Seniornerden

 
Seniornerden
– Jeg er en fagidiot, sier Multiconsults Gert Nielsen. Danske Gert, som er norsk statsborger, kaster visittkortet over kaffebordet. På kortet står det « Gert Nielsen, Seniornerd, Kuldeteknikk og Termisk Systemanalyse».

En nerd er ingen beskyttet tittel, la oss få det på plass først. En nerd trenger heller ikke å ha rare briller, høyvannsbukser og kulepenn i brystlomma.

Nerd er ikke det første du tenker på når du møter Gert Nielsen – kuldeteknikkens svar på Kim Bodnia.
Uformell, ubarbert og frittalende. Gert er hel ved. Ikke noe filter, bare rett på.

Gert er ikke opptatt av konvensjoner, hvordan han fremstår eller hva folk mener om ham.
– Jeg har for eksempel ikke en dress og det har jeg heller ikke tenkt til å skaffe meg, men jeg har aldri opplevd at stilen min har skapt problemer.

Det bunner nok i Gerts integritet. Han vet hva han snakker om og kunnskapen hans tillater ham å være litt annerledes. Ikke misforstå, han er ingen bajas.

Gert er opptatt av faget. Gert er faget.
– Jeg graver meg langt ned i den tekniske delen av prosjektet. Jeg vil ikke ha noe med det administrative å gjøre, sier Gert og forklarer hvorfor han ikke vil at det skal stå Prosjektleder, men Seniornerd på visittkortet. – Men det satt langt inne å få godkjent visittkortet, humrer han.

Men er du nerdete?
– Det kommer an på hva du mener med det. Jeg graver meg ofte ned i problemstillinger som ingen andre oppfatter som problemstillinger.

Gert rykker frem i loungestolen og tar for seg hvordan varmeanlegg fungerer utenfor designpunktet.
– Mange snakker ut fra ryggmargsfølelsen og hvordan de tror det skal være, men få har gjort ordentlige analyser. Da reagerer jeg.

Blir du oppfattet som litt plagsom?
– I det tilfellet blir jeg nok det, fordi jeg gir meg faen ikke.

Trenger vi flere som setter spørsmålstegn og som er litt nerdete?
– Ja, det tror jeg. Du kan være nerdete på mange måter, vi har mange som er det på dokumentasjonssiden, men ordentlig tankevirksomhet rundt hvordan vi kan gjøre systemene bedre blir det gjort veldig lite av. Det er vanskelig fordi det er utrolig vanskelig å dokumentere innovasjon. Og dokumentasjonskravene er så store at det nesten er umulig å få gjennomslag for å gjøre ting på en annen måte enn det man alltid har gjort.

I et prosjekt med klare kostnadsrammer er det ikke alltid like lett å få entreprenør og byggherre med på å tenke nytt og utfordre etablerte sannheter. Det koster å fordype seg.

– Men hva hvis jeg bruker 100 000 ekstra i rådgivertimer og sparer kunden min for en million? Selvfølgelig skal det være kost-nytte i det jeg gjør, men av og til så må vi bare ta noen sjanser og ha tro på at det vi gjør vil gi energibesparelser eller besparelser på installasjon.

– Her (Multiconsults kontorbygg i Bergen) skal vi ha indirekte adiabatisk forkjøling, det vil si at vi befukter avtrekksluften. Vi bruker varmegjenvinneren som en kuldegjenvinner slik at vi forkjøler luften før den kommer til batteriet. Ved å gjøre det sånn så kan vi kutte 40 prosent av maskinparken. Vi har spart masse energi på det. En liter vann som damper av i sekundet gir en kjøleeffekt på 2,5 megawatt. Det er sinnsykt store tall, sier Gert og lar regnestykket henge i luften.

– Ved å spare 40 prosent på kjølemaskinen så har vi faktisk fått en billigere installasjon som er mer energieffektiv. Men det hadde vi ikke fått til hvis det ikke var for at en tulling som meg som faktisk gravde seg ned i det og så på hvordan temperaturen oppfører seg i forhold til hva vi trenger av kjølebehov.

Tar du mer risiko enn andre?
– Når det gjelder prosjektet her på huset, så er jeg ikke redd for at det skal gå galt. Og går det galt, så har vi i alle fall lært noe av det. Det er det som er vesentlig, at du lærer noe. I rådgivermiljøet er folk veldig redde for å gjøre feil. I byggebransjen generelt er det sterk kultur for å gjøre det man alltid har gjort. Ok, du får bygg som virker, men får du bygg som virker godt. Det vet jeg ikke.

Har det fokuset endret seg?
– Jeg syns faktisk det har blitt verre. Man tør ikke engang å ta sjanser på papir. Jeg tror det henger sammen med dokumentasjonskravet.

– Her på huset er de flinke og de vet at mye av det arbeidet jeg gjør aldri kommer direkte til fakturering. Men det gir redskaper til kolleger som gjør at de jobber mer effektivt, understreker Gert og skryter av kulturen hos Multiconsult.

– Alt handler om å se hele bildet og unngå suboptimalisering. Tenk utenfor boksen. Ikke vær så redd for å ta feil. Er du redd for å ta feil, så blir du redd for å lære. Uten feil – ingen læring. Så enkelt og så vanskelig er det, mener Gert Nielsen.

Gert Nielsen er et av trekkplastrene under årets fagprogram på VVS-dagene. Tema for hans foredrag og tidspunkt finner du på www.vvs-dagene.no/fagprogram/

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår