Nye og strenge krav til rørfornying

 
Nye og strenge krav til rørfornyingSlik ser det ut når en stamme og et grenrør er fornyet i en leilighet, forklarer prosjektingeniør Frode Berntzen i Olimb Rørfornying.
Olimb Rørfornying, sammen med sine partnere fra Svalbard i nord til Kristiansand i sør, er klar for faglige samtaler om rørfornying i boliger, borettslag, sameier og næringsbygg under Bygg Reis Deg på Lillestrøm. Hovedbudskapet er at det er kravene i TEK 17 som gjelder.

I en pressemelding fra Olimb Rørfornying AS understreker prosjektingeniør Frode Berntzen at det er svært strenge krav til både produkter og materiell ved innvendig rørfornying. Nå er det kravene i nye TEK 17 som gjelder. Dette inkluderer også krav om tredjeparts kontroll for våtrom. For entreprenører som arbeider med rørfornying inne i bygg betyr det at det kun er selskaper med Teknisk Godkjenning fra SINTEF Byggforsk som oppfyller kravene i TEK 17.

Først ute med TG
Frode Berntzen har opparbeidet seg solid kompetanse på rørfornying siden metoden ble introdusert her i landet i 2005, og Olimb var første selskap i Norge som innfridde kravene til Teknisk Godkjenning for produkter og utførelse inne i bygninger. Han mener det er «å skyte seg i foten» å benytte aktører uten denne godkjenningen.

Han innrømmer at dette er en frimodig påstand, men dokumenterer dette med en fersk rapport fra Vannskadekontoret, SINTEF Byggforsk, prosjekterende ingeniører og forsikringsselskaper.

- Forsikringsselskapene, som utbetaler fire milliarder kroner i året i vannskader, ville ha svar på om metoden med innvendig rørfornying er god nok til å holde i minst 50 år. Rapporten konkluderer med at rørfornying inne i bygninger er en metode som kan garanteres, så fremt utførende har teknisk godkjenning. Det betyr at Våtromsnormen blir ivaretatt sammen med forskriftskravene i TEK 17. Vi som jobber med rørfornying må garantere at alle rør som kommer inn til et våtrom «holder vann», er godkjent, - og har en levetid på minst 50 år, understreker Berntzen.

Markedet vokser sterkt
Rundt om i landet er det spesielt borettslag og sameier som har fått øynene opp for rørfornying, og det er høy aktivitet hos selskapene som har Teknisk Godkjenning.

- Jeg vil hevde at vi har fått et solid gjennomslag i markedet. Hvert eneste år fornyes nå flere tusen leiligheter rundt om i landet. Boliger fra 1950-tallet og opp mot 1976 må i mange tilfeller totalrenoveres. Røropplegget er i de fleste tilfeller svært dårlig. Vi opplever imidlertid at 15-20 prosent av andelseierne i et borettslag har oppgradert sine våtrom, og da oppleves det meningsløst at alt skal rives ned for så å bygges opp igjen.

Vi føler et stort ansvar på å råde våre kunder til å velge den løsningen som er riktig for det enkelte borettslag eller sameie, understreker Berntzen. Istedenfor å fjerne gamle rør og montere nye, baserer rørfornying seg på å bruke det eksisterende rørnettet, ved å rehabilitere rørene på innsiden. Installasjonstiden og belastningen for beboere og infrastruktur er betydelig mindre ved bruk av rørfornying, sammenlignet med full utskifting av rørsystemene.

Demo og fagprat
Nå gleder Frode Berntzen seg til en travel uke på Lillestrøm sammen med dyktige kolleger fra hele landet.

- Under Bygg Reis Deg bygger Olimb opp en stand der alle som kommer innom kan se på rørtyper fra forskjellige tidsepoker og få råd og veiledning for sin bolig eller borettslag. Det blir også praktiske demonstrasjoner på utførelse av rørfornying inne i en bolig, lover Berntzen.

Olimb-teamet regner med å møte også representanter fra næringsliv og offentlig sektor. Det viser seg at svært få i denne gruppen arbeider pro-aktivt for å forhindre sammenbrudd i ledningsnettet. De fleste oppdragene for det offentlige og næringslivet blir dessverre «blålys-jobber» og det er en situasjon Frode Berntzen og hans kolleger håper de kan dreie over til preventive oppdrag.

Mer om rørfornying får du i Hall B, stand B02-07 under Bygg Reis Deg.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår