40 år med 3 generasjoner Svensen

 
40 år med 3 generasjoner SvensenI juni har Arne Morten Strøm (t.v.) jobbet 40 år i rørleggerbedriften Ragnar Svensen AS. Han har hatt tre generasjoner Svensen som leder, nå Roar Svensen (t.h.)
9. juni var det 40 år siden Arne Morten Strøm hadde sin første arbeidsdag hos rørleggerbedriften Ragnar Svensen AS i Stavanger.

Gjennom 5 tiår i et marked som har endret seg mye, har han opplevd tre generasjonsskifter med farfar, far og nå sønn, Roar Svensen, som leder.

- Det er kanskje litt spesielt å ha kjent sjefen sin siden han var liten gutt og lekte i gangene på kontoret, men det tenker jeg ikke på i det daglige. Roar Svensen er sjefen min, slik hans far Bjørn og farfar Ragnar også har vært i hele 40 år, sier Arne Morten Strøm (58) i en pressemelding.

Da han hadde sin første arbeidsdag som læregutt i rørleggerbedriften i Stavanger som 18-åring, hadde han ingen idé om at dette skulle bli hans arbeidsplass de neste 40 årene. Heller ikke den spennende reisen han hadde foran seg.

I dag er Arne Morten anleggsleder hos Ragnar Svensen AS og har jobbet med flere spennende prosjekter for både privat og offentlig sektor i Stavanger og “gamle” Rogaland fylke opp gjennom årene. Ragnar Svensen AS har alltid vært en attraktiv og fremoverlent samarbeidspartner for kundene, og Arne Morten har vært med hele veien. Arne Morten var anleggsleder for Clarion Hotel Stavanger under byggingen. Han var anleggsleder på JWC NATO for Forsvarsbygg i årene 2008-2010. Her hadde han ansvaret for 15 rørleggere i snitt i de 2 årene prosjektet varte. Dette er også den største kontrakten bedriften noen gang har hatt, med en entreprise på over 20 millioner. Arne Morten var anleggsleder på Hinna Brygge, 2 leilighetsbygg i Hinna Park. Interstil Møbellager hvor han installerte sprinkleranlegg i 3 store haller. Bryne Torg er også et prosjekt Arne Morten har bidratt på.

Over sommeren starter han arbeidet med Sviland Skule sammen med kollegaene.


Arne Morten har jobbet med mange spennende prosjekter i Stavanger opp gjennom årene.

3 generasjoner ledere og 3 ledertyper
- Arne Morten har alltid vært av de beste medarbeiderne vi kunne hatt, mener Roar Svensen (37) som leder rørleggerbedriften i dag. Far til Roar, Bjørn Svensen (67), som overlot lederstolen til sønnen i 2015, kunne ikke vært mer enig. For Arne Morten har alltid vært en populær kollega og ansatt, særlig på grunn av at sitt lune humør og slående kommentarer. Arne Morten har alltid gått overens med alle, de tre Svensen-lederne er ingen unntak.

- Jeg opplevde de tre blad Svensen som nokså forskjellige personligheter, men riktige ledertyper ut fra sin tidsepoke og de forskjellige behovene bedriften har hatt siden oppstarten i 1954, forteller Arne Morten.

Ragnar Svensen kom fra Sandefjord og startet jobben med å bygge opp en solid bedriftskultur og posisjon i markedet. Arne Morten beskriver Ragnar som en aktiv gründertype som alle ansatte hadde stor respekt for. Han var en dyktig fagmann, både streng og bestemt, men alltid på de ansattes parti. Arne Morten husker Ragnar Svensen som en leder som tok godt vare på de ansatte og sørget for at alle hadde det bra.

80-tallet krevde mer kostnadskontroll
Bjørn Svensen, gründer Ragnars sønn, var blant de første i landet til å utdanne seg til VVS-ingeniør. Bjørn var også blant de første til å kombinere ingeniørutdanningen med utdanning som rørleggermester. Bjørn startet å jobbe i familiebedriften etter endt utdanning i 1978. Far og sønn hadde noen års overlapp, før Bjørn overtok ledelsen i 1994 og far Ragnar trakk seg tilbake fra den daglige driften.

Mens Ragnar var mye ute og jobbet på prosjektene, var behovet for å rette blikket mot lønnsomhet i prosjektene på åttitallet da ettervirkningen av jappetiden slo inn for fullt.

Dyktige prosjektledere og andre ansatte gjorde det mulig for Bjørn å konsentrere seg om økonomistyring og ledelse. Ragnar var alltid en god samtalepartner og støtte i bakgrunnen for Bjørn helt til han gikk bort i 2014. Ragnar var alltid engasjert og interessert i bedriften og det som skjedde i bransjen.

Utviklet VVS-kjedene
Da nittitallet kom med tidlig kjededannelsen i VVS-bransjen, var Bjørn Svensen sentral. Han så tidlig behovet for å samle seg om innkjøp og å markedsføre seg under en felles paraply sammen med andre rørleggerbedrifter. Først ble bedriften medlem av Fagrør, etterfulgt av noen år i Comfort og deretter Varme & Bad. Bjørn har vært sentral i ulike verv innen bransjen og kjedene i alle år. Men, markedet endret seg. Kundene etterspurte mer profesjonalisering, gode kvalitetssystemer og tekniske løsninger på tvers av fagene. Det ble mer og mer riktig for rørleggerbedriften å jobbe med bedriftskunder, fremfor privatkunder som heller ville kjøpe varene billig på nett.

Det førte til at bedriften i 2017 ble en sentral del av det tverrfaglige partnerskapet FLOW Group, og fortsatte å utvikle bedriften videre i tett samarbeid med de øvrige FLOW-bedriftene over hele landet.

Endringene i markedet har også de ansatte fått merke på kroppen. Oljekrisen i 2014 gjorde permittering nødvendig, selv om det satt veldig langt inne hos Bjørn. Å legge ned butikkutsalget i 2018 og å måtte si opp dyktige ansatte da bedriften valgte å satse på B2B-markedet, var en tung beslutning som Bjørn og Roar tok sammen.

Arne Morten har bare godord å si om Bjørn, og er stolt over å kunne si at Bjørn er en nestor i VVS-bransjen. Å ta godt vare på de ansatte hadde han lært av sin far. Det er en av de viktigste grunnene til at Stavanger-bedriften har hatt stabil arbeidskraft i alle år. For Arne Morten er ikke den eneste medarbeideren med lang fartstid i bedriften.


Bjørn Svensen er arbeidende styreformann i Ragnar Svensen AS og en god samtalepartner og støtte for sønnen Roar.

Å overlate livsverket til neste generasjon
Det har gått 5 år siden Bjørn overlot roret til tredje generasjon, Roar. Som sin far, er Bjørn opptatt av å være en godt støtte for sønnen.

- Det var enklere å la Roar overta enn jeg først trodde, forteller Bjørn. Han er arbeidende styreformann og fortsatt på kontoret noen dager i uken. Ikke som syvende far i huset, men som sparringspartner og faglig støtte.

Bjørn tror ikke det finnes bare én oppskrift på hva som er beste måte å overlate livsverket til neste generasjon på. Hver bedrift er unik på sin måte, og det som passer i den ene bedriften er ikke nødvendigvis det riktige for en annen bedrift. Hos Ragnar Svensen AS har det vært riktig med overlapp.


Andre og tredje generasjon Svensen, Bjørn og Roar.

Overgangen fra Bjørn til Roar i 2015 beskriver Arne Morten som en god og positiv prosess for alle.

Ingen særbehandling som sønnen til sjefen
- Roar begynte å gå i gangene her som liten gutt, og vi ble tidlig kjent med han. Da tiden var inne i 2002, startet han som rørleggerlærling hos meg, forteller Arne Morten.

Arne Morten forteller at Roar alltid ble behandlet som alle andre lærlinger i bedriften.

- Han fikk ingen goder av å være sønnen til sjefen, nei.

Roar jobbet først som rørlegger i bedriften, deretter som salgs- og markedsansvarlig. Med Roar kom etterhvert en enda mer kunderettet og markedsorientert ledelse i bedriften. Ikke så unaturlig, siden Roar både er utdannet rørlegger, er utdannet innenfor økonomi og administrasjon og er i gang med rørleggermesterutdanning.

For Roar selv var det ingen selvfølge at han skulle overta familiebedriften. Han hadde egentlig siktet seg inn på å jobbe i Nordsjøen, slik mange andre fra Stavangerområdet gjorde. En sen kveld sammen med en kompis og hans stefar skulle få ham til å tenke annerledes.

- De hjalp meg til å innse den unike muligheten jeg har til å bygge videre på bedriften som min far og farfar hadde grunnlagt. Fra den kvelden har mitt fokus vært å forberede meg på å overta og utvikle bedriften videre, forteller Roar.

Familiefaren med samboer og 3 barn er glad for at han valgte å satse fullt og helt på familiebedriften.

Med far Bjørn som sparringspartner, dyktige kollegaer som Arne Morten og nettverket i FLOW Group, tar Roar de grepene som trengs for å komme de profesjonelle kundene i møte. Ragnar Svensen AS ble ISO 9001-sertifisert og samarbeider med andre bedrifter innenfor elektro og ventilasjon for å kunne tilby tverrfaglige gode tekniske løsninger innenfor rør, elektro og ventilasjon. Roar deltar nå aktivt i arbeidet med å bygge FLOW Group videre og å få på plass flere dyktige partnere og samarbeidspartnere over hele landet.

Feiring til høsten
Kun én gang har Arne Morten vurdert å slutte. Det var da et knippe kollegaer brøt ut og etablerte en ny rørleggerbedrift. Arne Morten valgte å fortsette i Ragnar Svensen AS, en beslutning han aldri har angret på.

På grunn av korona blir det ikke tradisjonell feiring av Arne Mortens 40 årsjubileum i sommer, men forhåpentligvis lar det seg gjøre å feire til høsten med alle ansatte i bedriften til stede. Jubilanten selv tar det hele med knusende ro. Han er glad for at han fortsatt er ved god helse, selv om både knær og skuldre er noe slitt etter arbeid i knestående og tunge løft. Arne Morten tar sikte på å klare å stå i jobben til han er 62. Den arbeidsomme anleggslederen er fingernem og er aldri arbeidsledig på hjemmebane i huset som han bygde selv tidlig på åttitallet sammen med kona. De 3 barna og barnebarna gir 58-åringen stor glede, og bobilferien 2020 er for lengst planlagt.

- Jeg er stolt og glad for å jobbe i en solid og god bedrift som hele tiden utvikler seg og som tar de valgene som trengs for å trygge arbeidsplassene. Jeg føler meg privilegert som jobber med så flotte folk i bedriften, og at jeg i tillegg har fått oppleve tre generasjoner ledere fra en og samme familie.


Arne Morten Strøm og Roar Svensen har kjent hverandre siden Roar var liten gutt og gikk i gangene hos Ragnar Svensen AS.


Roar Svensen og Arne Morten Strøm


Roar Svensen og Bjørn Svensen

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår