Effektiviserer VA/VVS-bransjen på rekordtid

 
Effektiviserer VA/VVS-bransjen på rekordtidBildet: Einar Mørland, innkjøpsdirektør i Mestergruppen (t.v.) og Martin Bondkall, COO i Byggtjeneste.
– Første måned etter lansering doblet vi antall varer som møter den nye bransjestandarden for VA/VVS, jubler COO Martin Bondkall i Byggtjeneste.

– Et bevis på at det nytter å jobbe målrettet og fokusert med dette. At alle kommer over i den samordnede strukturen så raskt som mulig, åpner opp for nye muligheter for alle sammen, sier han.

Einar Mørland, innkjøpsdirektør i Mestergruppen, ser bare fordeler med at bransjene samles under ‘ett tak’.

– Dette vil føre til lavere kostnader og bedre datakvalitet for alle i verdikjeden, sier Einar.

Tilnærmet feilfritt

Mestergruppen er en av de største kjøperne av byggevarer i Skandinavia, som betyr at de skal håndtere hundredetusener av ulike varenummer fordelt da på 15 ulike kjeder og over 1300 ulike utsalgssteder eller medlemsbedrifter. De mener at lanseringen for VA/VVS-bransjen har stått til over forventningene.

–  Vi har nesten ikke feil på de tusener på tusener av produktdata som kommer fra NOBB, og det er faktisk mindre feil enn tidligere. Til sammenligning, får vi data fra Excel-lister er det mye som går galt, sier Mørland.

LES OGSÅ: - Felles varegruppestruktur vil tjene hele næringen

– NOBB har både regelverk, teknologi og kompetanse som gjør det mulig å kvalitetssikre produktdataene, også mot menneskelige tastefeil, utdyper Bondkall og legger til at langt over en tredjedel har løftet datakvaliteten allerede.

License to play

– Vårt mål med å gjøre dette, er å effektivisere hele byggenæringen. Å få dataene på plass i NOBB er ‘license to play’. Det skaper en felles sannhet for hele bransjen, noe som er gull verdt. De som ikke har dataene sine her, vil jo på sikt bli valgt bort, mener Bondkall. Han får solid støtte av Mørland.

– NOBB er et dansegulv for en rekke innovasjoner i verdikjeden. Vi har som mål å få ned byggekostnadene. De høye boligprisene er et samfunnsproblem og alle har et ansvar her. Én ting alle kan bidra med, er å satse mer på digitalisering. For å finne nye løsninger, må vi ha en felles og åpen standard samt databaser der alle dataene ligger kvalitetssikret og tilgjengelige.

Elektroniske miljødata

NOBB gjøres nå klart med løsninger for maskinlesbare miljødata, noe Mestergruppen setter svært høyt.

– Maskinlesbare EPD-data kan etter hvert brukes i kalkylesystemer for å kalkulere materialvalg i boliger for å få frem ulike CO2-avtrykk og ta faktabaserte miljøvalg. Vi i Mestergruppen tror jo at EPDer og maskinlesbare miljødata kommer til å bli like viktige som næringsmiddeldeklarasjoner på mat. Vi setter derfor krav til alle våre leverandører at de skal ha maskinlesbare EPDer på relevante produkter. Så dette er viktig for oss, understreker Mørland.

Kommer i mål til høsten

Bondkall er godt fornøyd med farten VA/VVS-leverandørene holder.

– Med disse prognosene kommer vi i mål i løpet av høsten. Men flere av de små leverandørene må også komme i gang, oppfordrer Bondkall.

Bildet: Martin Bondkall foran en skjerm som viser grafer over hvor mange varer prioriterte leverandører har forbedret, andelen av totalforbedringen de har bidratt med, og hvor stor andel av resterende kvalitetsutfordringer de eier. Leverandøren med flest forbedrede varer er lengst til venstre.

– Det er de som er med allerede nå og faktisk gjør jobben, som vil få de største gevinstene og det er Mørland helt enig i:

– Leverandører som ønsker å levere inn til våre kjedekonsepter, har som krav at datainnhenting skal skje via NOBB. Vi synes generelt at leverandørene er veldig positive og flinke til å legge inn data, samt øke datakvaliteten. Vi forstår at dette kan ta noe tid for enkeltaktører, men alle må jo være enige om at det er dit vi skal. Dette toget går. Det er valgfritt om noen vil stå igjen på perrongen, men de vil ikke være våre hovedsamarbeidspartnere, avslutter Mørland.

Om Mestergruppen

Mestergruppen er et av Skandinavias største konsern innen byggevarehandel, overflatebehandling, VVS, huskjede-drift for boligentreprenører og eiendomsutvikling. Konsernet eier en rekke kjente selskaper og kjedekonsepter i Norge og Sverige og har totalt ca. 1300 medlemsbedrifter og forhandlere. I 2023 hadde Mestergruppen en omsetning på ca. 17,7 milliarder kroner. Mestergruppens hovedeier er Ferd.

Om Byggtjeneste

Norsk Byggtjeneste AS er ledende innen produkt- og kunnskapsbasert informasjon for byggenæringen gjennom NOBB. De setter standarder for produktdata, kobler verdikjeden sammen, og forvalter datagrunnlaget for bygg og VA/VVS. Norsk Byggtjeneste AS eies av handel og industri representert gjennom Byggevareindustriens forening, Virke Byggevarehandel og BGF-fondet.

Om NOBB

NOBB fungerer som nasjonens produktbibliotek, legger til rette for standarder og gir enhetlig struktur for produktinformasjon. Det sikrer korrekte og konsistente data, reduserer risiko for feil i dokumentasjon, og møter økende etterspørsel etter data. NOBB er en lønnsom investering som forbereder bransjen på kommende krav gjennom digitalisering og tilgjengeliggjøring av riktige data.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår