Kommunene må bli bedre på energiplanlegging

 
Kommunene må bli bedre på energiplanlegging: Avdelingsdirektør Toril Fagerbekk var tydelig på at norske kommuner har mye å hente i sitt planarbeid, og må ta dette enda mer på alvor. Her sammen med Kommunikasjonssjef i Norsk Fjernvarme, Trygve Mellvang-Berg. Foto: Odd Borgestrand
Det er viktig å planlegge for god energi-infrastruktur slik at byene og tettstedenes egne energikilder kan utnyttes best mulig. Avdelingsdirektør for samferdsel, plan og miljø i KS, Toril Fagerbekk, mente norske kommuner har liten tradisjon og lav kompetanse på energiplanlegging.

Av Odd Borgestrand

Fjernvarmedagene Urban Energi startet opp med et eget seminar om samspillet mellom energiselskap og kommunene på Scandic Fornebu i dag. Hensikten med seminaret var å gi ansatte i norske kommuner viktige innspill på hvordan de kan utnytte sine lokale energikilder.

Avdelingsdirektør Fagerbekk var tydelig på at norske kommuner har mye å hente i sitt planarbeid, og må ta dette enda mer på alvor, sammen med næringsliv og fylkeskommunale- og statlige organer.

Verstingene
Transportnæringen står for det desidert største klimagassutslippene i Norge, og deretter kommer bygg og anlegg. Omstillingen til lavutslipp krever omstilling.

- Transportnæringen står for det desidert største klimagassutslippene i Norge, og deretter kommer bygg og anlegg. Omstillingen til lavutslipp krever omstilling.

Fjernvarme og infrastruktur, energieffektivisering av bygg og VA sektor, nye bygg som null- og plussenergibygg, økt bruk av tre og mer solenergi på tak og fasader er viktige virkemidler. Avfall og landbruk er også viktige bidragsytere, mente Toril Fagerbekk.

Lite handlingsrom
Det er fortsatt mangel på verktøy og virkemidler. Kommunene har ikke det handlingsrommet vi gjerne skulle hatt. Det er tjenestene som har hovedfokus, ofte på bekostning av innovative løsninger. Kommunene har heller ikke gode verktøy for beregning av potensiale, mente Fagerbekk.

Kortreist kvalitet
Å satse på «Kortreist kvalitet» kan være en god strategi for kommuner som vil omstille seg til et lavutslippssamfunn, framgår det av en ny KS FoU-rapport. Rapporten er utarbeidet av Cicero-Senter for klimaforskning og rådgivingsselskapene Insam og Civitas.

De anbefaler at kommunene tar utgangspunkt i temaene bygg, transport og mat i dette arbeidet, siden dette er temaer som engasjerer de fleste, er enkle å formidle og hvor utslippene er høye. Samtidig slår rådgiverne fast at det ikke vil være tilstrekkelig å utvikle nye «lavutslippsbaner» etter modell av dagens energi- og klimaplaner. Arbeidet med omstillingen må i stedet drives fram som en «samarbeidsdrevet innovasjon», basert på kompetanse fra alle grupper i lokalsamfunnet.

- Det er avgjørende at kommuner og fylkeskommuner bruker og utvikler sin legitimitet som demokratiske samfunnsaktører til å stimulere til betydelig flere og dyptgripende innovasjonsprosesser, framheves det i rapporten.

Kommunene anbefales også å skynde seg langsomt i omstillingsarbeidet, ved at de legger opp til lokale prosesser for å få på plass en «strategisk plattform» som klargjør eget ambisjonsnivå og prinsipper for omstillingen.

Skedsmo kommune
Toril Fagerbekk trakk fram sin forrige arbeidsgiver, Skedsmo kommune, som en foregangskommune i arbeidet med energi og klima. Kommunen har et bevisst mål for å bygge lokale sentra, og dermed få ned utslippene. Transport står for største delen av utslippene i kommunen og en viktig del av klimaarbeidet er å legge til rette for nullutslippsalternativer som el, biodrivstoff og hydrogen. I juni 2017 vedtok kommunen «Strategi for fossile kjøretøy 2017-2020.» Målet er at kommunen skal bli fossilfri i egen drift innen 2020 og skal legge til rette for fossilfrie biler i befolkningen.

Mest å hente på transport
Kommunikasjonssjef i Norsk Fjernvarme, Trygve Mellvang-Berg innrømmet at Norsk Fjernvarme egentlig sliter med å forklare hva fjernvarme egentlig er. Fjernvarme er verken fjern eller varm. Fjernvarme egner seg best for miljøer der bygninger står tett, og derfor er årets tema «Urban energi». Fjernvarme handler om både varme og kjøling.

Statnett mener framtiden er elektrisk, mens klima og miljøministeren mener det ikke er smart å bare benytte elektrisitet når alle trenger energi. Samspill mellom kraft og varme er løsningen, og fjernvarmen må være der markedet defineres, ble det sagt under åpningen av Fjernvarmedagene på Fornebu i dag.

Oljefyren har vært den store driveren for fjernvarme. Nå er oljefyren historie, og da er et viktig kapittel i norsk energi lukket. Nå er det transportnæringen og byggeplassene som er fokuset. Utslippene fra byggeplassene er like stor som oppvarming med oljefyrer i Norge. Det er mulig å redusere utslippene til ned mot null ved å gå over til el og fjernvarme, ble det hevdet i dag. Fjernvarmedagene samler nærmere 260 deltakere og går over to dager.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår