Jobber fram klimavennlige løsninger

 
Jobber fram klimavennlige løsningerBildet: Hans Erik Vatne, teknologidirektør i Norsk Hydro. (Foto: NHO)
Ved Norsk Hydros avdeling i Årdal i Sogn og Fjordane tester man nå ut en celleteknologi som er mer energieffektiv enn i dag, og som kan redusere CO2-utslippene under produksjon av aluminium.

- Hydro som selskap har alltid tatt samfunnsansvar, vært opptatt av å gi minst mulig miljøavtrykk der vi er. Det som er viktig for oss er å bruke så lite energi som mulig når vi produserer aluminium, sier Hans Erik Vatne, teknologidirektør i Norsk Hydro.

I mange år har Hydro levert aluminium til store deler av verden. Og når Hydro produserer ved bruk av fornybare ressurser og ny teknologi, som krever mindre energi enn tidligere, vil miljøet kunne spares globalt.
I dag går det med cirka 14 kilowattimer for å produsere en kilo aluminium.  For en tid tilbake gikk det med over tre ganger så mye. Hydro jobber med å stadig bruke mindre energi for å produsere samme mengde aluminium.

- På testsenteret vårt har vi elektrolyse-celle som klarer dette på 12,5 kilowattimer. Også har vi et strekkmål der ute: Vi skal ned på ti kilowattimer for å produsere en kilo aluminium. Det er det siste, det beste vi har. Ingen celler i verden er bedre på energiforbruk og effektivitet enn disse cellene, sier Vatne.

Og det er disse cellene som skal inn på teknologipiloten som Hydro planlegger å bygge på Karmøy for å teste den nye teknologien i industriell skala. Med det vil Karmøy få verdens mest energieffektive aluminiumsproduksjon. Anlegget vil tidligst kunne starte produksjon av aluminum i 2017.

- Ved at vi produserer aluminium i Norge basert på vannkraft, betyr at det blir produsert mindre aluminum andre steder i verden hvor den vil vært basert på kullkraft. Det gjør at de totale CO2-utslippene i verden går ned. Det er viktig for de klimautfordringene vi har, mener Vatne. 

Enova har bestemt seg for å tildele Hydro 1,5 milliarder kroner for å teste ut neste generasjons elektrolyseteknologi i et fullskala pilotanlegg på Karmøy. Støtten forutsetter godkjenning av EFTAs overvåkingsorgan, ESA.

(Kilde: NHO)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår