Bygger forsøkshus på blogg

 
Bygger forsøkshus på blogg
Jostein Marken-Mjølnerød og familien bygger huset sitt på bloggen gronnlinje.no. Der deler de alle sine erfaringer med byggingen av morgendagens passivhus.

Familien fra Halden ønsket å bygge et bolighus de ikke fant i huskatalogene. Derfor valgte de å prosjektere et forsøkshus, etter standard for passivhus med morgendagens løsninger.

– Det er mange leverandører, produkter og løsninger å sette seg inn i for den som skal bygge. Våre erfaringer med alle valgene ville vi dele med andre, forteller Jostein Marken-Mjølnerød.

Denne våren kan du følge byggingen av familiens passivhus i Halden steg for steg på www.gronnlinje.no. GLAVA og Bolig Enøk er hovedsamarbeidspartnere for byggeprosjektet ”Grønn Linje”, som er opprettet som et forsøksbygg. Energirådgiver i Bolig Enøk, Eivind Kolstad har gitt verdifulle råd til oppvarmingskilder, energiforbruk og materialvalg.

– Han har gitt oss råd om hvordan energikildene kan fungere i et godt samspill, noe vi ikke hadde særlig erfaring med fra tidligere. Fra før er vi vant til en eldre bolig fra 1949 med tradisjonell oppvarming. I bunn og grunn ble GLAVA® Trollveggen valgt.

– Vi ble introdusert for Trollveggen i en tidlig fase, og fikk mulighet til å prøve ut mursystemet. Vi synes alltid det er spennende å få prøve noe nytt, og hadde tro på det. Vi erfarte at det er et system som er solid og greit å håndtere, selv med den høye muren vi skulle å støpe, forteller husbyggeren. Videre er det valgt GLAVAs produkt STYROFOAM Perimate™ som utvendig isolasjon. Til uka starter arbeidet med reisverket, og deretter tetting og innvendig isolering.

– Med konseptet «Grønn Linje» ønsker vi å skape en plattform med oversikt over prosessen rundt husbygging; tekniske løsninger for passivhus og anbefalte aktører og leverandører. Vi ønsker å forklare og forenkle det byggtekniske i forhold til vårt hus, forteller Jostein, som selv er håndverker og over gjennomsnittlig interessert i boligbygging.

Han deler bilder og erfaringer gjennom hele prosessen. Til høsten skal huset stå ferdig. Tanken var å bygge et hus for framtiden. Huset skulle ha elementer som vil være standard for husbygging innen få år. Viktige stikkord var blant annet energieffektivt, passivhus-standard, funksjonalitet, allergivennlig, lys, åpent, solfangere og Svanemerket. Bolig Enøk har lagt grunnlaget med gode beregninger.

– Det er min jobb å foreslå løsninger; konstruksjoner, krav til vinduer og dører, kuldebroer, tetthet, ventilasjon og varmesystem, som sikrer at huset når energikravene i NS3700:2013 (Passivhus), forteller Eivind Kolstad. Eneboligen i Halden vil ha et oppvarmet areal på 351 kvadratmeter og et oppvarmingsbehov så lavt som 15 kWh/m2. Solfangere skal utgjøre den store forskjellen.

– Et passivhus har et romoppvarmingsbehov som er én fjerdedel av TEK10, og én tiendedel sammenlignet med et hus bygd på 70-tallet, forklarer Eivind Kolstad.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle