Planlegger ny bydel i Stavanger

 
Planlegger ny bydel i StavangerBildet: Landskapsarkitektene (f.v.) Nathaniel Behrends, Kenjiro Kito og Else Dybkjær (fagansvarlig)
Hva skal til for å gjøre en by attraktiv? Hvilke kvaliteter bør ligge i uterommene? Det skal Rambøll være med å definere etter at de nylig vant oppdraget med å utforme landskapsplan for Madla-Revheim.

I løpet av de neste ti årene skal Madla-Revheim, som ligger 5 kilometer utenfor Stavanger sentrum, utvikles. Det skal bygges 4000 nye boliger hvor over 10.000 mennesker skal bo. I tillegg skal det tilrettelegges for næring, handel, skole, barnehager, sykehjem, idrettsanlegg, lekeplasser og parker, alt en god bydel trenger.

- Vi ønsker å bidra til en tilrettelegging med mennesker i sentrum, med gode rom for sosiale møter, aktiviteter og den gode opplevelsen, sier Marianne Berge, oppdragsleder for den tverrfaglige prosjektgruppen i Rambøll.

Blågrønn struktur
I et så langt utbyggingsperspektiv som området har, er det viktig å kartlegge hvilke tiltak i strukturen som bør være på plass tidlig. Landskapsplanen skal definere innholdet i den blågrønne strukturen, terrengformingen, samt løsninger for overvannshåndtering.  Den overordnede landskapsplanen skal ligge til grunn når detaljregulering starter for nye boligområder.

Oppdraget er delet inn i to, overordnede tema og programmering. Landskapsplanen skal dekke de deler i områdereguleringen som er vist som grønnstruktur og idrett, samt felles lekeområder.
Rambøll er pådrivere for bærekraftig byutvikling. Det fokuseres på menneskers plass i den utbygde by og på hva som påvirker trivsel og folkehelse. For Madla-Revheim området vil Rambøll planlegge for positiv utvikling av alle de tre faktorene: den fysiske-, sosiale- og kulturelle konteksten.

Vann som positivt element
Håndtering av overvann som et positivt element i boligområde ligger til grunn for både landskapsplanen og hele områdeplanen. I dette boligområdet vil åpne vannspeil både skape attraksjoner og infiltrere overvannet i grunnen for å bevare mest mulig av det opprinnelige naturmiljøet.
-Vi vil ha et mål om å kunne bevare mest mulig av eksisterende kvaliteter som vegetasjon og steingjerder. Våre landskapsarkitekter vil søke å forme terrenget slik at tidligere formasjoner dannet av istiden bevares og at vi gjerne også forsterker opplevelsen av dette ved å jobbe med terrenget på en smart og attraktiv måte, forteller Berge.

FAKTA: Hva er blågrønn struktur?
Blågrønnstruktur er håndtering av overvann. Overvann oppstår for eksempel ved store nedbørsmengder. Hvis ikke vannet har gode veier å renne kan det forårsake flom og oversvømmelse noe som igjen kan resultere i materielle ødeleggelser. Med tiltak som for eksempel beplanting og kunstige dammer kan man kontrollere vannmassene. Ved å tilrettelegge gode løsninger gjør man vannet om fra problem til ressurs.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår