Vil opprette statlig vannfond

 
Vil opprette statlig vannfondBildet: 2 øre på alle forsyningsavgifter på lik linje med elavgiften kan sette fart i forskning og utvikling innen norsk vannbransje, mener leder i Stortingets vanngruppe, Ketil Kjenseth. Direktør i Norsk Vann, Toril Hofshagen, syns det er et interessant utspill. Foto: Odd Borgestrand
Miljø&Teknikk: Det bør etableres et vannfond på lik linje med den energiavgiften Staten krever inn i dag. 2 øre på alle forsyningsavgifter på lik linje med elavgiften kan sette fart i forskning og utvikling innen norsk vannbransje.

Av Odd Borgestrand

Utspillet kom fra leder av Stortingets vanngruppe, Ketil Kjenseth (V) under Miljø&Teknikk på Telenor Arena i formiddag.  Kjenseth sier til VVS aktuelt at denne avgiften er ett element i forhandlingene om nytt inntektssystem og i forbindelse med den store kommunereformen som nå er på gang. Han forutsetter at Staten bidrar med et årlig tilskudd til fondet. Han antyder at det kan være aktuelt med en prøveperiode over fem år for å si om opprettelse av fondet lever opp til hensikt og forventning.

– Når vi klarte å innføre flyseteavgiften, som er langt høyere, har vi tro på at vi også kan hente inn noen øre på vann- og avløpsgebyrene også, sier Kjenseth. Han tror regjeringspartiene ser behovet for et vannfond når man tar de enorme utfordringene innen vann og avløp på alvor.
Direktør i Norsk Vann, Toril Hofshagen, mener utspillet fra lederen i Stortingets vanngruppe er interessant, og kan bidra til å finne fram til bærekraftige framtidsløsninger for norsk vannbransje.
Norsk Vann arbeider på flere fronter i forhold til finansiering og forskning og utvikling for å sikre en god kvalitet på vann- og avløpstjenestene i Norge.

Tid for omstilling
Kjenseth tok også for seg manglende rekruttering i norsk vannbransje under sitt foredrag på vanndagen til Miljø&Teknikk på Telenor Arena i dag.
– I en tid med stor arbeidsledighet er det viktig å arbeide for mobilitet i arbeidsstyrken. Nå har norske kommuner en stor mulighet til å heve kompetansen innen miljø og teknikk også i kommunal sammenheng. Når olje, gas og subsea-sektoren har utfordringer må norske kommuner se sin besøkelsestid, mente Kjenseth.
Kjenseth understreket at det er viktig med bredde i kompetansen, og derfor er det like viktig å rekruttere lærlinger som sivilingeniører.
– Vi trenger mangfold også i norsk vannbransje. Skal vi utvikle bransjen til en industri og en eksportindustri må vi også ha kompetanse på språk, kulturforståelse, administrasjon, IKT, salg og markedsføring og offentlig rett.
– Norsk vannbransje har ikke gjort jobben sin når det gjelder rekruttering. Kanskje har bransjen rett og slett ikke fulgt med på et utdanningsløp i endring, undret Kjenseth, som selv har yrkeserfaring fra denne bransjen. Norsk vannbransje må engasjere seg for å vise fram sektoren. Det er ingen andre som gjør jobben for dere, slo Kjenseth fast.

Må ta tak
Vann- og avløpssektoren har sakket akterut, men Kjenseth var godt fornøyd med at det nå er åpnet for trainee-ordninger. NTNU og NMBU på Ås har mastergrader i vannfag, men kanskje bør tilbudet utvides til flere universiteter, spurte Kjenseth.
– Vi trenger flere doktorgradsløp, og her må vi som politikere bidra til realisering. Forskning og utvikling er helt avgjørende for å ta et skritt videre. Skal vann overta for olje og gass må vi starte en læringsprosess. Vannbransjen har muligheter og må gripe mulighetene som nå ligger helt oppe i dagen, sa Kjenseth. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår