radiatorsystemene.
Mange har også store utfordringer med ventilasjonen. De aller fleste eiendommer har en eller annen løsning for utlufting. I gamle dager var det gjerne trekken opp av en pipe eller en luftekanal fra kjøkken og bad. På 70- og 80-tallet kom mekanisk ventilasjon og først på 2000-tallet ble det vanlig med gjenvinning av energien i luften. Her ligger det et kjempepotensial. Har borettslaget en gammel søppelsjakt som ikke er i bruk, kan lufta gjenvinnes på taket og energien føres ned i kjelleren til en varmepumpe, for så å utnytte dette inn i det vannbårne anlegget. Spesielt smart er det å bruke energien til å lage varmt tappevann siden det er behov for varmt vann hele året. Vi ser at utskifting av vinduer kan gi en besparelse på 30-40 prosent på energikostnadene.
Bestillerkompetanse
Knudsen konstaterer at de fleste styrer i borettslag og sameier har forholdsvis lav bestillerkompetanse.
- Vår oppgave er å skape tillit og trygghet for de produktene og tjenestene vi tilbyr. I møte med styrene må vi venne oss av med stammespråket vårt og forklare på en måte som flest mulig forstår. Eksempelvis tror de aller fleste at en varmepumpe er en luft-luft varmepumpe. Kompetansen på bergvarme er svært lav, mener han.
Knudsen mener beboerne i en blokk må bli godt informert dersom borettslaget velger bergvarme. Da må beboerne leve med støy mens boringen pågår. Antallet brønner avhenger av borettslagets størrelse, men det kan bli en del grøfter og hull inne i fellesarealene. Deretter må arealet ferdigstilles, og da kan det gå et år før alt er tilbake til normalen.
- Det er en vitenskap å jobbe mot styrer i borettslag og sameier. Man bør ikke gå for fort fram, og det må informeres grunnleggende og godt. Skeptikerne må ikke bli overkjørt. Vi må ha den nødvendige tålmodigheten, og håpe at styret ikke byttes ut på neste generalforsamling, sier Knudsen med et smil.
Boligenergi AS på plass i et av de større borettslagene i Oslo, som sparer store summer etter konvertering til fornybar energi.
Viktig med offentlig støtte
Både Oslo kommune og Enova har vært raus med støtte til konvertering. Nå er en del av de kommunale støtteordningene borte etter at det ble forbud mot fossil oljefyring. Enova er oppmerksom på at støtte til borettslag og sameier fortsatt er viktig. 70 prosent av de 700.000 innbyggerne i Oslo bor faktisk i borettslag eller sameier.
- For oss er det viktig å legge inn noen ord om støtteordninger som et salgsargument. At det kom et forbud mot oljefyrene var viktig for oss som jobber med konvertering til fornybar energi. Vi fikk en kraftig økning i antall henvendelser, og det var sterk konkurranse blant de ulike aktørene i bransjen. Jeg føler likevel ikke at markedet utnyttet situasjonen, sier han.
Vedlikeholdsplan
- Alle borettslag og sameier bør utarbeide en vedlikeholdsplan. Styrene i et borettslag eller sameie kommer og går, men en vedlikeholdsplan består. Styrene må sette opp en prioriteringsliste for vedlikehold enten det er energitiltak, vinduer, tak, fasader, drenering, bad, vann og avløp og innvendig røropplegg, for å nevne noe. Det vil bli store beløp, men en langsiktig plan gir alltid mulighet for en besparelse, sier Knudsen.
Han mener boligkjøpere også må bli mer bevisst på å undersøke de generelle forholdene i borettslaget.
- Det er skremmende mange borettslag som ikke overholder den generelle vedlikeholdsplikten. Derfor bør man se seg godt omkring både inne og ute. Er det for eksempel sprekker i oppgangen kan det bety setningsskader som vil medføre store kostnader.
Dette borettslaget i Oslo har bestilt overvåking av sine anlegg, og har dermed god kontroll på energiforbruket i hver enkelt boligblokk.
Totalentreprenør og konsulent
Boligenergi AS opptrer nærmest som en totalentreprenør i energiprosjektene. Koordinering og kontakt med offentlige etater er tidkrevende. Det er mange faginstanser og myndigheter som skal inn i prosessen, og som sparer borettslagets styre for mye arbeid. Serviceavtaler er også vanlig, og her er det ulik grad av avtaler. Noen vil ha full overvåking av anlegget 24 timer i døgnet, med jevnlig rapportering, mens andre ønsker tilsyn etter behov.
- Borettslag og sameier som velger overvåking oppnår de største besparelsene fordi Boligenergi AS hele tiden kan optimalisere driften, sier en sterkt engasjert VVS-entusiast, før han skynder seg ut på ny befaring.
-
Tromsø og Oslo godt i gang med kumrenovering
HALLINGTREFF 2021: Tromsø og Oslo kommuner er blitt en foregangskommune innen fornying av vann- og avløpskummer.
-
Planlegger rehabilitering av Hegra ungdomsskole
AKTUELLE PROSJEKTER: Stjørdal kommune inviterer til samspillsentreprise for rehabilitering av Hegra ungdomsskole.
-
- Bygningene våre må bli smartere
Det er mye å spare på å spre strømbruken utover døgnet. Men foreløpig er ikke byggene våre smarte nok til å utnytte potensialet.
-
Sigum Fagerberg AS utvider staben
Sigum Fagerberg AS forsterker bemanning, og ansetter Petter Wingerei og Lars-Andreas Eriksen.
-
Bonava bygger 500 leiligheter i Vestby
Bonava har kjøpt ny giganttomt i Vestby. Selskapet planlegger å bygge drøyt 500 leiligheter på tomten. Prosjektet har fått navnet Gartneritaket.
-
Dokumentert AS fikk rammeavtale med Mustad Eiendom
Mustad Eiendom AS har inngått en rammeavtale med Dokumentert AS om FG kontroll og vedlikehold av alle sprinkleranlegg. Dette inkluderer også kurs og kompetanseheving i forhold til sprinkler og branntekniske installasjoner.
-
Utdanningsmesse i din egen stue
De neste seks ukene er "Bli Rørlegger" å finne på nasjonal utdanningsmesse på nett. Både med opplæringskontorer og med nyskapningen; digital utdanningsstand.
-
Lokal rørlegger overrasket over bredden i norsk vannbransje
HALLINGTREFF 2021: - Det er ingen som har fortalt meg at dette fagfeltet er så bredt og at det er så mye å forholde seg til. Men jeg tar ikke noe selvkritikk på at jeg ikke har lest meg opp på det.
-
Brudd på smittevernregler i ett av tre tilsyn
Arbeidstilsynet har de siste to månedene avdekt brudd på ivaretakelse av smittevern i hvert tredje tilsyn.
-
Ronny Øvrevik ny divisjonsdirektør i Bravida
Ronny Øvrevik fra Egersund blir en av to divisjonsdirektører i Bravida Norge. Øvrevik skal lede 1500 medarbeidere i sin nye stilling. Bravida er Norges største service- og installasjonsselskap for tekniske tjenester.
-
TROX Auranor hedret for sitt næringsmot
I dag, fredag 20. november, mottok TROX Auranor årets næringspris; «Næringsmot 2020». Administrerende direktør Peter Sønderskov mottok prisen på bedriftens vegne i Hadeland kultursal.
-
Enova skyver på endring av støttesatser til 1. juli 2021
Planene om å fjerne støtte til luft-til-vann-og avtrekksvarmepumper er blitt utsatt for tredje gang.
-
Effektiv utnyttelse av spillvarme i Bergen
FJERNVARMEDAGENE URBAN ENERGI 2020: Det skal lønne seg med gjenbruk. Derfor har Bergen Næringsråd i samarbeid med Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap stiftet en ressursgruppe for sirkulærøkonomi.
-
Energidager med fokus på gjenbruk
FJERNVARMEDAGENE URBAN ENERGI 2020: Gjenbruk av energi er nøkkelordet under Urban Energi-konferansen i regi av Norsk Fjernvarme. Konferansen blir avviklet digitalt, der åpningen gikk fra et utendørs studio i regntungt Oslo.
-
Miljøpris for GeoTermos
Under Zerokonferansens digitale arrangement nylig ble Drammen Eiendom hedret med 1. plass for sin GeoTermos.
-
Norconsult kjøper Pecom
Norconsult kjøper konsulentselskapet Pecom AS i Sunnfjord og styrker seg med dette innen prosjektgjennomføring, prosjektledelse og fornybar energi.
Aktivitetskalender
-
Utdanningsmesse i din egen stue
De neste seks ukene er "Bli Rørlegger" å finne på nasjonal utdanningsmesse på nett. Både med opplæringskontorer og med nyskapningen; digital utdanningsstand. -
Hallingtreff 2021 - nesten som planlagt
- Selv om regjeringens nye tiltak gir oss en tøff start på 2021, vil Hallingtreff 2021 bli arrangert tilnærmet som planlagt. -
Kurs for praksiskandidater ‒ Ventilasjonstekniker
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teori-forberedende kurs? -
Webinar om regler for innreise og karantene for arbeidsreiser
Spørsmål rundt regler for innreise og karantene for arbeidsreiser? Få svar i BNLs webinar 10. desember. -
Lær drift og vedlikehold av varmeanlegg
Kompa AS fortsetter sin webinarserie med et innføringskurs i vannbårne varmeanlegg for byggdriftere. -
Connect with Grundfos – et heldigitalt VVS-Event
Grundfos arrangerer sitt første heldigitale VVS-event, live, den 10. desember. -
- Det blir Bygg Reis Deg neste år
Styret i Bygg Reis Deg har vedtatt at neste års messe skal kjøres som normalt, 20-23 oktober 2021. -
Digitalt Hallingtreff 2021
Det blir Hallingtreff også i januar 2021, men en annerledes konferanse med stor læringsverdi og gode muligheter for å trimme både talerør og smilemuskler. -
Lær om vannbehandling i lukkede energianlegg
Kompaskolen holder et nytt introduksjonskurs / webinar om vannbehandling i lukkede energianlegg, den 25. november . -
Suksess med VVS-messe i «Corona-format»
24. september var Niprox vertskap for en messe der en rekke firma innen VVS, energi og ventilasjon fikk presentere seg for bransjekolleger, kunder og leverandører i Niprox sine produksjonslokaler i Florø. -
Niprox inviterer til bransjemesse
Niprox Technology AS inviterer til VVS-messe i Florø, i samarbeid med noen av bransjens største aktører. Dato for messen er 24. september. -
Cersaie fokuserer på helse og skjønnhet i november
Cersaie 2020 blir flyttet til nye datoer og vil ta i bruk et tryggere, mer engasjerende og mer internasjonalt utstillingsformat. Keramikk- og baderomsmessa avholdes dermed i Bologna Exhibition Center 9. til 13. november. -
Kurs og arrangementer fra MEF
Oversikt kurs og arrangementer 2020. -
UTSATT: Inneklimakongressen 2020
Ny dato kommer. -
UTSATT: FDVkongressen 2020
Ny dato kommer. -
UTSATT: Ventilasjon i medvind på Nordbygg
Nå får ventilasjon enda større oppmerksomhet på årets Nordbygg-messe i Stockholm, 21.-24. april.
Aktuelle prosjekter
-
Vil oppgradere tekniske anlegg ved Sarpsborg rådhus
AKTUELLE PROSJEKTER: Sarpsborg kommune utlyser entreprise for oppgradering av tekniske anlegg ved Sarpsborg rådhus. Utlysningen består også av noen bygningsmessige arbeider. -
Tilbyr rammeavtale på tekniske rådgivertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Grenlandskommunenes innkjøpsenhet (GKI) tilbyr rammeavtale innenfor tekniske rådgivertjenester. -
Oppgraderer tekniske anlegg ved Ila fengsel
AKTUELLE PROSJEKTER: Statsbygg ønsker å rehabilitere tekniske anlegg ved Ila fengsel, og utlyser nå anbudskonkurranse. -
Tilbyr rammeavtale på entreprenørtjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Bane NOR SF utlyser konkurranse om rammeavtale på entreprenørtjenester i forbindelse med prosjektet «Nytt dobbeltspor Drammen-Kobbervikdalen». -
Rehabiliterer Eidsvoll Verk skole
AKTUELLE PROSJEKTER: Eidsvoll kommune søker totalentreprenør for tilbygg og rehabilitering av Eidsvoll Verk skole. -
Søker totalentreprenør til ny brannstasjon
AKTUELLE PROSJEKTER: Avinor inviterer til konkurranse om totalentreprise for bygging av ny brannstasjon ved Bergen lufthavn Flesland. -
UiO ønsker rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Universitetet i Oslo (UiO) Eiendomsavdelingen inviterer til konkurranse om rammeavtale på rørleggertjenester, inkludert vedlikehold og nyinstalleringer. -
Utlyser ventilasjonsprosjekt ved STHF
AKTUELLE PROSJEKTER: Sykehuset Telemark HF (STHF) utlyser nå generalentreprise på utskifting av ventilasjon ved bygg 19, sykehuset i Skien. -
Utlyser NoDig-entreprise i Arendal
AKTUELLE PROSJEKTER: Arendal kommune ønsker å få utført cirka 220 meter strømperenovering av spillvannsledning i Monebakken. Den aktuelle ledningen ligger i Fylkesvei FV 407. -
Skal rehabilitere bofelleskap i Austvoll
AKTUELLE PROSJEKTER: Austevoll kommune søker totalentreprenør til ombygging og tilbygg ved eksisterende bofellesskap Soltun og Bjørketun på Storebø. -
Tilbyr rammeavtale på ventilasjon og inneklima
AKTUELLE PROSJEKTER: Lørenskog kommune inviterer til konkurranse om rammeavtale på ventilasjonstekniske tjenester. -
Renoverer administrasjonsbygg i Sarpsborg
AKTUELLE PROSJEKTER: Sarpsborg kommune søker totalentreprenør for rehabilitering av Tune administrasjonsbygg 1. -
NRK tilbyr rammeavtale for VVS-rådgivere
AKTUELLE PROSJEKTER: NRK Eiendom, drift og prosjekt ved VVS-gruppen, har behov for rådgivertjenester innen VVS(RIV) og teknisk tegner, og utlyser nå konkurranse om rammeavtale. -
Søker entreprenør til nytt renseanlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Krødsherad kommune søker entreprenør til byggingen av nytt avløpsrenseanlegg på Bjøre. Den delte entreprisen gjelder bygningsmessige arbeider, VVS - varme og sanitæranlegg, ventilasjon og luktkontroll. -
Forsvarsbygg tilbyr nærvarmeprosjekt
AKTUELLE PROSJEKT: Forsvarsbygg inviterer til begrenset anbudskonkurranse for prosjektering av nærvarmenett på Rygge flystasjon. -
Utlyser VVS-prosjekt ved Åsane brannstasjon
AKTUELLE PROSJEKTER: Det skal installeres ny varmepumpe, etableres og tilknyttes vannbåren varme for oppvarming, nytt ventilasjonsaggregat og nytt SD-anlegg ved Åsane brannstasjon i Bergen.
Bransjekommentar
-
Dårlig vannkvalitet påvirker varmeanlegget
FAGARTIKKEL: Et varmeanlegg trenger vann med god kvalitet for at det skal fungere optimalt og leve lengst mulig. Å ha kontroll på vannet er derfor et effektivt og forebyggende tiltak for alle bygg med vannbåren varme og grønne ambisjoner. -
Vi trenger nok folk for å sikre rent vann i springen
BRANSJEKOMMENTER: For å sikre rent og trygt vann til hele Norges befolkning, har kommunene et stort behov for at det utdannes og ansettes nok fagarbeidere og ingeniører på vann, avløp og miljø. -
Er tradisjonelle rørkoblinger best?
BRANSJEKOMMENTAR: Tradisjonelle rørkoblingsmetoder som sveising, gjenging og flensing har alltid vært standarden i moderne byggeprosjekter. Men hva om det finnes en bedre løsning? -
Du bestemmer vel ikke forhandlerens pris?
BRANSJEKOMMENTAR: Vi i Konkurransetilsynet får spørsmål av typen; det er vel greit at vi som leverandør forteller forhandlere hvilke priser de må ta ved salg av våre produkter? Det er flott at aktører ber om veiledning, men svaret er nei. Det er ikke greit, det er faktisk ulovlig. -
Behov for store investeringer i vann og avløp
KRONIKK: Nye tall som Norsk Vann har fått utarbeidet viser at behovet for å investere i vann- og avløpsinfrastruktur i kommunene fortsetter å vokse. 320 milliarder kroner må til de neste 20 årene for å sikre rent vann i springen og forsvarlig rensing av avløpsvann. -
- Unngå forsinkelser og kortere levetid på rørinstallasjoner
KRONIKK: - Det kan bli dyrt hvis forsyningsrør til varme, kulde og vann blir installert feil. Men de tre vanligste feilene kan lett unngås ved å følge noen enkle huskeregler. -
- Flere burde utnytte tappevannet
VANNBÅREN VARME I LEILIGHETSBYGG: Hvorfor har ikke flere tatt i bruk tappevann til oppvarming når det betyr bedre utnyttelse av ressurser, og enklere installasjon? -
Skifte ut eller gå for rørfornying?
FAGARTIKKEL: Er vann- og avløpsrørene i borettslaget eller sameiet mer enn 30-40 år gamle, kan tiden være moden for rørfornying eller utskiftning. -
- Fjernvarme gir tonnevis av reduserte klimagassutslipp
KRONIKK: - Med enkle grep kan fjernvarme redusere tonnevis med utslipp av klimagasser på Fredrikstads byggeplasser. Det kan bidra til at kommunen oppnår sine ambisiøse klimamål. -
- Tingretten må kurses i våtrom
BRANSJEKOMMENTAR: - På andre områder i vårt samfunn fører lovbrudd til konsekvenser og sanksjoner. For våtrom gjør Tingretten unntak fra dette prinsippet. -
- Investering i effektive medarbeidere
FAGARTIKKEL: - Service på klima- og ventilasjonsanlegg gir godt arbeidsmiljø og sparer energi. En grundig inspeksjon av klimaanlegget før varmen setter inn, er en investering i effektive medarbeidere. -
- Hvorfor spare vann og måle vannforbruk i vannlandet Norge?
KRONIKK: - Svært få fokuserer på mål om bærekraftig bruk av vann. Men bør ikke flere få med dette? Selv i vannlandet Norge? -
Sunt inneklima – det viktigste vi har
KRONIKK: I disse dager er Coronaviruset på alle nyhetssider, og ulike arrangementer blir kansellert eller utsatt på grunn av fare for smitte. For meg er alt dette en påminnelse om at helse og et sunt inneklima er det viktigste vi har –det er tross alt derfor vi jobber i denne bransjen. -
Har sentral godkjenning livets rett?
KRONIKK: Sentral godkjenning har lenge strevd. Dette etter at lokal godkjenning falt bort 1. januar 2016 og at kravene til utdanning og praksis for å søke ansvarsrett/sentral godkjenning ble flyttet fra veiledning til forskrift. -
Innvendig rørfornying har kommet for å bli
BRANSJEKOMMENTAR: - I løpet av ti år med Teknisk Godkjenning på vårt system for rørfornying av avløpsrør i bygninger har vi rehabilitert mer enn ti tusen leiligheter og vårt fag har blitt «stuerent». Det mener vi er vel verdt en feiring og et tilbakeblikk. -
- NTP må begraves
KRONIKK: - Skal Knut Arild Hareide gjøre en virkelig forskjell som samferdselsminister, bør han gravlegge Nasjonal Transportplan.
Kurs og Seminarer
-
Utdanningsmesse i din egen stue
De neste seks ukene er "Bli Rørlegger" å finne på nasjonal utdanningsmesse på nett. Både med opplæringskontorer og med nyskapningen; digital utdanningsstand. -
Hallingtreff 2021 - nesten som planlagt
- Selv om regjeringens nye tiltak gir oss en tøff start på 2021, vil Hallingtreff 2021 bli arrangert tilnærmet som planlagt. -
Kurs for praksiskandidater ‒ Ventilasjonstekniker
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teori-forberedende kurs? -
- Det blir Bygg Reis Deg neste år
Styret i Bygg Reis Deg har vedtatt at neste års messe skal kjøres som normalt, 20-23 oktober 2021. -
Lær om vannbehandling i lukkede energianlegg
Kompaskolen holder et nytt introduksjonskurs / webinar om vannbehandling i lukkede energianlegg, den 25. november . -
Niprox inviterer til bransjemesse
Niprox Technology AS inviterer til VVS-messe i Florø, i samarbeid med noen av bransjens største aktører. Dato for messen er 24. september. -
Cersaie fokuserer på helse og skjønnhet i november
Cersaie 2020 blir flyttet til nye datoer og vil ta i bruk et tryggere, mer engasjerende og mer internasjonalt utstillingsformat. Keramikk- og baderomsmessa avholdes dermed i Bologna Exhibition Center 9. til 13. november. -
AVLYST: Tror på suksess for VA-touren 2020
Det blir på Sørlandet Travpark utenfor Kristiansand startskuddet går for tredje runde av VA Tour Norge førstkommende torsdag. -
Varmepumpekonferansen 2020 nærmer seg
På Varmepumpekonferansen vil det bli debatter og foredrag om alt fra synlighet på nett og maks effektbehov i borettslag, til dimensjonering av brønnparker og New Green Deal for Europe. -
UTSATT: Ventilasjon i medvind på Nordbygg
Nå får ventilasjon enda større oppmerksomhet på årets Nordbygg-messe i Stockholm, 21.-24. april. -
Fronter smarte VA-løsninger
Nå slippes hele seminarprogrammet for årets VA Tour Norge som arrangeres på fem steder i mars. Temaet er «Smarte løsninger for vannforsyning og overvann. -
Om kjønnsbalanse og sølvfargede menn på Hallingtreff 2020
Påmeldingene til Hallingtreff 2020 strømmer inn og er i begynnelsen av november allerede oppe i 170, inkludert utstillere og foredragsholdere. -
Politiske kvarter og mye fag på Hallingtreff 2020
«En bransje i endring!» blir hovedtemaet for Hallingtreff 2020, som arrangeres 13.-15.januar. Programmet er nå klart og det åpnes for påmelding fra 15.oktober. Treffet arrangeres også denne gang på Vestlia Resort på Geilo. -
Hvem skal eie vinden?
ARENDALSUKA: Vindkraft blir god butikk. Aldri før har interessen for utbygging i Norge vært større enn nå. Hvem betaler prisen og hvem skal sitte igjen med gevinsten? -
Råtner Norge på rot?
ARENDALSUKA: Det blir en topptung debatt når Rådgivende Ingeniørers Forening inviterer til diskusjon om «Norge råtner på rot» under Arendalsuka.
Produktnyheter
-
Lanserer nye PP-støttehylser
Conex Bänninger lanserer nye PP-støttehylser for stabil installasjon med Conex Compressions koblinger, ved bruk av PEX-rør. -
Valg av verneklær kan utgjøre forskjellen på liv eller død
Jobber du i omgivelser der du kan bli utsatt for en lysbue, risikerer du stor fare. Høye energinivå omdannes til sterk varme – i noen tilfeller opp til 3000 °C. -
Folksam anerkjenner aroTHERM plus
Det svenske forsikringsselskapet Folksam utførte for kort tid siden en stor test av varmepumper. I testen oppnår Vaillants luft til vann varmepumpe, aroTHERM plus, utmerkelsen «Godt valg». -
Roth lanserer nye BIM-designfiler
Roths nye omfangsrike bibliotek med BIM-modeller, i høy kvalitet via MagiCAD Cloud, gjør det mulig å skape brukerdefinerte tegninger med høy nøyaktighet og systemintelligens til bruk gjennom bygningens livssyklus. -
Termisk overvåking fra Elma Instruments
Elma Instruments er FLIR masterdistributør i Danmark, Sverige og Norge. Bedriften leverer nå i tillegg hele FLIR Thermal Security produktserien. -
Vil bedre kommunikasjonen på byggeplass
24onoff lanserer nå en ny kommunikasjonsløsning for håndverkere og tar neste skritt i å akselerere digitaliseringen i byggebransjen. -
Varmepumper fra Wilfa får 7 års garanti
- For å bidra til større forutsigbarhet for alle som kjøper våre produkter og samtidig bidra til et mer bærekraftig forbruk, får nå alle våre varmepumper 7 års garanti. -
Micro Matic lanserer installasjonskontaktorer
Etter stor etterspørsel fra kundene, lanserer Micro Matic nå installasjonskontaktorer. Kontaktorene kommer i mange forskjellige varianter og dekker et bredt spekter av bruksområder. -
Victaulic lanserer ny installasjonsklar ventil
Victaulic lanserer den nye "Victaulic StrengThin 100 Series E125 Installation-Ready Butterfly Valve". -
Enda flere valgmuligheter i forskjellige farger
På begynnelsen av året kunne hansgrohe presentere en lang rekke produkter i fem nye standardfarger. Nå utvider hansgrohe FinishPlus-sortimentet sitt med flere produkter til baderommet i overflatene matt sort, matt hvit, børstet bronse, polert gull-optikk og børstet sort krom. -
TECE lanserer ny, smart betjeningsplate
Det kan være så som så med hygienen på offentlige toaletter. Nå lanserer TECE en ny, smart betjeningsplate, med teknologi hentet fra kameraindustrien, for å bedre hygienen. -
Vaillant lanserer aroTHERM plus
Med den nye luft-til-vann-varmepumpen aroTHERM plus, setter den tyske produsenten Vaillant en helt ny standard innen turtemperaturer. Forklaringen er det nye naturlige kuldemediet R290. -
Sigum Fagerberg lanserer filtersystemer
Sigum Fagerberg AS utvider sitt produktprogram og presenterer Amazon Filters på det Norske markedet -
Lanserer nytt system for passiv brannsikring
Med den nye ArmaProtect-serien kan det raskt og enkelt lages brannsikre gjennomføringer for rør og kabler. -
LED-lys gjør arbeidshverdagen tryggere
- Riktig belysning er særdeles viktig for å redusere risiko for arbeidsulykker, sier Morten Øyen, HMS-leder i Byggmestran. -
Geberit med bærekraftige sanitærløsninger
Den ledende sanitærprodusenten Geberit har de siste årene utvidet sine løsninger for materialvalg i sertifiserte grønne byggeprosjekter. Nå leverer Geberit en energibevarende ventil, som også reduserer lukt.
Nyttekjøretøy
-
Ford Transit utmerker seg i Euro NCAP-test
Ford Transit 2T og Transit Custom er to av varebilene med best aktiv sikkerhet på det europeiske markedet. Det viser en stortest av en rekke populære varebiler i Europa foretatt av det uavhengige kollisjonstestprogrammet Euro NCAP. -
Reduserer støtten til mange elvarebiler – kaller det en gladsak
Mandag 23. november justerer Enova det populære støttetilbudet for innkjøp av elektriske varebiler. Støttesatser tilpasset hver bilmodell skal gi et mer rettferdig, robust og effektivt virkemiddel i den grønne omstillingen av næringstransporten. -
Bedre arbeidsmiljø med riktig belysning året rundt
Vi nærmer oss vinteren og det blir mørkere ute. Det gjør det ekstra viktig å sørge for tilstrekkelig belysning når du arbeider fra bilen, ellers risikerer du å gå på kompromiss med sikkerheten i varebilen din. -
Introduserer automatisk el-modus
Nå kommer nye Ford Transit Custom ladbar hybrid med såkalt geofencing-teknologi som automatisk bytter om til utslippsfri elektrisk fremdrift når varebilen for eksempel kjører inn i storbyer med lavutslippssoner. -
Fords nyttekjøretøy med nettilkobling som standard
Nå innfører Ford internettilkobling som standardutstyr på de aller fleste av sine nyttekjøretøy. -
Ford lanserer nye Trail og Active-varianter
Ford lanserer to nye robuste og ekstra hardføre Trail og Active-varianter av sine Transit-modeller. De kan bestilles allerede nå, med levering på sensommeren. -
IVECO leverer første biogassbil til Mesta
IVECO har siden 1984 vært leverandør til Mesta. Nå leverer de for første gang en Daily biogassbil som primært skal brukes til vask av tuneller i Oslo Kommune. -
Utslippsfri fra dør til dør
Opel fortsetter med sin elektrifisering, nå også på varebilsiden. Nye Opel Vivaro-e får en rekkevidde på inntil 330 kilometer og leveres i tre ulike lengder. -
Stemningsbelysning gir bedre rekkevidde
Ulike farger på innvendig belysning skal spare strøm for Fords nye helelektriske minibusskonsept Transit Smart Energy Concept. -
Nå kommer elektriske varebiler fra Opel
Elektrifiseringen av Opel fortsetter. Fra 2020 blir Opel Vivaro tilgjengelig som elbil med lang rekkevidde. -
Omstilling i Bertel O. Steen
Bilbransjen er inne i sin største endringsfase siden Bertel O. Steen startet med bilimport i 1907. – Det krever en kraftfull omstilling for å rigge oss for fremtiden. Det er nødvendig for å kunne fortsette den transformasjonen av konsernet som vi er inne i, sier konsernsjef Bjørn Maarud i Bertel O. Steen. -
Lanserer elektriske Maxus varebil
Importøren RSA er nå godt i gang med lanseringen av nye Maxus elektrisk varebil i Norge. -
Nye Transporter 6.1 debuterer på «Bauma 2019»
Etter verdenspremieren på Multivan 6.1 i februar, viser nå Volkswagen Nyttekjøretøy for første gang frem den nye Transporter 6.1. Det skjer på «Bauma 2019» i München. -
Ford nyttekjøretøy elektrifiseres
Fords flåte av nyttekjøretøy skal elektrifiseres. Nylig ble en helelektrisk 2-tonns Transit presentert. -
Ford tester nytt transportsystem
Ford tester et skybasert transportsystem med varebiler, sykkelbud og bud til fots for å levere pakker. Bilprodusenten forventer en kraftig økning i leveringseffektiviteten, færre køer og bedret miljø i urbane strøk. -
Fleksibel lastesikring for varierende lastestørrelser
Hvert år, og særlig på glatte veier om vinteren, skjer det ulykker der last har vært for dårlig sikret.