Fjernet støvet – og sykefraværet

 
Fjernet støvet – og sykefraværet
Sintef har redusert sykefraværet ned 39 prosent. Æren gis til satsing på riktig renhold.

Sintef Byggforsk er ikke i tvil om at riktig renhold er direkte årsak til at korttidsfraværet gikk ned med 39 prosent. De ønsker nå å fortelle andre at det blir dyrt å spare på utgiftene til renhold.

–Det heter ikke vask,men renhold. Vi fjerner ikke skitten med verken såpe eller vann, sier Steinar Klubben Nilsen, seniorforsker ved SintefByggforsk og renholdsekspert.

Grønnsåpe er ikke bra

Han har gjort en rekke forskningsprosjekter som dokumenterer at tørre rengjøringsmetoder er egnet til å ta vekk hvert eneste støvkorn, mens man ved bruk av vann legger igjen omtrent halvparten av skitten. Han forteller at vi ved å bruke grønnsåpe i vannet legger igjen mye av den også. I tørket tilstand vil dermed såpa sammen med skitten forurense lufta i rommet vi prøver å holde rent.

–Med en tørrmopp eller mikrofiberklut kan vi få vekk alt støvet, og vi bruker verken vann eller kjemikalier. Lettvint, renslig og miljøvennlig.

–Men vann har en god effekt når vi skal løse opp skitt som er tørket inn og som sitter fast i underlaget. Her er litt vann på kluten nyttig. Men under alle omstendigheter bør du unngå rengjøringsspray. Fuktig klut gjør jobben like bra, mener forskereb.

Irriterende støv

–Hvor farlig støv er på arbeidsplassen kommer an på mengden og typen støv. Vi vet at støv fra byggearbeider er sterkt alkalisk og derfor virker særlig irriterende på slimhinner og hud. Bygninger som ikke er særlig rengjort etter byggeprosessen får et arbeidsmiljø somi årevis framkaller plager hos dem som skal arbeide i lokalene. For mye vanlig kontorstøv kan ha tilnærmet samme effekt.

Trenger bakterier

Nilsen er ikke redd for at norske bedrifter skal overdrive renholdet.

–Tidlig i forrige århundre var folk opptatt av gode hygieniske forhold, og man brukte både klor og lut for å bli kvitt uønskede bakterier. I dag mener vi at dette var overdrevet. Vi skal nemlig ikke ta knekken på alle bakterier rundt oss, for dem har vi bruk for.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår