Klart for miljøvennlig varme i Stjørdal

 
Klart for miljøvennlig varme i  StjørdalLillemoen Varmesentral (Foto: Tomas Sveen)
For kort tid siden ble Lillemoen varmesentral i Stjørdal basert på flis, offisielt åpnet. – Dette er en milepæl i miljøarbeidet i Stjørdal kommune, sa ordfører Ivar Vigdenes i sin åpningstale. Anlegget, som erstatter mindre miljøvennlige energiformer som olje, vil redusere CO2-utslippene i Stjørdal med 10.000 tonn CO2 i året.

– Det har vært en lang vei å gå fra kommunen solgte 85 prosent av anlegget til BioVarme i 2009, forteller lederen for prosjektutbygging i Statkraft Varme, May Toril Moen.
– Bio Varme besluttet raskt å utvikle fjernvarmeanlegget som fikk navnet Stjørdal Fjernvarme AS, og bygging av Lillemoen Varmesentral ble vedtatt. Statkraft Varme kjøpte Biovarme i 2011 og ble derved 85 prosent eier i Stjørdal Fjernvarme AS.

Etter prøvedrift vinteren 2012/13 innså vi at anlegget ikke maktet utslippskravene. Utslippsverdiene for både CO2, NOx og støv oversteg de utslippskravene anlegget hadde, og kravene vi hadde i kontrakten med leverandørene. Kompetanse fra både egne rekker og fra ingeniørmiljøet ble trukket inn, som resulterte i at murverket i kjelene ble bygget om før fyringssesongen 2013/14. Det ble samtidig også utført ombygginger av brenselsinnmatingen som skulle sikre et mer homogent brensel.

Etter drift gjennom vinteren 2013/14 var verdiene for CO2 og Nox godkjent, men støv gjensto. Da var det ikke annet å gjøre enn å installere nytt røkgassrenseanlegg før ny fyringssesong 14/15. Og nå er vi mål – endelig, og anlegget går som ei klokke, sier Moen som legger til at driftsorganisasjonen har en stor del av æren for dette.

Økt kapasitet
Anlegget, som består av to biokjeler hver på 4 MW med røkgasskondensatorer og to biooljekjeler hver på 6 MW, leverer 25 GWh fornybar varme til stjørdalingene. Rørnettet er nesten doblet fra 5,6 kilometer til ti kilometer. Og lengre vil det bli:

– Fjernvarmenettet kan fortsatt utvides og ta flere kunder, blant annet arbeides det nå med en forgreining under E6 mot Tangmoen, sier Moen.
– I dag forsyner fjernvarmeselskapet 30 næringskunder og fem boligblokker. Blant kundene er ti kommunale bygg, videregående skole, Forsvaret og Statoil. Og om litt vil også flere nye boligprosjekter, Kulturhuset, Tangen Næringsbygg og tre bilforhandlere i nærområdet knyttes til, sier  May Toril Moen fornøyd.

– Et godt anlegg
Og Moens kollega og daglig leder i Stjørdal Fjernvarme, Audun Brenne, er også fornøyd over at en lang installeringsfase nå er over:
– Jeg opplever varmesentralen som et godt anlegg, og jeg vil begrunne hvorfor det er bra å satse på denne energiformen. Totalt er bare 15 prosent av energien i verden i dag fornybar, og nasjonalt og lokalt er det satt mål om reduksjon av utslipp av CO2 og NOX. Vi har strenge krav til anlegget, og selv om det har vært en lang vei å gå for å installere anlegget, ligger vi nå under myndighetskravene, sa Audun Brenne.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår