– Norske byer kan kutte 30 prosent av strømmen

 
– Norske byer kan kutte 30 prosent av strømmenNå er tiden kommet for å tenke annerledes. Både av hensynet til økonomien og miljøet, sier Flavio Santos i Schneider Electric.
Schneider Electric Norge etterlyser mer visjonære byutviklere. De mener norske byer kan redusere strømregningen med 30 prosent.

200 byer over hele verden jobber nå med å effektivisere strømforbruket gjennom radikal bruk av eksisterende teknologi. Norske byer kan spare mye ved å tenke smartere.

 

Må bli mer visjonære

Byene vokser, og i 2050 vil 70 prosent av jordens befolkning bo i byer. De neste 40 årene må vi utvide byenes totale kapasitet tilsvarende det som er utviklet over de siste 4000 årene. Mer effektiv bruk av energi er helt nødvendig. Teknologien som trengs er allerede utviklet.

– Utfordringen for alle byer er at man har mange ulike systemer som ikke snakker sammen. Dermed klarer man ikke å optimalisere energiforbruket. Teknologien finnes, og det som ofte mangler er mer visjonære byutviklere som våger å utfordre den tradisjonelle tenkningen, sier Flavio Santos, VP Execution Center and Energy & Sustainability Services i Schneider Electric.

Noen byer går foran og viser potensialet.

– Barcelona, Boston og Stockholm er noen av de byene vi jobber med og som allerede kan vise til gode resultater. Totalt er det mer enn 200 byer som nå jobber etter «smart cities»-konseptet. Prosjektene viser at de fleste byer kan redusere strømregningen sin med 10 – 30 prosent årlig, sier Santos.

Dette er ikke bare for store byer.

- Det er ofte de store og kjente byene som trekkes frem, men faktum er at besparelsene kan være minst like store for mindre byer. Vi er for eksempel involvert i et veldig spennende prosjekt i Jokkmokk i Nord-Sverige, sier Santos.

 

Nye finansieringsløsninger

Det første steget for å bruke energien mer effektivt er å vite i detalj når, hvor og hvor mye byen forbruker. Uten denne kunnskapen er det vanskelig å vite hvor man bør starte for å få best effekt.

– Vår erfaring er at man ofte sitter og styrer etter fragmenterte rapporter som viser energiforbruket flere måneder tilbake i tid. Det er ikke godt nok. Ideelt sett bør byens ledelse hver morgen få en enkel, men detaljert oversikt over energiforbruket fra dagen før. Uten den innsikten starter man i blinde, sier Santos.

 

Økonomi-utfordring

– Det største praktiske hinderet for mange byer er manglende finansiering. Mange sliter med dårlig økonomi og må prioritere kortsiktig drift fremfor prosjekter hvor besparelsene kommer over tid. For mange er løsning offentlig-private samarbeid. Med besparelser på opp til 30 prosent er det relativt liten risiko for en finansieringsinstitusjon å låne penger til slike prosjekter. Men det utfordrer iblant den etablerte måten å tenke offentlige investeringer på, sier Santos.

 

Nå oppfordrer han flere norske byer til å bli «smart cities»

- Norge har vært begunstiget med mye og rimelig energi. Å redusere energiforbruket har kanskje ikke vært på toppen av prioriteringslisten. Nå er tiden kommet for å tenke annerledes. Både av hensynet til økonomien og miljøet, sier Flavio Santos i Schneider Electric. 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår