VVS-mesteren på Troll

 
VVS-mesteren på TrollBildet: Rørleggermester Kjetil Rasmussen fra Sauda på jobb i renseanlegget på Troll. Foto: Privat
- Det er viktig med et avbrekk fra hverdagen, og rørleggermester og brannmann Kjetil Rasmussen fra Sauda har tatt et avbrekk så langt unna hjemstedet som det er mulig å komme. Dette året overvintrer han på Troll forskningsstasjon i Jutulessen i Dronning Mauds land.

Av Odd Borgestrand

Her er han driftstekniker med ansvar for både vann, avløp, ventilasjon og en rekke andre oppgaver som ligger under vaktmestertjenester. Rasmussen innrømmer åpent at det var eventyrlyst som drev ham ut i isødet. Han kom tilfeldig over en utlysning av oppgaven som driftstekniker for to år siden, og la inn en søknad allerede den gangen.  

35 år med rørhandel

Han fikk imidlertid ingen tilbakemelding og glemte hele saken midt i en hektisk hverdag på jobben som daglig leder i Sauda Rørhandel. I fjor kom det så en påminnelse fra Jobb Norge med spørsmål om han ville opprettholde søknaden. Etter en intervjurunde var ett års engasjement sikret. Rasmussen overlot den daglige driften av Sauda Rørhandel til sin eldste sønn og en bror, og ankom Antarktis 15. november i fjor. Hjemreise er planlagt til 11.november i år. Rasmussen har jobbet i Sauda Rørhandel i 35 år, og det er andre gangen han tar ett års permisjon. Forrige gang tok han med hele familien på seiltur til Karibien, men denne gangen reiser han altså alene til Antarktis. Kommunikasjonene er imidlertid så gode at han kan ta en vesentlig del av det administrative arbeidet i forbindelse med driften av Sauda rørhandel på sin fritid ved Troll.

Vinterdrift ved Troll

Nå er det vinter i Antarktis og staben består av fem menn og ei dame. I perioden mars til november er det normalarbeidstid med 7,5 timer om dagen, og med fast vaktordning som går på skift mellom alle på stasjonen. Vinteren er en rolig tid med generelt vedlikehold, og da må vaktmesteren også delta i kjøkkentjenesten en dag i uka i tillegg til helg den uka han har vakt. 

- Det er ikke mulig å utføre vedlikeholdsarbeid utendørs på vinteren.  Dersom vi tar i en skiftenøkkel i 35 minusgrader betyr det brenn-merkede hender. Derfor må alt fikses innendørs, og det viktigste nå er å sørge for at stasjonen holdes i gang. Det betyr i praksis å sikre vann, avløp og varme. Alt vann til stasjonen produseres ved å frese isen som så blir smeltet og oppbevart i en dagtank. Isen er så ren at det ikke er nødvendig med noen tilsetninger, sier Rasmussen til VVS aktuelt. 

Bildet: Hele vinterteamet samlet utenfor Troll-stasjonen: Fra venstre Kjetil Rasmussen, rørlegger og driftstekniker, Even Birkeland, forskningstekniker, Sebastian Orskaug, lege, Caroline Haseid Halvorsen, kokk, Jørund Govassli, mekaniker og Dag Hagen, elektriker. Foto: Privat

Lite konduktivitet

- Det eneste vi gjør er å kjøre vannet gjennom et UV-filter. Utfordringen er faktisk at det er så lite konduktivitet i vannet at det er en utfordring for maskinparken vår, forteller Rasmussen.
Avløpsrenseanlegget er et biologisk kjemisk anlegg med membranfiltrering. Da blir restvannet så rent at man nesten kan drikke det. Avfallet sentrifugeres, og tørrstoffet samles opp før det sendes over til Sør-Afrika på sommerstid. Varmeanlegget er kjølevann fra diesel-aggregatet, som varmer hele stasjonen. Oppdragene ellers er å assistere stasjonens mekaniker, sørge for oppfylling av diesel. 

Du kan lese hele denne spennende Antarktis-reportasjen i Byggfakta nr. 5, som snart går i trykken.

VVS aktuelts papirutgave er som kjent en integrert del av fagbladet Byggfakta, i form av en egen VVS- og VA-bolk med reportasjer, intervjuer, fagartikler, bransje- og prosjektnyheter.

Ikke abonnent på Byggfakta? Kontakt oss gjerne for et uforpliktende prøveabonnement, eller tegn ditt abonnement her

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår