Nytt verktøy mot krangel

 
Nytt verktøy mot krangelIllustrasjonsbilde (shutterstock.com)
Med to nye veiledere ønsker RIF å sikre at oppdragsgiver og rådgiver har felles forståelse av hva VVS- og elektrorådgivere skal levere i prosjekter.

Rådgivere har vært vant til å sitte på byggherresiden, men med totalentrepriser havner spesielt de tekniske fagene ofte langt nede i prosjekthierarkiet. I praksis betyr det at rådgivere selv må definere arbeidsomfang, ytelse og ansvarsroller i byggeprosjekter, ifølge Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF).

– Det er viktig at vi og oppdragsgiver har felles forståelse av hva vi skal levere, og derfor har vi laget veiledere for å beskrive våre ytelser, forteller Roar Smelhus. Han leder RIFs ekspertgruppe for tekniske installasjoner som har utarbeidet de to veilederne: En for rådgivende ingeniør VVS (RIV) og en for elektro (RIE).

Normale ytelser for ulike faser
De ble presentert under vårmøtet til ekspertgruppen. Veilederne definerer normale ytelser fra RIV/RIE i henholdsvis byggherrestyrte entrepriser og totalentrepriser for ulike prosjektfaser: Fra programmering, skisseprosjekt og forprosjekt til byggefase, ferdigstillelse og garantiperiode/driftsfase.

For hver fase angir veilederne:

• Mål for fasen, inkludert de viktigste utfordringene for RIV/RIE i den enkelte fasen.
• Analyser og beregninger som skal gjennomføres, for eksempel avklare omfang av energioppfølgingssystem (EOS) og SD- anlegg (forprosjektfase).
• Konkrete leveranser fra fasen; type dokument og hva det skal inneholdes. For eksempel 3D/2D-tegninger som viser plassering av teknisk rom, hovedføringer vertikalt og horisontalt, ytelsesbeskrivelse på overordnet to-siffer nivå for de elektrotekniske anleggene. (Skisseprosjektfase).
• Avklaringer og grensesnitt mot tilstøtende fagområder. For eksempel kommunisere eventuelle endringer i plassbehov for alle tekniske rom, verifisere vekter av tungt VVS-utstyr. ( Detaljprosjektfase for delte entrepriser).

– Dekker viktig behov
RIF innhenter nå innspill til veilederne. Ole Larmerud, konsulent i bransjeorganisasjonen Rørentreprenørene Norge, understreker at det er stort behov for å beskrive hvem som skal gjøre hva.
– Mange av våre bedrifter får problemer når de må engasjere rådgivere; ikke alle har kultur eller kvalitetssikring for det. Jeg synes forslaget dere kommer med, rydder opp i veldig mye av det våre bedrifter har problemer med, sa han på vårmøtet forrige uke. Larmerud etterlyser samtidig mer om to viktige standarder for prosjekteringsoppdrag; NS 8401 og NS 8402.

Vurderer annen faseinndeling
Faseinndelingen som er brukt i veilederne har også opptatt flere aktører.
– Bygg21 og Norsk Eiendom har foreslått en ny faseinndeling som ser veldig spennende ut. Vi har fått inn en del kommentarer om dette, men ikke bearbeidet dem ennå, opplyser Smelhus. Han understreker at den nye faseinndelingen er positiv for rådgiveres del, fordi den legger opp til å jobbe mer detaljert med prosjektering tidlig i prosjektet.

Ønsker flere innspill
Andre innspill ekspertgruppen vil se nærmere på, handler om grensesnittene i en totalentreprise, å definere forskjellige møter og hva de skal inneholde, mer om DAK/BIM og detaljnivå i ulike faser, og overtakelse og prøvedrift.
– Hvis noen ønsker å lese veilederne og kommentere, kan de ta kontakt med RIF, sier Smelhus. En e-post til RIFs utviklingssjef Ari Soilammi, utviklingssjef@rif.no er alt som skal til. Veilederne er ute på høring med frist 17.05.

– Vi ønsker å få ut første versjon før sommerferien. Det kommer garantert revisjoner, men vi vil begynne å bruke den så raskt som mulig, opplyser Smelhus.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår