Inn i fremtiden med fjernvarme

 
Inn i fremtiden med fjernvarmeBasert på spillvarme fra Glencore Nikkelverk og fra avfallsanlegget til Returkraft, kan 3.000 leiligheter og 300 næringsbygg i dag nyte godt av nær 100 prosent Co2-nøytral varme i Kristiansand, i tillegg til fornybar kjøling basert på sjøvann fra Byfjorden. (Illustrasjon: Agder Energi Varme)
En ny tiårsavtale mellom Agder Energi Varme og Glencore Nikkelverk sikrer fundamentet for videre utvikling av CO2-nøytral varme- og kjøling i Kristiansand. Satsingen i Kristiansand er fjernvarme- og kjøling på sitt beste, mener Norsk Fjernvarme.

Administrerende direktør Øivind Stenstad i Glencora sier til Fædrelandsvennen at avtalen med Agder Energi Varme er god miljøpolitikk.

– I svovelsyrefabrikken vår dannes en kjemisk varme. Før gikk den rett ut i Byfjorden. Nå bidrar den til å varme opp byen gjennom fjernvarmeanlegget, sier han.
 
Framtidsrettet
Agder Energi Varme AS har fra 2000 bygget ut sitt fjernvarmenett i Kristiansand, som i dag er på 50 kilometer. Og med varmeproduksjon basert på spillvarme fra nikkelverket og fra avfallsanlegget til Returkraft, kan 3000 leiligheter og 300 næringsbygg i dag nyte godt av nær 100 prosent Co2-nøytral varme, i tillegg til fornybar kjøling basert på sjøvann fra Byfjorden.

–  Agder Energi Varme er fremoverlente og nytenkende,og bidrar sterkt i utviklingen av lavutslippssamfunnet, sier kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme til Fædrelandsvennen.
Satsingen i Kristiansand, med kombinasjon av utnyttelse av varme som ellers hadde gått til spille og kjøleanlegg med kaldt vann fra Byfjorden, er svært framtidsrettet, mener Mellvang-Berg.

– Dette er fjernvarme- og kjøling på sitt aller beste. Agder Energi Varme har vært veldig gode til å utnytte de nære ressursene, sier han.
 
Kutter all fossil olje
Avfallsvarmen fra Returkraft gir 100 gigawattimer i året til Kristiansands fjernvarmenett mens produksjonen fra Glencore Nikkelverk bidrar med 40 gigawattimer. Tilsammen tilsvarer produksjonen fra de to anleggene et middels stort kraftverk, som for eksempel Hunsfoss Kraftverk i Vennesla.

I midten av november fortalte administrerende direktør Torstein Melhus i Agder Energi Varme om løsningen i Kristiansand på Zero-konferansen i Oslo. Der vakte det oppsikt at selskapet har klart å varme dette store nettet med energi som ellers hadde gått til spille. 98,8 prosent av varmeleveransen i sentrumsnettet kommer fra spillvarme. De siste 1,2 prosentene kommer fra olje, men skal erstattes av bioolje i løpet av 2015.
 
Enorm miljøgevinst
Melhus tar ikke æren for de siste års satsing på fjernvarme i Sørlandsbyen alene.

– Denne mannen har fjernet nesten alle oljekjelene fra Kristiansand sentrum - dette gir en enorm miljøgevinst, sier Melhus og peker på teknisk sjef i Agder Energi Varme, Rolf Julin. Naturlig nok er det selskapet og staben som har gjort det, men Julin er en viktig hjerne bak flere av løsningene.
Julin og Melhus sier det er vanskelig å gi et eksakt miljøregnskap, men noen tall for utslipp finnes. Siden så mye kommer fra utnyttet spillvarme vil gjennomsnittlig utslipp per kilowattime være på 14 gram CO2-ekvivalenter for fjernvarmeanlegget i Kristiansand. Til sammenligning vil en «nordisk strømmiks» gi 111 gram, mens olje gir 289 gram per kilowattime.

– Dette er kollektive løsninger som passer der folk bor tett og det er mange næringsbygg, sier Melhus. Han forteller at de har brukt cirka 550 millioner kroner på satsingen i Kristiansand.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår