Miljøbydelen Bryn-Helsfyr

 
Miljøbydelen Bryn-HelsfyrBildet: Grensesvingen 7 (Foto: Oslo Areal)
Tre Bryn-Helsfyr-eiendommer på til sammen 65 000 kvm er de siste årene bygget eller rehabilitert etter strenge miljøkriterier som gjør dem til forbildeprosjekter i FutureBuilt.

ammen med et av byens beste kollektivtilbud bidrar dette til å gi Bryn-Helsfyr en sterk miljøprofil. En unik tilgjengelighet via kollektivt, vei og sykkel er hovedgrunnen til at Bryn-Helsfyr har utviklet seg til det største kontorområdet øst for Oslo sentrum – med over 570 000 kvm kontorarealer.

Egenskapen som kollektivknutepunkt gjør at området vil spille en nøkkelrolle i den videre byutviklingen, der befolkningsveksten må håndteres med vekt på effektiv, miljøvennlig transport. Over 100 000 kvm nye kontorarealer er bygget på Bryn-Helsfyr bare de siste 10 årene. Samtidig har en rekke eksisterende eiendommer på til sammen flere hundre tusen kvm blitt totalrehabilitert og oppgradert. Samlet har dette gjort Bryn-Helsfyr til et moderne kontorområde med eiendommer av gjennomgående høy kvalitets- og miljøstandard.

Både nybygget Østensjøveien 27 og de totalrehabiliterte byggene Grensesvingen 7 og Fredrik Selmers vei 4 har fått den prestisjefylte statusen som FutureBuilt-forbilder. Det betyr at de har lave klimagassutslipp i et livsløpsperspektiv, er mer miljøambisiøse enn dagens praksis, har svært lavt energiforbruk, benytter klimavennlige materialer og er tilrettelagt for miljøvennlig transport. Forbildeprosjektene har også høy arkitektonisk kvalitet og bidrar til et godt bymiljø.
– Tre store FutureBuilt-forbilder i samme område – og innenfor en radius på 300 meter, er unikt. Sammen med et av byens klart beste kollektiv- og sykkeveitilbud bidrar dette til å gi Bryn-Helsfyr en sterk miljøprofil, sier talsmann Per Kristian Lundquist i Bryn-Helsfyr-samarbeidet.

Fredrik Selmers vei 4

Eiendommen, som ligger tett på kollektivknutepunktet Helsfyr, ble totalrehabilitert og bygget ut i perioden 2011 – 2013. Prosjektet betegnes som et godt eksempel på lønnsom rehabilitering, også i et klimaperspektiv. Totalarealet ble økt med rundt 4000 kvm til 38 000 kvm og rommer vel 1500 kontorplasser. Rehabiliteringen resulterte i mer effektive arealer, passivhusstandard, FutureBuilt-status, energiklasse A og sertifiseringen BREEAM-NOR Very Good.

Nye, lyse fasader i resirkulert aluminium har gitt bygget og omgivelsene et helt nytt uttrykk og visuelt løft. Endring av ytterveggens posisjon og nytt areal mellom de fem kontorblokkene binder dem sammen på en ny måte. Bygget er mer kompakt, med åpne, sammenhengende arealer i hver etasje.  LPO arkitekter AS planla rehabiliteringen. Byggherre var Entra Eiendom AS med Insenti Prosjektledelse AS som prosjektleder. Prosjektet var et pilotprosjekt for BREEAM-NOR. Det er fulgt integrert energidesign-prinsipper fra prosjektstart og utarbeidet energiregnskap for netto energibehov, levert energi og forventet reelt energibruk. Resultatene er brukt som innspill til prosjekteringen. Klimagassregnskap ble utarbeidet i desember 2011. Les mer om Fredrik Selmers vei 4 som FutureBuilt-forbilde her.

Grensesvingen 7

Eiendommen viser at det er mulig å rehabilitere eldre bygninger til kontorlokaler med høye klima- og energiambisjoner, og samtidig bevare mye av eksisterende konstruksjon og fasade. Grensesvingen 7 på Helsfyr er rehabilitert til et moderne kontorbygg for leietakerne Miljødirektoratet og Undervisningsbygg, som begge har høye miljøambisjoner. I tillegg til å være FutureBuilt-forbilde, tilfredsstiller bygget nå krav til lavenergihus, energiklasse A og BREEAM-NOR Excellent. Etterisolering av fasaden, nye vinduer og nytt inngangsparti har redusert energibruken og modernisert byggets arkitektoniske uttrykk. I tillegg har eiendommen fått en ny, inntrukket toppetasje som bidrar til økt areal- og energieffektivitet.

Prosjektet ble gjennomført med en samspillskontrakt mellom Oslo Areal og totalentreprenør Bunde Bygg, som i fellesskap dermed har kunnet finne de beste løsningene gjennom hele prosjektperioden. Samarbeidet med leietakerne Miljødirektoratet og Undervisningsbygg har ført til løsninger som passer brukernes ønsker og behov. KIMA arkitektur as har vært med fra start til ferdigstillelse. Det har vært en klar målsetning å skape et lavenergibygg basert på allment aksepterte krav til bedriftsøkonomiske vurderinger av merinvesteringer og avkastninger av disse. Les mer om Grensesvingen 7 som FutureBuilt-forbilde her.

Østensjøveien 27

Nybygget, som sto ferdig i slutten av 2013, er bygget som passivhus med vekt på klimavennlige bygningsmaterialer og god parkeringsdekning for sykler. Bygget er et forbildeprosjekt i FutureBuilt og er BREEAM-sertifisert til karakteren ”Very good”. Østensjøveien 27 ligger sentralt på Bryn. Bygget er tegnet av danske Henning Larsen Architects og er et resultat av en begrenset arkitektkonkurranse med fokus på energieffektivitet og gode kontorløsninger. Trivsel, effektivitet og fleksibilitet er stikkord for bygget, som møter morgendagens krav til en moderne arbeidsplass. Prosjektet ble utviklet av NCC Property Development, med NCC Construction som totalentreprenør. Østensjøveien 27 ble solgt videre like etter ferdigstillelse, og NCC leier nå rundt halvparten av arealet. Resten er utleid til eksterne. Les mer om Østensjøveien 27 som FutureBuilt-forbilde her.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår