Oppgradering haster

 
Oppgradering hasterIllustrasjonsbilde
- Flomskadene på Sørlandet viser at det haster med å tilpasse Norge til klimaendringen. Dessverre ser politikerne ut til å være for opptatt av å klippe snorer til å legge tilstrekkelig vekt på vedlikehold og oppgradering.

Av Bjarne Haugland,
daglig leder VVP, VA og VVS-produsentene

VVP, foreningen for produsenter innenfor VA og VVS, mener tiden er inne for en nasjonal dugnad for å heve kvaliteten på det nasjonale vann- og avløpsnettet. Våre medlemmer har i flere år påpekt at gammel infrastruktur ikke er i stand til å håndtere presset fra et varmere og våtere klima. Det offentlige oppnevnte «Overvannsutvalget» slo i 2015 fast at de totale skadekostnadene fra overvann er i størrelsesorden 1,6 til 3,6 milliarder per år. Med økt nedbør kan kostnadene øke til over 10 milliarder årlig de neste fire tiårene, ifølge utvalget.

Vannledninger og avløpssystem er i mange kommuner ikke dimensjonert for de nedbørsmengdene vi kommer til å se fremover – andre steder er vann- og avløpssystemet gammelt og slitt.
Selvsagt er det større moro å klippe av snorer for nye praktbygg, enn å ta regningen for å holde vedlike infrastruktur under jorda. Men konsekvensene av å la vann- og avløpsnettet forfalle blir stadig større og dyrere.  Den største prisen betaler familier som mister eller får skadet hus og hjem av flom og ekstremvær.

I Norge må vi bygge for å tåle vær og vind. Også det offentlige må levere systemer som tåler klimaet vi vet kommer. I følge Rådgivende Ingeniørers Forening er kroneverdien av etterslepet i vann- og avløpsnettet over 220 milliarder. Det er etter vårt syn helt uakseptabelt. Med dagens tempo vil det ta over 200 år å oppgradere det kommunale vann- og avløpssystemet til en standard som holder vann – bokstavelig talt. Den tiden har vi ikke.

Derfor mener VVP at kommunepolitikerne må få vedlikehold av vann- og avløp høyere på dagsorden. Samtidig må regjeringen og Stortinget trå til. Å oppgradere Norge for et våtere klima er et nasjonalt fellesansvar.
Produsentene er klare til å ta vår del av jobben. Vi skal levere løsninger som er dimensjonert for å håndtere store vannmengder, og som tåler et våtere klima. Ny teknologi vil gjøre et moderne vann- og avløpssystem mer effektivt og driftssikkert. Men skal vi komme i mål i tide må politikerne bli med på dugnaden.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår