Entrepriseformer i endring

 
Entrepriseformer i endringIllustrasjonsbilde: Getty Images
En ny oversikt fra Byggfakta viser at det nå er visse endringer i hvilke entrepriseformer som blir foretrukket.

Av Pål Engeseth

Oversikten viser igangsatte prosjekter i perioden fra 2015 – 2019, men for 2020 har vi det som foreløpig er igangsatt og planlagt for 2020. Verdiene for året 2020 er derfor fremdeles noe usikre, selv om vi kan se klare trender.

Totalverdiene for planlagte prosjekter året 2020 i verdi er så høyt at vi kan slå fast at en rekke prosjekter, planlagt med igangsettelse i år, vil bli utsatt til fremtidige år. Dette er uavhengig av Covid situasjonen, som i tillegg forventes å forsterke situasjonen noe.

Av den grunn ser vi også at verdien av prosjekter i kolonnen annet/ukjent er større i 2020 enn de fleste tidligere år. Vi antar at mange av prosjektene hvor entrepriseform er ukjent, også er mange av prosjekter som blir utsatt.

Totalentreprise holder seg godt som kontraktsform. Selv om vi her ser at grafen viser en tilbakegang i 2020, sammenlignet med tidligere år, er verdien av denne type prosjekter meget høy, opp imot 40 % andel.

Andelen forventes å stige dersom det er andre prosjekter som blir utsatt. Det samme ser vi på samspillsentreprisen, som totalt sett hadde en markedsandel på 3,6 prosent av entreprisene i starten av perioden, mens for 2019 var på 7,9 prosent, noe vi tror den kommer over i år.

Hovedentreprisene var en stor entrepriseform, for noen år tilbake. Nå viser den en klar tilbakegang. Andelen utførende entrepriser holder seg stabilt rett over 10 prosent.

Den blå søylen i diagrammet under er øvrige entrepriseformer, samt de prosjektene vi i dagssituasjonen ikke har registrert entrepriseform på.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår