Flere vil rehabilitere bygg

 
Flere vil rehabilitere byggIllustrasjonsbilde: Getty Images
Rehabiliterings-, ombyggings- og tilbyggsmarkedet (ROT) har merket en liten nedgang på grunn av koronapandemien, men en ny rapport viser at det vil vokse igjen fra 2021.

 Lars Edvard Bergdal i WSP er ikke overrasket.

- Det er en trend i bransjen med bevaring av eksisterende byggemasse. Til tross for korona blir det bevilget mye penger til offentlige prosjekter, samtidig som flere ser miljøgevinsten av å bevare bygg. Da øker etterspørselen i ROT-markedet, sier Bergdal.

En aktuell trendrapport fra Byggfakta viser at det har vært en nedgang i oppstart av prosjekter i andre og tredje kvartal i år, men at det vil ta seg opp utover senhøsten 2020. Spesielt gjelder dette for boligmarkedet som fikk en skikkelig dupp under COVID-19. Ifølge en rapport fra Byggenæringens landsforening vil ROT-markedet ha en nedgang på fire prosent i 2020, men at trenden raskt vil snu mot 2021 og 2022. 

- Det er nesten ikke en bransje som ikke har fått merke koronaen på kroppen. Allikevel merker vi nå at ting er i ferd med å ta seg opp igjen, sier Bergdal.

Rehabilitering gir stor miljøgevinst

Ifølge klimaloven skal utslipp av klimagasser i 2030 være redusert med minst 40 prosent sammenlignet med 1990. Det betyr at klimagassutslippene i bygg- og anleggssektoren må ned med 7,6 prosent hvert år.

- Et av de viktigste grepene bransjen kan gjøre er å rehabilitere gamle bygg. Vi kan ikke bygge oss til et bærekraftig samfunn, fortsetter Bergdal.

En undersøkelse gjennomført av SINTEF viser hvordan rehabilitering av bygg har langt større miljøgevinst enn å bygge nytt med moderne materialer. Til tross for at flere og flere utbyggere bruker bedre og færre materialer, og går over til null-utslippskjøretøy, er fortsatt ingenting bedre enn å rehabilitere eksisterende bygg.

- Det er en økende bevissthet rundt det å ta vare på byggene, og ikke minst de uønskede miljøkonsekvenser ved rive for å bygge nytt. Derfor er rehabiliteringsmarkedet på vei opp, fortsetter Bergdal.

Mange prosjekter på gang

Det er flere større rehabiliteringsprosjekter på gang, spesielt i Oslo. Blant annet Kirkeristen og Villa Stenersen er rehabiliteringsprosjekter hvor WSP bidrar med prosjektering på flere fag. WSP bidrar også med sin spesialkompetanse på antikvarisk rehabilitering av ærverdige Nationaltheatret. Bergdal tror at den spesielle situasjonen med COVID-19, samt et voksende fokus på sirkulærøkonomi vil bidra positivt fremover.

- Vi merker på oppdragsmengden at behovet absolutt er til stede, til tross for at hele byggenæringen opplever nedgang. Flere har et større fokus på miljø og gjenbruk enn de hadde før, noe som gjør at kompetansen vår vil bli etterspurt. Det er gode nyheter for både oss og miljøet, avslutter Bergdal. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår