Gøteborg i bresjen for mer fjernvarme

 
Gøteborg i bresjen for mer fjernvarme
Vel et år før fristen går ut har Göteborg Energi og Göteborgs Stad bidratt til å verve 50 europeiske byer til fjernvarmeprosjektet Celcius. Prosjektet, som ble påbegynt i 2013, har til hensikt å hjelpe andre europeiske byer til å bli mer energieffektive ved bruk av fjernvarme. Gøteborgs fjernvarmenett, som ble påbegynt allerede på nittenfemti-tallet, er i dag lengst i Europa.

– Omfanget av Gøteborgs fjernvarmenett er med europeisk målestokk unikt, som er spesielt hyggelig da EU-kommisjonen nylig løftet opp fjernvarmens strategiske betydning for å nå klimamålene.  I EU-prosjektet Celsius får vi mulighet til å dele kunnskapen  vi har om fjernvarme og fjernkjøling, for eksempel hvordan vi tar vare på spillvarmen fra avfallsforbrenning og industri.  Hvis EUs byer hadde benyttet fjernvarme på samme måte som vi gjør, ville spillvarmen som finnes  i Europa alene være nok til å varme opp leiligheter i Europa, sier administrerende direktør i Göteborg Energi Lotta Brändström i en melding.
 
Celsius, som er en del av EU-programmet Smart Cities and Communities, startet i 2013 og pågår fram til 2017. Prosjektet som ledes av Göteborg består av de fire partnerbyene London, Rotterdam, Köln og Genova. Et av prosjektets mål, å rekruttere 50 nye EU-byer, er nå gjennom partnerbyenes felles arbeid oppnådd, et år før prosjektets slutt. Første by var Enfield, og i forrige uke ble Krakow rekruttert som nummer 50.
 
– At 50 europeiske byer har knyttet seg til Celsius er et bevis på at vi, sammen med gøteborgerne, har valgt rett vei for å skape en bærekraftig by.  Det langsiktige strategiske og målbevisst arbeidet med fjernvarmen har gjort oss til et forbilde i Europa og verden. Vi har i løpet av årene samlet kunnskap og kompetanse som vi nå kan dele med andre byer for at de skal kunne redusere sine CO2-utslipp. Gøteborgere kan føle seg stolte av sitt fjernvarmesystem,  sier Ann-Sofie Hermansson, leder av Göteborgs kommunestyre.
 
Byene som deltar i Celsius-prosjektet har hver og en ulike forutsetninger for å jobbe med fjernvarme og fjernkjøling. I visse byer er fjernvarmenettet utbrett og i andre ligger det i startgropen.
 
En av de byene som har blitt med i prosjektet er den franske byen Lille. De ser sin deltakelse som en utmerket mulighet for raskt å få tilgang til ny kunnskap for å utvikle- og energieffektivisere sin fjernvarme og fjernkjøling.
– Vi tar sikte på å doble lengden på vårt fjernvarmenett til 2030. For å lykkes med dette planlegger vi å bygge fjernvarmeledninger fra vårt forbrenningsanlegg som ligger 20 kilometer utenfor byen.  Med denne utbyggingen kan vi forsyne flere med fjernvarme og fjerne kull og gass som energikilder, sier Alain Bézirard, energirådgiver i byen Lille.
 
I København er 98 prosent av byens bygg allerede knyttet til fjernvarmenettet.
– København har som mål å bli en karbondioksid-nøytral by i 2025. For oss dreier det seg om å gjøre vårt fjernvarmenett så energieffektivt og driftssikkert som mulig. Ved å være med i Celsius håper vi å få nye innovative ideer for byutvikling og forbedret energieffektivitet, sier Kristian Honoré, energiplanlegger for energiselskapet Hofor. (kilde: pressemelding  Göteborg Energi)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår