Industrieventyr med ihuga jærsk mentalitet

 
Industrieventyr med ihuga jærsk mentalitetBildet: Grunder Egil Mæland (t.v.) viser PLSen som ble brukt da Datavaktmesteren så dagens lys i 1988, mens daglig leder Thomas Liland-Vik viser dagens PLSer.
KE Automasjon har siden oppstart i 1983 vært ledende innen automasjonsløsninger. Nøysomhet, nytenkning og stå på vilje har preget selskapet fra det utviklet suksessproduktet Datavaktmesteren fra en garasje på Øksnevad i Klepp Kommune.

Av Trond Schieldrop

Den ihuga jærske mentaliteten har preget selskapets 40-årige reise og skapt et industrieventyr uten sidestykke. VVS aktuelt har snakket med elektroinstallatør og gründer Egil Mæland (77) som med et engasjement og brennende pågangsmot gir oss et innblikk i selskapet med hovedbase på Klepp. Han er en beskjeden mann som mener selskapsveksten ene og alene skyldes engasjementet og pågangsmotet til de ansatte. 
– Uten dem hadde vi aldri vært der vi er i dag, understreker han.

Forut for vår tid

Kverneland Elektriske (KE) ble etablert av Egil Mæland og Ansgar   Tendenes (elektriker) i 1983 fra garasjen til Mæland på Øksnevad. Mange kjente internasjonale industriskaper har startet under tilsvarende omgivelser og er i dag megastore innenfor sine teknologiområder. 
– Uten sammenlikning har vi fra første Datavaktmesteren i 1988, klart å redusere energiforbruket med systemet i mange norske næringsbygg og kommuner. Det er faktisk langt over forventningene sammenlignet med hva konkurrenter leverer, forteller kunder som har benyttet andre leverandører tidligere. På mange måter var og er vi forut for vår tid på området SD-anlegg og på området energieffektivisering, som blant annet inkluderer en smart maksimalvokter, mener Mæland

Bildet: Energioppfølging og drift er viktig. Datavaktmesteren har et intuitivt og enkelt brukergrensesnitt som utvikles kontinuerlig etter innspill fra brukerne.

Energisparing

Mæland gikk på elektrofagskole på slutten av sekstitallet og ble elektroinstallatør på åttitallet. Fra selskapet ble etablert har energisparing vært et viktig satsingsområde. På 1990-tallet ble han betalt av NVE til å reise rundt i Norge der han snakket om effektberegning (kw) i næringsbygg. 
- Senere ble maksimalvokteren, som vi hadde utviklet, solgt som eget produkt fra fire elektrogrossister under navnet Ke-max. Den dag i dag leveres produktet. Store næringsbygg betaler i tillegg til kWh forbruk også for høyeste strømuttak i løpet av en time Kw. I dag er tilsvarende ordning innført for husholdninger, sier han.

Ekspansjon

Etter hvert som selskapet Kverneland Elektriske AS ekspanderte ble det delt inn i tre virksomhetsområder – eiendomsselskapet Kverneland Elektriske Gruppen as, automasjonsselskapet KE Automasjon as med daglig leder Thomas Liland Vik og et elektrikerselskap som etter hvert ble solgt. På det meste hadde Kverneland Elektriske 55 ansatte mot KE Automasjon som i dag har 23 ansatte. 
– Over 100 lærlinger har så langt tatt fagbrevet hos oss, forteller Mæland.

Bildet: Tverrfaglig samarbeid og kompetanse sammen med skikkelig test og sluttkontroll er noe av nøkkelen til gode resultater. 

Bedriftselektriker

Mæland liker å kalle seg bedriftselektriker, men han har alltid hatt en stor fasinasjon for automasjon. I 15 år jobbet han hos Plogfabrikken Kverneland Fabrikk as der han fikk faglig påfyll innen automasjonsfaget. Etter hvert ble han headhuntet til gravemaskinfabrikken Brøyt som elektroleder. Der var han i 8 år med ansvar for vedlikehold på elektriske bygginstallasjoner og lagde ny automatikk på gammelt og nytt produksjonsutstyr. 
I 1976 ble den første PLS i Rogaland tatt i bruk av Mæland på Brøyt for å automatisere en ny sveiserobot. Etter hvert ble ansvarsområdet utvidet til elektrofiseringen av Brøyt sine 40-50 tonns gravemaskiner som den gang brukte 400V el. motor i stedet for store dieselmotorer. Disse maskinene ble også solgt på verdensmarkedet. 
– Kverneland Elektriske overtok alt det elektriske arbeidet på Brøyt etter at jeg sluttet der i 1983, sier Mæland.

Stor suksess

I 1986 ble Geir Egil Lea medeier i selskapet. Samme året dro Mæland og Lea til industrimessen i Hannover der de var på utkikk etter et nytt logisk styringssystem PLS, som KE i fremtiden kunne bruke til å automatisere
nye industrifunksjoner. De kom i kontakt med det østeriske firmaet Bernecker&Reinar (B&R) som hadde utviklet den PLS’en som KE var på utkikk etter. 
– Målet var å skape nye innovasjoner og vekstmuligheter ved å markedsføre B&R PLS for industribedrifter på Jæren og øvrig norsk industri. Med B&R PLS bygde vi omgamle maskiner til full automatiserte CNC maskiner for flere bedrifter. Det var nærmest ingen begrensning i hva vi kunne automatisere med PLS’ene fra B&R.

Global aktør i megaklassen

– Vel tilbake fra Hannovermessa innledet vi samtaler med B&R og i 1986 ble vi deres første agent i Norge. Etter hvert fikk de agenter i flere land. B&R hadde den gang 75 ansatte, som ble styrt fra et hovedkontor i en kjeller hos en lokal sparebank 3 mil utenfor Salzburg i bygda Eggelsberg. I dag er selskapet en global aktør i megaklassen med over 3000 ansatte. Vi brukte to dager på Hannover messen til å finne frem til en leverandør på øverste hylle hva produkt og kvalitet angikk, forteller Mæland.

Markedsriktige produkter

Lea fikk ansvaret for automatiseringsavdelingen og softwareutviklingen. – Vi lærte opp, knyttet til oss dyktige automatikere/ingeniører og opplevde en sterk markedsvekst både innenlands og utenlands, sier Mæland. Han legger til at de ansatte fikk opplæring på fabrikken til B&R i Østerrike. 
– Vi hadde stor nytte av B&Rs faglige ekspertise fordi de var i tetsjiktet innen feltet automatisering. Det gjorde oss i stand i å løse kompliserte automatiseringsoppgaver også til oljeindustrien og utenlandskunder på slutten av 1980 og 90-tallet. En av de utenlandske kundene var en dansk maskinleverandør som fikk et pionerprosjekt der hønsemøkk skulle bli til bioenergi for å drive en 1000 Kw elektrisk generator hvor KE fikk jobben med styringen. All automatikk inkludert B&R PLS ble sendt ferdig fra oss ned til Armenia i 1 stålkonteiner. Ferdig installert leverte anlegget 7300 MW el-strøm og 9,3000 MW termisk varme. Anlegget ble fjernstyrt fra kontoret på Klepp, som var høyst uvanlig på 1990-tallet, smiler Mæland. 

Selskapets ambassadør utad

I 30 år var Mæland daglig leder for Kverneland Elektriske, men var også en nestor i markedsføring og salg. Produktet Datavaktmestetren er solgt fra Svalbard i nord til Skjærgården i sør. 
– I løpet av 40 år har KE også levert fullautomatiserte biorense- og drikkevannsanlegg med pumpestasjoner til flere norske kommuner, deriblant Lokalstyret i Longyearbyen på Svalbard. Den dag i dag har vi installert Datavaktmesteren i de fleste næringsbyggene inklusiv Kongsberg Satellite Services KSAT, sier han til VVS aktuelt.

Verdenssensasjon

– I 1986 deltok vi for første på Oljemessen i Stavanger med agenturet for B&R PLS. (til sammen har vi vært fem ganger på ONS og Eliaden). Hovedfokus på ONS var i 1986 var rør og mekanisk utstyr mens vi var den eneste utstilleren som viste frem et PLS automatiseringssystem. Etter vi fikk vist oss frem på ONS fikk vi mange automatiseringsjobber. Som et apropos kan nevnes at en av verdens største leverandører av ROV Oceaneering kom til oss og der vi fikk avtalen med å automatisere den første ROV undervannsfartøyet i verden med armer. Den kunne jobbe 1000 m borte med en responstid på 0,3 sek fra der ROV operatører satt i et kontrollrom og gjorde det samme arbeidet som en dykker. ROV’en ble konstruert og sammensatt av avdelingen til Oceaneering på Forus ved Stavanger. Flere internasjonale selskaper ble forespurt, men de hadde ikke teknologien tilgjengelig som vi hadde med B&R PLS. Her var PLS kompetansen KE hadde lært fra B&R uvurderlig i tillegg erfaringen vi hadde opparbeidet selv med robotisering og automatisering for blant annet Jæren industrien. ROV’en sto utstilt på Oljemessen i Stavanger i 1992 som en verden sensasjon, sier Mæland.

Bildet: I løpet av 40 år har KE også levert fullautomatiserte biorense- og drikkevannsanlegg med pumpestasjoner til flere norske kommuner

Brukervennlig SD-anlegg 

– Etter at vi klarte å overbevise distriktets største konsulent selskap Isea&Sørreime om at vi ved hjelp av B&R PLS kunne levere et SD-anlegg som klarte å genere lavere energiforbruk KWh og redusere effekten Kw bedre enn konkurrentene sine løsninger på markedet fikk vi i 1987 et stort energieffektiviseringsoppdrag. Etter en anbudsrunde ble vi tildelt det nye Helikopterservice bygget på Sola på 10 000 kvm. I tillegg skulle nybygget styres/overvåkes fra det gamle kontorbygget på Forus 6 km borte som var høyst uvanlig den tiden. Det ble en stor suksess og Datavaktmestetren var nå født, sier Mæland.

Ikke helt stuerent

Automatisering av bygg går under navnet SD-anlegg. 
– Det var ikke helt stuerent at en elektroinstallatørbedrift på slutten av 1980-tallet leverte et system som truet VVS-bransjens hegemoni. Vår intensjon har hele tiden vært å levere den beste industrikvaliteten med lavest mulig energibruk uten at det skulle gå ut over innemiljøet. Som et apropos kan nevnes at det ikke har vært noen feil på Helikopteranlegget i løpet av alle år som det har vært i drift. Energibesparelsene som ble oppnådd på anlegget vakte oppsikt i Norge og ga oss etter hvert respekt i VVS-bransjen, sier Mæland til slutt. 

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår