Skuffende!

 
Skuffende!Bildet: Knut Olav Knudsen
- Ny veileder til TEK ble publisert i går. Jeg er skuffet over kravet til fleksibilitet!

Av Knut Olav Knudsen, Fagsjef i VVS-Foreningen

Mot slutten av 2015 fikk vi de nye energireglene i teknisk forskrift. I går publiserte DiBK veilederen. Se den her.

Vannbåren og luftbåren varme tilfredsstiller tydeligvis kravene til energifleksibilitet. Kravet gjelder i bygg over 1000 m2 oppvarmet BRA.
DiBK har etter beste evne tatt hensyn til arealkrav på teknisk rom og temperatur på mediet. Slik at plassen til for eksempel en varmepumpe ikke skal bli begrensende, noe jeg synes er positivt. Videre presiseres det at systemer må dekke minimum 50 % av normert netto varmebehov beregnet etter NS3031, gammel versjon (2014).

Hva er fleksibilitet? Er det bruk av strøm til oppvarming eller er det et anlegg som kan ta imot flere kilder. Personlig mener jeg det må være et anlegg som kan varmes opp med forskjellige energikilder, nødvendigvis ikke samtidig. Vi som ser nytten av fleksibilitet rundt oppvarming er glad for at bygg over 1000 m2 fikk et krav om fleksibilitet, men at det ble satt så lavt som 50% er skuffende. Blir det da fleksibelt eller blir det en strømdominans? I langt over halvparten av byggene som bygges over 1000 m2 er det utbygger som tar de fleste avgjørelsene. De bygger selvfølgelig for å tjene mest mulig penger, det er selvfølgelig helt greit. Men er det de valgene utbygger tar som er de beste over byggets levetid, neppe. Jeg håper at jeg tar feil, men det er litt naivt å tro noe annet.

LES MER PÅ VVSbloggen.no

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår