Sparer 34.000 kroner i strømutgifter

 
Sparer 34.000 kroner i strømutgifterIllustrasjonsbilde
16.04.12: Harald Ringstad bygde Norges første passivhus i 2007. Han synes det en utrolig luksus å bo i et slikt hus, med så ren og frisk inneluft.
16.04.12: Harald Ringstad bygde Norges første passivhus i 2007. Han synes det en utrolig luksus å bo i et slikt hus, med så ren og frisk inneluft.
Den 340 kvadratmeter store eneboligen i Sørumsand var den første som ble sertifisert etter tysk passivhusstandard.

– Sammenlignet med et nytt hus, sparer vi rundt 34.000 kroner i året i strøm. Sammenlignet med et vanlig eldre hus, er besparelsen på 57.800 kroner i året, sier Harald Ringstad til Aftenbladet.
Han og kona Gudrun bygde huset som ble et forskningshus, i samarbeid med Husbanken og Sintef.
– Det er viktig ikke å sløse med energien, mener Ringstad. Huset fikk 40 centimeter tykk isolasjon i veggene, en energisentral i kjelleren styrer ventilasjonsanlegg og varmegjenvinning og alle mulige luftlekkasjer langs vinduer, dørkarmer og bjelkelag er nøye tettet. 

Nettopp det at passivhusene er så tette, har gjort at en del er skeptiske. Men Ringstad er i dag svært fornøyd med inneklimaet, etter å ha byttet ut ventilasjonsanlegget han først installerte.
– Ventilasjonsanlegget er hjertet til et passivhus. Fordi det er så utrolig tett, må huset har friskluft inn hele tiden for at du skal klare å puste og leve der, sier Ringstad. Han gir følgende råd:
Det er utrolig viktig å pleie og drive service på anlegget. 1-2 ganger i året. Anlegget må ikke plasseres på et loft, men stå sentralt i huset der det er lett å rengjøre og bytte filter. Målinger gjort hver uke viser at varmegjenvinningen blir dårlig når filtrene er møkkete.

Etter å ha byttet ut mye av det tekniske anlegget, har Ringstad funnet løsninger som fungerer godt. Solfangere på taket produserer varmt vann, og det er montert varmegjenvinning på avløpsvannet. Luft til vann-varmepumpen regner han ikke som et godt bidrag til huset.
Planen var også å ha solcellepanel på taket for at huset skulle være selvforsynt med energi. Det har ekteparet ikke fått på plass.

Et strømforbruk på 60 kilowattimer per kvadratmeter er lavere enn kravet til passivhus som er på 79 kWh per kvadratmeter. Men huset bruker mer energi til oppvarming enn det som er normen. Grunnen er at innetemperaturen er hevet fra 20 til 22 grader, at soveromsvinduet gjerne står åpent, og at de siste vintrene har vært kalde.

Ringstad råder andre passivhus-byggere til å gjøre ting enkelt:
– Sintef har gjort en god jobb med å presentere standardløsninger. De satser på å produsere all varme via ventilasjonsanlegget. Slik sparer folk mye penger i forhold til alt som følger med vannbåren varme. 

Ifølge Ringstad blir et passivhus rundt 1000 kroner dyrere per kvadratmeter enn et vanlig hus bygget etter dagens byggestandard (Tek 10). Det betyr en ekstrakostnad på rundt 200.000 kroner for en enebolig.
- Etter 5-10 år har du spart inn igjen de ekstra kostnadene. For næringsbygg etter 3-4 år. Etter hvert som det bygges flere bygg etter passivhusstandar, blir ting satt i system slik at byggingen etter hvert vil bli mye billigere, sier han.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår